用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人係柏斯學過兒童鋼琴班請分享
go

有無人係柏斯學過兒童鋼琴班請分享 [複製鏈接]

有無人係柏斯學過兒童鋼琴班請分享

請問有無小朋友係柏斯學過兒童鋼琴班的媽咪請分享一下,謝謝   

Re: 有無人係柏斯學過兒童鋼琴班請分享

我仔仔似乎不太喜歡,因每次上完堂走出課室時都沒有笑容,不像上其他課外活動。但更奇怪係我問佢最鐘意遍樣課外活動時,佢竟然答話“學彈琴”。我就覺得間課室太細,所以我已安排佢 暑假之後單獨跟鋼琴老師上課。

認同,Sweetiebarney
我個女都在柏斯學了半年(單對單), 進度都好慢, (亦有可能係老師的問題) 之後轉了在屋企隔鄰家的琴老師, 效果明顯進步快了, 不過初初學你一定要陪佢練琴, 還要晚晚練琴才有進步, 起初可5分鐘至10分鐘, 之後可慢慢加長練琴時間, 這樣不會給小朋友有太大壓迫感.  

Sweetiebarney 寫道:
我仔仔似乎不太喜歡,因每次上完堂走出課室時都沒有笑容,不像上其他課外活動。但更奇怪係我問佢最鐘意遍樣課外活動時,佢竟然答話“學彈琴”。我就覺得間課室太細,所以我已安排佢 暑假之後單獨跟鋼琴老師上課。

Sweetiebarney

我想請問你在那區學的,謝謝

我個仔仲有兩堂就完左呢個course..
我自己就覺得...呢25堂仔仔學到好多野...
起碼已識睇五線諳...
仲學識左兩隻手一齊彈...
不過我完左呢個course之後...都唔會再join佢地既單對單教..我已搵左老師上門教佢..唔使煩..

My son had already finished the course. It is the good choice for the child who do not know anymore of the piano. But it depend on teacher as my son had changed the teacher for the last 15 lessons.

bbmami22

係銅鑼灣。我已搵到另一個鋼琴老師遲些單對單教他。 :
老虎狗太太 寫道:
Sweetiebarney

我想請問你在那區學的,謝謝

我的兒子未夠四歲時在將軍澳柏斯學過兒童鋼琴班, 學完25堂, 其實是藉住一班小朋友一齊學, 可以增加他對彈琴的興趣, 令佢認識彈琴的五線譜同埋拍子. 現在他已繼續在柏斯單對單學緊, 準備出年考一級.

其實如果小朋友有四至五歲, 一開始已經可以單對單, 因為一班小朋友一齊學是會學得慢些!

namingo

因為我個囡囡而家3歲幾我想先比佢試

ArgusMum

想請問你個小朋友幾大呀

ArgusMum 寫道:
起碼已識睇五線諳...
不過我完左呢個course之後...都唔會再join佢地既單對單教..我已搵左老師上門教佢..唔使煩..

老虎狗太太
我仔仔而家4歲3個月大.   
老虎狗太太 寫道:
ArgusMum

想請問你個小朋友幾大呀

[quote]
ArgusMum 寫道:
起碼已識睇五線諳...

[/quote]

ArgusMum

咁請問你覺得我個女3歲半學會唔會細呢,多謝意見

老虎狗太太.
其實我唸好睇你囡囡定唔定性..我同柏思老師傾過...學唔學到琴.好睇小朋友定唔定,肯唔肯練習架
我好彩.仔仔每晚自動自覺去練琴.有時太夜,我叫佢第日先練,佢都堅持要彈下先訓架
不過講真..柏思個course唔係好貴...$98/堂.你可以比佢試左上學期先..(只係交10堂),睇佢有興趣既.先同佢報埋下學期既15堂lor..

老虎狗太太 寫道:
ArgusMum

咁請問你覺得我個女3歲半學會唔會細呢,多謝意見

My son started his music course at 柏斯 (about 3.5 yr old). Quiet good. Well organized. Resonable price. A good start.

ArgusMum

Thank you!

iveaboy

咁我一於比佢先試10堂先,多謝你意見

namingo
please check pm thx

Hi mums

My daughters 5yrs old, learning piano in Parson from Sept 05 until now, 10 months.  She is still not reach to Level 1, is it reasonable or too slow ?  

But I just buy piano in this month.

Please commend.

Twinstar

Ha Ha, I alway have this question on my mind too. My daughter started to lean piano last August, she is still not yet level 1 too.  I bought a piano to her over half yr already.  I changed her to Tom Lee on March, but even seem getting worst. She told me she like the previous piano teacher more.     
twinstar 寫道:
Hi mums

My daughters 5yrs old, learning piano in Parson from Sept 05 until now, 10 months.  She is still not reach to Level 1, is it reasonable or too slow ?  

But I just buy piano in this month.

Please commend.

Twinstar
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

Which one will you join? I and my younger daughter (Parent & Kids course) registered for the coming Aug 5 at Times square.
老虎狗太太 寫道:
iveaboy

咁我一於比佢先試10堂先,多謝你意見
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。
‹ 上一主題|下一主題