用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我小朋友的考試成績已經出左,我好想喊呀! ...
樓主: 深雪
go

我小朋友的考試成績已經出左,我好想喊呀! [複製鏈接]

Re: 我小朋友的考試成績已經出左,我好想喊呀!

我都覺得成績ok,只係listening差少少,俾d時間佢掌握........好快會適應

以前好怕媽咪用分數去睇我有無努力.........好容易以後都提唔興趣學習

I agree with u, I feel 付出好多心血但係結果亦唔見好好,有時好sad, sometimes I feel I'm not useful. 真係要个細路自己有自發性?My son is k2 only, (but he just know 26 english 字母 2 months ago) 我好想喊呀, 好想緊D 但是又怕佢怕左讀書, 好矛盾.I have to wait long long time ago ......god bless me.我真是太緊張?請分享, THANK YOU

其實我真係好吾明﹐點解平均分羅80分都要
係咪而家D學校平均分80以下就會跌到落好低名次呢﹖

我記得我細個成個小學階段既平均分都好似未試過高過80分﹐但係都考十幾窩﹗(可能我間小學渣D啦) 不過我都幾滿足﹐我阿媽都幾滿足﹐從來都無逼我下次要考叻D

結果我越大越有心機讀書﹐到左中六中七果兩年仲考第一添。最後當然係大學畢業啦  反而有D小學已經好勁既同學﹐上到中四中五就後勁不繼﹐預科都無讀就出來做野。

當然以上既經歷吾係 apply 係每個人身上﹐我只係覺得要由頭帶到尾真係吾容易﹐初段落後又吾代表一定會衰收尾。小朋友讀書最緊要要有自信﹐家長既鼓勵同支持就係讀書(甚至係學做人)既動力。

所以我成日想我自己D女可以係無太大壓力底下讀書﹐就好似我當年甘。不過老公又成日想比個女抽 Marynoll 真係好矛盾

我都聽人講過,如果讀名校,平均分羅80分係吾達標,名次會排到好後tim, 其實,對家長可能做成無形既壓力!不過,對於我黎講,80分係可以接受,吾需要咁upset. 因為仲係P1,大把時間追啦!

樓主, 你個小朋友係吾係讀名校ga?

phoebelamlam,

好感動!
你真是個好媽媽!

phoebelamlam 寫道:
今日知道佢地ge主科成績,我一知道就喊出雷呀,
唔係因為但低過龍想喊,(都唔係高)
係因為我知道佢地已經進步左,
p.s佢地有學習障礙,暫時都未有支援比佢地
佢地用自己努力,可以有今次ge成績,
我真係好開心,因為曾經我仲會估佢地今年可能會滿科紅,
但係而家知道主科有兩科合格(中文有91,數學啱啱合格60)
我已經覺得我好好彩,有一對會努力ge孖女,
雖然英文都係唔合格,不過我覺得一d都唔緊要,
因為佢地由abc都唔識分(最初小一個時)
到而家可以默書串英文,(唔多)
不過我信佢地一定會一日一日,一年一年咁進步
:  :  :

其實喊都冇用,如果咁樣

Agree!

clementbaby 寫道:
其實喊都冇用,如果咁樣鮋成績都喊,
你唸下下一次再比呢次d分數低的話,
你都唔知點算?其實個小朋友都已經盡力,
千其唔好逼得太緊,會有反校果。

[quote]
深雪 寫道:
我小朋友p1
中文:86 / 中默:94 / 中作:8x / 中聽:70
英文:75 (未試過咁低) / 英默 :100 / 英聽:60 (又係未試過咁低,想死)      
數學:82
常識:76 (錯晒寫字度)

老師話我小朋友好聰明,但可惜專注力低而且粗心大意,點算呀     
[/quote]

深雪 寫道:
我小朋友p1
中文:86 / 中默:94 / 中作:8x / 中聽:70
英文:75 (未試過咁低) / 英默 :100 / 英聽:60 (又係未試過咁低,想死)      
數學:82
常識:76 (錯晒寫字度)

老師話我小朋友好聰明,但可惜專注力低而且粗心大意,點算呀     

如果我個女有咁嘅成績,我就開心死,我囡囡都係小一,上學期考106(全級120人),今次考試仲差
英文33分,数學46分,常識65分,中文未派~我估唔方會好!
但係都冇唔開心,如果小朋友已經盡力就已經足夠,最多係暑假要佢努力d下溫習~

我就覺得小朋友那麽小他們專注力肯定也不是非常好的,連成人的專注力有時候也沒有那麽好跟何況小朋友。
但是看你傢小朋友的成績來説, 也説不定以後可以提升他的專注力,應該說:小朋友長大的過程他的專注力會慢慢的好吧, 也不需要那麽擔心的。

那如果各位想知道關於能提升孩子的學習能力的話就pm我喇。
‹ 上一主題|下一主題