用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係一位好普通o既小學教師 -- 我回來了! ...
go

我係一位好普通o既小學教師 -- 我回來了! [複製鏈接]

我係一位好普通o既小學教師 -- 我回來了!

之前有機會到新加坡任教代課老師半年,實在見識不少!番到香港,又可以同各位媽媽分享一下教育o既心得啦!
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

Re: 我係一位好普通o既小學教師 -- 我回來了!

最近睇o左一本好得意o既英文書
Anne Fine:Nag Club
內容有關一班小朋友研究點樣'扭'爸媽買一款好貴o既帽俾佢地,好得意
o岩5-6年級小朋友睇
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

你好!我最近將會同囡囡叩門找小學。本來囡囡已在第一階段入了哥哥的學校,但覺得妹妹的語文能力好好,所以now即刻準備profile(忽然間覺得).I chose 了浸大附屬小學,I love it so much!我都知好遲但點都想盡力試.想請問你我在自薦信應點交代第一階段唔chose呢間school,but now 又咁buy佢呢?Thx!

Miss_Chan_Chan

你好, 我都好想聽你講新加坡任教代課既事,新加坡同香港是否有很大不同,我朋友話新加坡小學都有幾種語言學,你講多些好嗎?另想問你有沒有教過香港小學? thx~

easykids 寫道:
你好!我最近將會同囡囡叩門找小學。本來囡囡已在第一階段入了哥哥的學校,但覺得妹妹的語文能力好好,所以now即刻準備profile(忽然間覺得).I chose 了浸大附屬小學,I love it so much!我都知好遲但點都想盡力試.想請問你我在自薦信應點交代第一階段唔chose呢間school,but now 又咁buy佢呢?Thx!

我覺得你唔需要係信中交代呀,只要你顯示你對呢間學校o既誠意,再加上小朋友o既學業成績單 (我相信一定係好好o既),咁就可以。到面試時,佢地一定會問你點解轉軚啦!

新加坡第一語言係英文,第二語言係小朋友本身o既母語,佢地唔一定要學多種語言,但係最少要以上兩種。

我本身係一位香港o既小學教師,取得博士學位後,我就辭o左份工,諗住以自由身睇多o的唔同o既教學制度,完o左新加坡份工之後,我而家仲係失業呀!慘!!!

Thx!

Wait, isn't 浸大屬小 a DSS school?  

exactly!
Unclejt 寫道:
Wait, isn't 浸大屬小 a DSS school?  

取得博士學位你都要失業,    你唔好咁謙啦,你應該係睇定D再作戰教育行列, 對嗎

請問你對香港同新加坡既小學生有咩睇法?THX~

新加坡係英語同母語教學方面推行得好好,佢能為小朋友提供適切o既語境,語境係語文學習方面係最重要,所以新加坡小朋友o既語言能力好強,比香港小朋友更強!可惜係家長式o既政治環境下,佢所推行o既係嚴格o既填鴨式教育,著重分數,全人發展唔全面。

香港o既教育制度較嫩,亦都係較亂,冇一套完善o既教育制度,小朋友適應得好痛苦,往往好抗拒學習,學習態度普遍較差。但係正係教育制度朝令夕改,練習到小朋友o既適應力強,好快就會諗到一套偷懶o既方法!(講下笑)我真係希望教統局能沿用一套o既教育制度,同時能堅持最少10年,咁先至會見到真正o既果效。

我真頭要同你    ,你直頭講中晒我對香港教育制度既感慨 :cry:以你所知香港邊間小學既教育方式係好呢

家長式o既政治環境?????係點解

一日就讀官立或津貼學校,一日就要受教改o既折磨,但係對小朋友未嘗唔係一個煅煉。

如果對教改失信心,可以考慮直資學校,近期有好多直資學校引入IB概念,著重訓練小朋友獨立思考,唔錯!

我太遲了,我無報直資小學,我仔仔今年K3,現等6月大抽獎結果,IB概念??

IB = international baccalaureate

http://www.ibo.org/who/slidec.cfm
有關IB教學

唔該晒你呀 我入去睇下明唔明先
Miss_Chan_Chan 寫道:
http://www.ibo.org/who/slidec.cfm
有關IB教學

醒目開學勳章

Miss_Chan_Chan,

我想問一下,我係書局見到新加坡出版嘅英文 exercise,比香港出版嘅較為深,如多做新加坡出版嘅英文 exercise, 是否對小朋友有幫助呢?

新加坡小朋友o既英文程度大概高香港小朋友3級,所以你唔可以俾新加坡出版o既小三練習俾你o既小三小朋友做o架!同埋兩個地方o既課程唔好,有好多都未必適合。

你可以搵o的低兩三級o既練習俾小朋友做,但係我個人唔同意做可以大大提升小朋友o既語文水平。要語文水平高,最重要係提供適切o既語境,新加坡講英文o既,佢地o既英文水平當然比我地高!不妨係屋企都鼓勵小朋友做英語對話,提升佢地用英語o既自信。
meimeilam 寫道:
Miss_Chan_Chan,

我想問一下,我係書局見到新加坡出版嘅英文 exercise,比香港出版嘅較為深,如多做新加坡出版嘅英文 exercise, 是否對小朋友有幫助呢?

Miss Chan Chan,

咁如果比小朋友讀每星期一次o既 英文班 (english learning Centre 外國人教果d), 幫助大唔大?
我個仔(小一)讀左一年多,但係唔見英文特別好, 只係希望長d時間有幫助, 不過唔知係唔係真係好有用.  請問你的意見!

另外, 小兒開學至今, 默書成績都好好, 多數都100分, 只係1, 2次 有一或兩個錯, 中英都唔錯.  不過到上學期考試,測驗就好差, 唔合格且低分. 考尾 二三十...  我知佢係未適應考試形式...事實下學期都有進步, 但仍遠遠不及默書成績.  呢一重小朋友,日後會唔會都係咁..老實說,我希望佢可以o係50名以內...我有無過份要求.  不過我只係自己諗, 無要求呀仔...因為佢都仲細..怕比壓力佢...  請賜教.  謝謝
‹ 上一主題|下一主題