用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 壹學堂話孫方中書院是Band 3, 屬實嗎?
go

壹學堂話孫方中書院是Band 3, 屬實嗎? [複製鏈接]

壹學堂話孫方中書院是Band 3, 屬實嗎?

簽名被屏蔽

Re: 壹學堂話孫方中書院是Band 3, 屬實嗎?

孫方中唔係band 3中學, 係band 2中至尾中學, 但係校長辦學理念好好, 而且全校老師比家長印象都唔錯, 當然呢類中學咁新一定有收band 3學生.
Henrymama 寫道:
copy from 壹學堂:

問: 大埔孫方中的公開考試成績如何, 是否英文成績明顯差呢?
by christayeung (2007-05-08 14:05)  

答: 港九街坊婦女會孫方中書院屬新校主要收錄band 3同學,基本上成績無甚可觀之處。  

佢係一間新校收到既學生係好參差(上年X小學一位全級差不多考第尾既都派左入去),所以定為BAND 2尾OR BAND 3一D都唔出奇,但照佢既發展,有機會有更好的將來。
不過黎近幾年人口下降都好影響佢既收生質素,所以校方好緊張今年既會考生∼∼∼∼

應該叫生不逢時中學,小學咁出名...籌建中學時應該都有一番抱負...不過董生一句“母語教學” + 上大埔咁多英中(間間都係捱左十幾廿年先有咁嘅地位...),點會咁易畀你搶其飯碗?
再+上自己小學生(有啲成績)都唔會吼佢,外人會點睇~命途多舛!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

多點諸如一學堂這類的評語,就算原來一般名聲的學校都會很容易被摧殘,成為正宗 BAND 3 的日子指日可待 ....    

同意, 原來唔係差既都比佢講到好差.
2bzmummy 寫道:
多點諸如一學堂這類的評語,就算原來一般名聲的學校都會很容易被摧殘,成為正宗 BAND 3 的日子指日可待 ....    

各位,
我的囝囝'曾是'孫書的用家,是孫小的畢業生,屬於band2尾的學生,當然我認識很多學生的家長,大家的囝囝囡囡的banding差不多,也有更差的,因為孫書是我們這批家長的庇護所,加上它的硬件(校舍)在大埔區真是天下無敵,背山面海,毗鄰高尚住宅,便以為吸收幾年靈氣,便可以提早'開竅',但結果......
囝囝日日放學回家都游手好閒,十分寫意,考試當然滿江紅,好彩操行尚可見人,叫他考慮中二重讀,他說低處還有更低的,論留班,掛隊未到佢.眼見囝囝吸收了2年靈氣,仍未開竅,十分擔心,但又不可強迫他轉校,以免產生反效果.殊不知囝囝考慮了半年後,突然主動提出要轉校,原因是他根本不能聽到書,上堂時課室嘈到像個街市,老師根本不能控制到秩序.結果學期尾無鞋挽屐走,轉到去區內一間水準不差的中文中學重讀,囝囝即刻開竅.投入學業.
以上只是我秩一個小故事,當然其他家長也有他們的小故事,下次再說

簽名被屏蔽

我個仔現在讀緊'孫書'中二.
係'孫小'畢業生.屬於band1頭的學生.
讀'孫小'時班主任用紙仔寫左2間中學名比我作考慮.
(救恩和孫書)
我揀孫書...係因為校舍環景好.夠偏僻(至少唔會有飛仔係學校門口等放學.)

老師好緊張學生成績.考試前會同學生補課.
會主動打電話比我講個仔係學校既情況.

唔好意思.

寫錯左......係band1尾的學生.....至啱.

簽名被屏蔽

我個仔讀A班.
有3個班主任.(其中一位班主任係外籍老師)

至於其他班的讀書風氣..........我就唔係太清楚(等今晚問吓呀仔再話你知)

當年孫書開張,的確'氹'了若干個banding 1的學生入讀,成績出眾,學校當然會於結業禮時頒發'東東西西'獎,但居然有獎無人取,原因可以自己想.
孫書的學生在校外的表現的確不會失禮,皆因吳校長下過不少苦功,親力親為,放學後時時站在學校門口'提醒'學生頭髮呀,校服呀等.
辨學團體當然希望孫書可以'速成'banding 1中學,但似乎心頭高了一點,以為band 3學生可以即刻點石成金,我不可以否定他朝能不能,但肯定不是現在.大家可以諮詢一下孫小某午別的校長(好似地產佬咁在幼稚園sell學校嗰位),佢地有幾多位band 1生選擇入孫書(當然是自選兼第一志願才算,不是捉'字虱'自選掛隊尾都算),如果佢話有好多,都要佢拿得出證據才可以信,皆因此人好大喜功口蜜腹劍.
band 2生當然都有,不過俾着你是家長,若果囝囝囡囡是band 2頭,有口碑的救恩,圓玄,何郭佩珍你會唔會唔揀而去揀孫書,包裝好是一件事,實際有幾多實力又是一件事,我都聽過吳校長的演講,的確幾娓娓動聽,無奈班老師缺乏
經驗,包括人生經驗,實在需要多點日子去磨練.
我都祝福今年孫書第一年的會考成績可以見得人.

