用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子做功課/食飯會否關電視?
go

孩子做功課/食飯會否關電視? [複製鏈接]

孩子做功課/食飯會否關電視?

孩子做功課/食飯會否關電視?

我一定會,否則聽朝都未得呀!!!!

Re: 孩子做功課/食飯會否關電視?

Yes - 做功課會否關電視
No - 食飯不會關電視, 但吃飯太慢時, 就要關掉.

由細到大我都唔會開電視食飯, 只會下午

一定不會開電視,否則佢地掛住睇,都唔知自己食左d乜落肚。

做功課一定唔開,吃飯如果去婆婆到就會有開電視,自己向屋企食呢就會先熄左佢既

Sure 關電視 la, eventhough dinning with grandparents, my son turns off TV on his own.

Yes,

TV should turn off unless for news or for watching some VCD for kids.

做功課一定唔開tv.

食飯會開tv, 不過睇新聞/documentary.

Snake 寫道:

我都係

我哋七點半後就不會開电視,我的同事當我哋係怪獸!

我讀大學時已經沒有看電視(新聞/資訊除外, 我真係連大長今也沒看過), 不經不覺已經十幾年, 已經習慣做怪獸
w@@henry 寫道:
我哋七點半後就不會開电視,我的同事當我哋係怪獸!

囡囡升讀一年班起自己要求不看電視, 只有在星期六或日下午如有時間才看半小時至一小時卡通片或 VCD.
** 如果放長假便會睇電視.

在食飯時間反而會開電視睇新聞, 半小時後又會關機.

I'm new member!   SURE not to turn on TV......let the kid not addict to the TV programs!!

孩子食飯會否關電視? NO !
專家話唔好對住個電視,一來對身體唔好,二來應利用這段時間來與家人溝通

孩子做功課會否關電視? definately NO !
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

Snake 寫道:

me2

做功課 - 一定會關電視.
食飯 - 本來都堅持唔開, 因為佢地真係會掛住睇電視, 唔記得食野, 要成日提.

但今日都向現實低頭.
寶寶話想睇DVD, 但開飯都已經7點, 食完飯先睇的話都要成8點先可開機, 佢9點就要上床睡覺, 根本無時間俾佢睇. 而佢之前又好勤力咁做功課溫書喎......
我就諗: 我自己平時都係一邊食飯一邊睇書睇電視啦......
理想係好, 不過, 時間真係唔夠用......
for every one criticism, three positives must be given.

做功課會否關電視 - Yes
食飯會否關電視 - lunch: Yes, Dinner: No, 因為仲有其他家人(eg舅父) 一起吃飯, 他們放工都要看電視relax下.

做功課會關電視
食飯會開電視

sandylaw 寫道:
[quote]
Snake 寫道:

me2[/quote]
me3

我都唔開電視嫁,有時間不如同女兒玩下,捉下棋,講下故事.散下步重好啦,新聞就睇,細個時候不開,大個亞女都不會要求開啦,因我鐘意睇書,女兒未又鐘意啦,身教掛,想女兒不看,先要父母都不看,我老公之前都不可以,未放部電視機比佢入房睇,到現在我老公都不看了,好開心,不過用左三年時間令佢改變,嘻嘻,,,,佢現在轉聽收音機,在女兒sleep 後.哈哈>>>>>>
‹ 上一主題|下一主題