用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍上午校vs丘佐榮
樓主: cincin
go

救世軍上午校vs丘佐榮 [複製鏈接]

Re: 救世軍上午校vs丘佐榮

我想請問在東區網中,那一間沒有那麼傳統,比較適合有創意的小朋友呢?

Honeymum 寫道:
有朋友仔讀緊丘佐榮, 佢MUM 話呢間學校好傳統, 唔要學生活躍, 對學生都幾谷.  唔鼓勵學生有創意.  D老師無咩愛心.
其實間學校好想UPGRADE 到基灣咁, 但好似仲有好大距離.
學生辛苦, 但派位唔係好好. 極其量都係同婦女會英中有D關係.  個人睇法..唔算係好學校.  
有選擇的話, 我會選救世軍

小女現也正學鋼琴,在丘佐榮打算選小堤琴班,我想小堤琴應是男女都適合的。

醒目開學勳章

港大同學會

machama 寫道:
我想請問在東區網中,那一間沒有那麼傳統,比較適合有創意的小朋友呢?

[quote]
有朋友仔讀緊丘佐榮, 佢MUM 話呢間學校好傳統, 唔要學生活躍, 對學生都幾谷.  唔鼓勵學生有創意.  D老師無咩愛心.
其實間學校好想UPGRADE 到基灣咁, 但好似仲有好大距離.
學生辛苦, 但派位唔係好好. 極其量都係同婦女會英中有D關係.  個人睇法..唔算係好學校.  
有選擇的話, 我會選救世軍
[/quote]

Hi Bingni, 我也正考慮比個女去學小提琴班, 不過佢唔知會唔會3分鐘熱度, 如果一開始學就要買個小提琴上堂就不知道點, 可唔可以之後再決定呢... cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

培僑唔傳統, 好似仲無exam, 得評估.
小朋友讀得開心, 無咩壓力,
但點銜接上中學, 就唔清楚喇

Hi Honeymum,

培僑小學每年有兩次考試o架
培僑唔傳統, 好似仲無exam, 得評估.
小朋友讀得開心, 無咩壓力,
但點銜接上中學, 就唔清楚喇
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

cincin,

其實學音樂唔洗咁急, 等佢升咗上小一適應咗先, 我覺得大約二年級下學期就差唔多, 到時找私人老師教須然貴啲但係進度會見成效, 而且大小小佢會吸收彴得好啲其實味"輕"啲錢, 我個仔都係三年級上學期尾先學半年已經教哂三級嘅野, 現在等考試

其實好多小提琴暑期班都會送埋琴架,你可以俾個女試下先啦
cincin 寫道:
Hi Bingni, 我也正考慮比個女去學小提琴班, 不過佢唔知會唔會3分鐘熱度, 如果一開始學就要買個小提琴上堂就不知道點, 可唔可以之後再決定呢... cincin

Hi ffhhmama, 我都覺得係, 人大少少, 會比較懂事少少, 較明白你所說的話(好過當耳邊風), 不過只是擔心d小一要求d小朋友個個最小學一樣樂器. 請問知唔知學小提琴是否同學鋼琴差唔多呢! cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

Hi Sandylaw, 請問你是否住柴灣/筲箕灣區, 請問知唔知邊到有小一預備班/暑期普通話班?? 想開始比個女嘗試下有多dd工作量, 免得暑假在家成日只識看電視... cincin  thanks ~~~  

cincin

Sorry!我唔知道邊到學好 因我女冇學呢兩種班

Hi Sandylaw, OK, thanks anyway ~~~ cincin

醒目開學勳章

cincin,

any news fm Kei Wan?

Hi Xanthe,

基灣(old)叩門失敗了, 現在已落實了在丘佐榮就讀. 請問知唔知有無小朋友在這裡是讀得開心架... ? 我明白小學生涯去邊到都係咁辛苦, 但是都想個女讀得開心, 壓力就得我地d家長去承受啦 (佢地得個6-7歲人仔), 請你個小朋友讀緊邊間? 讀得開心嗎 ?
cincin

原文章由 Xanthe 於 07-7-3 22:03 發表
cincin,

any news fm Kei Wan?

醒目開學勳章

cincin,

呀女讀緊舊基灣,不過我見second interview d小朋友好smart,一d都唔怕羞。

其實讀邊間都唔緊要,最緊要佢鍾意返學,你讀左1年覺得唔得咪考插班囉,應該上學期尾會招生!

原文章由 cincin 於 07-7-5 12:26 發表
Hi Xanthe,

基灣(old)叩門失敗了, 現在已落實了在丘佐榮就讀. 請問知唔知有無小朋友在這裡是讀得開心架... ? 我明白小學生涯去邊到都係咁辛苦, 但是都想個女讀得開心, 壓力就得我地d家長去承受啦 (佢地得個6 ...

原文章由 cincin 於 07-6-22 17:29 發表
Hi ffhhmama, 我都覺得係, 人大少少, 會比較懂事少少, 較明白你所說的話(好過當耳邊風), 不過只是擔心d小一要求d小朋友個個最小學一樣樂器. 請問知唔知學小提琴是否同學鋼琴差唔多呢! cincin   

唔好意思遲咗覆你, 應該唔同其實你可以考慮一些少啲人學嘅樂器, 我覺得以上兩樣都太多人學

我大伯個女都係在舊基灣讀緊P.4, 聽說現在都幾辛苦追D成績, 因為學校方面開始多功課去谷成績.

正如你所說, 讀一個學期睇下個女跟唔跟到, 如果唔係, 小一下學期或小二插班會唔會好高難度呢... anyway, 到時先算, 或者個女讀到又ok呢(嘻嘻...希望啦...) cincin

原文章由 Xanthe 於 07-7-5 14:13 發表
cincin,

呀女讀緊舊基灣,不過我見second interview d小朋友好smart,一d都唔怕羞。

其實讀邊間都唔緊要,最緊要佢鍾意返學,你讀左1年覺得唔得咪考插班囉,應該上學期尾會招生!

丘佐榮

可以到學校問下帶返學既家長呀! 佢地好似返 8點架! 如果可以, 8點前去到學校門口問問 d 家長意見啦! 問多 d ....... 知多 d........
新學期, 新希望......... : >
‹ 上一主題|下一主題