用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人去咗民生interview呀?分享下丫! ...
go

有冇人去咗民生interview呀?分享下丫! [複製鏈接]

有冇人去咗民生interview呀?分享下丫!

有冇人去咗"民生"interview呀?分享下丫!...

小朋友表現點呀?
收既機會大唔大呢??

Re: 有冇人去

Touch Wood, 我個仔雖然無答老師叫咩名..
但就肯同老師玩..聽倒佢咀唔停..
相信無乜問題[quote]
lui_ho 寫道:
有冇人去

Re: 有冇人去咗民生interview呀?分享下丫!

我個仔今日interview時, 係都要我同佢一齊坐, 攪到兩個老師要走埋一齊in 我同個仔, 老師問佢D問題基本都答到, 但
我覺得民生in既方式麻麻地, 我見其他幼稚園in之前都有D玩具比小朋友Warmup吓, 但佢就咩都冇,大人細路一齊呆等, 好彩都唔使等好耐姐.   
該用戶已被刪除

因為要背對背坐, 所以我都聽唔到老師問囡囡咩問題, 但問我個老師就有D怪怪咁, 佢問我點解揀民生, 我話:(........, 有小學中學直上, 到小一OR中一派位時可免除家長同小朋友既壓力) 個老師就話:(佢有兄弟姊妹?)我心諗無兄弟姊妹就無壓力架 派位派得唔好要再搵學校就有架啦.

anyway...一切隨緣啦!!

應該唔得,  我老公帶囡囡去, 等了成個鐘. in得2分鐘, 個囡又訓. 如果唔係大囝要學校旅行, 我就安排佢in今早.

ctcheung2k,

你聽到佢問咩問題呀??(好心急想知)
問咩呀? 背對背咁坐, 我真係聽唔到呀...

加上in得果2-3分鐘...
只係問下邊個湊小朋友、
問下放假會同佢去邊度玩....跟住都走得呶。

ctcheung2k 寫道:
老師問佢D問題基本都答到, ...

我個仔仔今早去in,幸好不用等太耐,但有冇人知今天in的地方是小學部定中學部?殘殘舊舊、黑沉沉咁...(雖然幼稚園不是嗰度讀,但遲d升上去咪...)
大人同細路分開兩邊in,我一點也聽不到問乜...個老師又不斷問我問題...我都唔知仔仔成數有幾高
該用戶已被刪除

今日我完全聽唔到佢點in我個囡, 淨係聽到個老師同我阿囡話左一句"E~~你D頭髮好鬈喎!", 跟住就唔知佢地做緊咩!  

走果陣問囡囡老師同你講咩? 佢話老師問佢邊個係車車, 邊樣野係綠色, 咁我問佢識唔識答, 佢話識! 問佢老師俾禮物果陣有冇講多謝, 佢講有! 都唔知係咪真!  

anyway, 隨緣啦!

god!!大鑊!!!!

我臨走果陣, 傾傾下...傾到唔記得叫阿仔講多謝呀!
加上....in得果一陣....哎呀.....
:cry:

今早與仔仔見完民生,感覺…..不是太好!

先到操場等候,剛剛又落雨,學校都沒有特別安排,由讓大大小小’照頭淋’,有些家長唯有開遮,但只得一位家長陪同,開得遮來又要照顧小朋友。

我見的班房是302,即小朋友要「爬」上3樓,眼見很多少朋友已投降,由媽媽抱,我沒有抱仔仔,所以行包尾,龍尾都不知去了那裡!

上到3樓,行一條長長的走廊,因為是小學的班房,所以感覺很嚴謹,不像幼稚園班房有顏色、有公仔,加上見到著制服的童軍哥哥姐姐,見到有些細女已喊了出來。入到班房,亞仔又要爬,因為是小學的檯椅,要爬上張椅上,家長小朋友在房內呆等,搵件玩具招呼都無。

入到面試房,與大家一樣母子分離,仔仔爬上椅後,雖然檯上有很多玩具,但因檯很高,我估亞仔都係’睇得摸唔到’!其實要一個小朋友去到陌生地方,面對陌生的老師,環境重唔係可愛,能夠與媽媽分開無投訴都已經很好,我都不期望他是否答對老師的問題!

Int完出門口聽到一位家長形容,我覺都幾得意:如果小朋友唔怕睇醫生,就會見得好,因為制服童軍姐姐就是護士,老師就是醫生,媽媽一邊答問題,醫生一邊寫字,話咁快就見完出來!所以睇醫生唔喊就得啦!

整個過程,我個人認為完全不是以小朋友為中心,沒有一樣是配合小朋友的需要。這次面試無大空地熱身、無玩具、環境無色彩、牆上無可愛公仔、無熱情的老師招待…….,雖然是見幼稚園,但整個過程都見不到一間課室,成間幼稚園在那裡我都不知,是一次叫人難忘的經歷。

唯我很欣賞的,是他們能給予機會童軍哥哥姐姐做義工,面試後’較落本’送小朋友一盒玩具禮物。

這是我的感受,可能其他媽媽感覺沒有我這樣差,會好d!

我in10 am. 第2個. 所以都好快. 阿女好鐘意盒玩具.

問阿女考d物?佢話:名阿, red color ah, blue colot ah, Kitty ah....

不過佢無喊, 肯講口野, 我已經好開心la.

我返到屋企睇口下張考試証, 真係有d鉛子筆字: 1tick 同?英文字. 唔通係簽名?

有無民生媽咪可以指點阿?
該用戶已被刪除

ctcheung2k 寫道:
我個仔今日interview時, 係都要我同佢一齊坐, 攪到兩個老師要走埋一齊in 我同個仔, 老師問佢D問題基本都答到, 但
我覺得民生in既方式麻麻地, 我見其他幼稚園in之前都有D玩具比小朋友Warmup吓, 但佢就咩都冇,大人細路一齊呆等, 好彩都唔使等好耐姐.   

ctcheung2k,你可能撞

hin_ma 寫道:
我個仔仔今早去in,幸好不用等太耐,但有冇人知今天in的地方是小學部定中學部?殘殘舊舊、黑沉沉咁...(雖然幼稚園不是嗰度讀,但遲d升上去咪...)
大人同細路分開兩邊in,我一點也聽不到問乜...個老師又不斷問我問題...我都唔知仔仔成數有幾高

之前都有位民生家長話interview

我都覺得民生安排得唔係幾好!!!
等上課室o係空地,落起雨上黎都幾麻煩...
等候室又竟然係小學課室,又無玩具又盛,
攪到d小朋友等到無哂耐性,有d o係度喊,有d又叫走...
好彩我個女無喊無盛,但係都等到好唔耐煩,十問九
唔應... :cry:
所以我估民生都未必係in小朋友,主要係睇家長表現
多d...因為面試時分開問,d小朋友點答真係無人知,
佢都要睇埋家長o既表現...所以今日我覺得好似我
去考試咁...
\\(^o^)//

Ah-Faye,我又相反喎,同我傾

hopethebest 寫道:
我in10 am. 第2個. 所以都好快. 阿女好鐘意盒玩具.

問阿女考d物?佢話:名阿, red color ah, blue colot ah, Kitty ah....

不過佢無喊, 肯講口野, 我已經好開心la.

我返到屋企睇口下張考試証, 真係有d鉛子筆字: 1tick 同?英文字. 唔通係簽名?

有無民生媽咪可以指點阿?

hopethebest,d鉛子筆字雖然我唔知係乜,但上年收&唔收都有,冇特別意思吧(上年我

[quote]
lovelybella 寫道:
ctcheung2k,你可能撞
‹ 上一主題|下一主題