Henrymama 寫道:
copy from 壹學堂:

問: 大埔孫方中的公開考試成績如何, 是否英文成績明顯差呢?
by christayeung (2007-05-08 14:05)  

答: 港九街坊婦女會孫方中書院屬新校主要收錄band 3同學,基本上成績無甚可觀之處。  

壹學堂講o既野不必盡信
成日亂up

我都有留意呢個網站, 但係有好多資料好似跟外間運論有不同,如似我地坐係香港東區. 佢地話 '北角協同' 係 band 2, 係人都知呢間係 band 3中學. 還有張祝珊,應該係東區成績數一,二架啦! 但佢地評估又唔係好高喎!

所以資料都係看番正路O的既資料, 好似明報咁樣, 或者係實地觀察.

mother-cat 寫道:
當年孫書開張,的確'氹'了若干個banding 1的學生入讀,成績出眾,學校當然會於結業禮時頒發'東東西西'獎,但居然有獎無人取,原因可以自己想.
孫書的學生在校外的表現的確不會失禮,皆因吳校長下過不少苦功,親力親為,放學後時時站在學校門口'提醒'學生頭髮呀,校服呀等.
辨學團體當然希望孫書可以'速成'banding 1中學,但似乎心頭高了一點,以為band 3學生可以即刻點石成金,我不可以否定他朝能不能,但肯定不是現在.大家可以諮詢一下孫小某午別的校長(好似地產佬咁在幼稚園sell學校嗰位),佢地有幾多位band 1生選擇入孫書(當然是自選兼第一志願才算,不是捉'字虱'自選掛隊尾都算),如果佢話有好多,都要佢拿得出證據才可以信,皆因此人好大喜功口蜜腹劍.
band 2生當然都有,不過俾着你是家長,若果囝囝囡囡是band 2頭,有口碑的救恩,圓玄,何郭佩珍你會唔會唔揀而去揀孫書,包裝好是一件事,實際有幾多實力又是一件事,我都聽過吳校長的演講,的確幾娓娓動聽,無奈班老師缺乏
經驗,包括人生經驗,實在需要多點日子去磨練.
我都祝福今年孫書第一年的會考成績可以見得人.

我都好同意你既講法,我見孫小選孫書做第一志願既多數成績都唔係咁好既,有個別大埔區既小學都評佢為BAND 3.......
不過以新校來說有BAND2生派到俾佢,佢都算好啦!在街見到D學生整體品行表現,唔算好好,但又未到好惡劣......
至於精英班就間間學校都有,無麥特別呀!

孫小BAND 1除了極少數(1個半個)因為情意結會將佢放係前外,恐怕都唔會放咁前......

對於壹學堂話佢基本上成績無甚可觀之處, 我又幾同意
:-|

e+資訊太氾濫,有D只係吹下水,唔好盡信。我地做家長要醒目D,唔好道聽途說。要第一手資訊應從學校網頁或學校報告去找,到學校附近睇下,就清楚D。如果學校有開放日,上去實地觀察,同老師和同學仔傾下仲更加清楚。

我個仔現在讀緊'孫書'中二.
係'孫小'畢業生.屬於band1頭的學生.
讀'孫小'時班主任用紙仔寫左2間中學名比我作考慮.
(救恩和孫書)
我揀孫書...係因為校舍環景好.夠偏僻(至少唔會有飛仔係學校門口等放學.)

首先恭喜你,囝囝叻仔必定受到老師厚待.
讓我說出另一家長的小故事:孫書的家長都知學校對於學生帶手提電話回校是管得很嚴的,需要先寫家長信,回校亦要放在書記處保管,放學後才可取回,(另一家長又有有關之小故事)話說朋友囝囝一向成績不好,差不多包尾,亦曾發生過沒有放低手機於書記處而遭沒收,勞煩家長專程去學校取回.囝囝免強中四重讀,在某出名補習社自費吸收了靈氣後,終於開竅了,成績跑了去頭幾位,某日又忘記了交手機到書記,結果沒收,老師致電朋友,稱讚囝囝咁叻仔,是值得買部靚手機俾佢.
所以我說,囝囝囡囡叻,在孫書讀書絕對有優勢.

連有基礎的羅家邦也考慮轉直資, 新校如孫中確實有壓力
‹ 上一主題|下一主題