用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙家長
go

喇沙家長 [複製鏈接]

喇沙家長

聽聞學生只是自己不停補習,內部競爭很大。又有人說不是很大壓力,返學也開心。

請給我一點意見。Thanks, Thanks

Re: 喇沙家長

我只做左1年LS家長, 都好明白你現在心情.
補唔補習都好睇個人, 我仔班有D有補習既都唔係一定好好成績, 但你又可以話唔補可能會重差. 我覺得最終係D野要日日清. 家長要跟足D. 我諗其他學校都應該係o甘.
競爭好大係事實, 以一年級為例, 班上有一半人都有平均分90以上, 其實有8X分都唔係差, 但名次會排在2X或後D.
小朋友應該唔會有太大壓力, 因學校有好多野俾佢地玩, 家長壓力大D.
學校對教學及其他安排好有經驗, 家教會更是非常有系統, 請放心.

入讀什麼幼稚園學生特別容易入喇沙?

No la! 而家都無話咩幼稚園容易入啦!
只係有咩幼稚園容易適應, 都係出左名有操練果d.

Bambi

請問你介唔介意講下你小朋友是讀那所幼稚園?
你覺得喇沙適合咩小朋讀? 佢地的課程係點?

謝謝

我仔讀左1年咋, 我唔想扮代表, share一下就無問題.
基本上係仔都讀得, 課程跟政府指引.
我仔讀Kentville.

Bambi

唔好咁講啦, 不如你在此分享下小朋友在校的開心與不開心的事情, 好讓我了解一下, 好嗎.

請問是否聰明又醒目的小朋友才選此校會比較好呢.
因我都想我小朋友入讀喇沙.

Bambi,
好多謝你的回應.  我諗好多bk家長都好想知喇沙小學的資料.
不如你在此分享下啦.
onsf

你地想知咩呀? 睇我可唔可以答到. 其實BK都有好多高D年級家長架, 叫理佢地黎幫下手答重好.

Bambi:
其實想知道小朋友是否返學係玩, 老師冇乜點教書. 大部份要自己回家讀, 同埋d課程是否好深, 一定要出去補習.
仲有, 那裡的小朋友是否好招積.

其實想知道小朋友是否返學係玩
>妳講d野全部都o甘負面既! LS係傳統學校, 點會返去係玩o甘爽!
老師冇乜點教書
>老師無乜教書就唔會o甘忙啦! 我收過老師晚上11:xx回覆email.
大部份要自己回家讀
>有某些老師會要你先備課, 但堂上都會認真再教.
同埋d課程是否好深
>跟政府指示深唔深就見仁見志, 但黎緊呢年開始肯定會深過以往.
一定要出去補習
>補唔補隨你啦! 我仔無補都幾OK.
那裡的小朋友是否好招積
>果D唔係叫招積, 係自信, 但學校都成日叫小朋友要做個有禮喇沙仔.

Bambi,

一定要出去補習
>補唔補隨你啦! 我仔無補都幾OK.

梗係啦,你個仔咁乖 !

Bambi,

真係好多謝您善意及友善既回覆 令我了解多一點。

Bambi,
謝謝你的回覆.
另外, 想請問喇沙的功課是以抄寫多還是以做練習題多呢.
盼望你的回覆.
謝謝.

Ah blue;
而家重ok既, 遲下大d唔知咯! 我見妳個都乖喎!

onsf;
我覺得抄寫唔多, 反而練習就真係多d.

Bambi,

妳說來年會深,点解?喇沙有沒有精英班?老師對成績差的學生是怎樣的?

Taimum

我覺得你地好似搵大光燈照住我黎問o甘!
有無'高人'幫下手?

妳說來年會深,点解?
>咪為左保持入到中學個%咯! 不過呢d係大家都會贊同既. 始終呢個名 氣都唔係浪得虛名!
喇沙有沒有精英班?
>沒有! 唔知點解講極d人都唔信! 教友班就有.
老師對成績差的學生是怎樣的?
>我只知小一上學期完時, 學校會抽出成績好唔掂既學生出黎同佢地補課, 希望佢地可以追得返, 但高d年級會點做我就唔知啦! 不過好多時班上考最尾果個都唔差架, 只不過人比人就一定有個係尾啦!

Dear Bambi,

i am not "高人"but i fully support you, you are the right person to answer the right questions. i believe every things you said is true.

thanks

‹ 上一主題|下一主題