用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 各位聖心家長請指教心煩人
go

各位聖心家長請指教心煩人 [複製鏈接]

各位聖心家長請指教心煩人

大家好! 可以在這裡與大家分享心德。
我個囡在聖心幼稚園讀LK PM, 來近9月讀UK, 所以現在很煩惱選學校, 想讀聖心小學上午, 但怕程度深, 讀下午時間唔見用,有朋友介紹讀聖方済各, 但有家長話這間學校程度比聖心底些少, 所以現在有些心大心細唔知點算好, 請問過來人的家長有可議見? 請指點一下。  
:lalala:

醒目開學勳章

Re: 各位聖心家長請指教心煩人

聖方済各都一年上午,一年下午架(1.3.5上-2.4.6.下)
我個女都係聖方済各轉過去聖心的
你放心,聖方済各英文程度唔會比聖心差好多
我個女的成績重好過聖方済各tim
可能計分唔同啦
我所愛既權權要結婚了

好多謝你的回覆, 不知道你個囡是幾年班轉過來聖心呢? 當初點解要轉去聖心讀?
讀上午或下年班?你認為上午好或下午好些呢?我知道07年聖方済各會轉全日制, 新校舍會搬到ST. FRANCIS STREET (近金鍾), 你認為這樣值得Consider?

醒目開學勳章

yan110

你個囡是幾年班轉過來聖心呢?
我個女P5轉去聖心下午校的

當初點解要轉去聖心讀?
因為聖心下午校由P5開始是全日制的

你認為上午好或下午好些呢?
depends on you 時間上安排
聖心上午是私校,課程會再深小小的

我知道07年聖方済各會轉全日制, 新校舍會搬到ST. FRANCIS STREET (近金鍾), 你認為這樣值得Consider?
如果轉全日制,又近屋企,都可值得Consider

apple

:
我所愛既權權要結婚了

醒目開學勳章

Dear yan

You are welcome
如你有任何問題
呢度好多媽咪都會樂意為你解答的

你是全職或在職媽媽?
我沒有工作的

你個囡有無補習?
沒有補習

知唔知邊道有專補聖心的補習班?
sorry,我唔知,因為我不是住中西區的

如你有空可否講多些有關聖心的上堂情況我知?
上堂是分組坐的(平均每組6人)
教學都係好傳統式咁 :
我所愛既權權要結婚了

聖方済各是否都有中學呢?中學是中中還是英中?
如果是中中的話,那就不要轉了。

聖心上午班都係分組坐,但一樣係傳統教學。 英文讀高一年,小朋友係幼稚園上的應該唔難跟到課程。

放心啦,比些信心個女,你只要初期幫她一把,她一定可以應付得來。

另外個人唔同意初小就要補習,不過聖心小學附近好多補習社都話專補聖心同高主教的,你可以去問下。

Hi, Appleyuen

THANKS A LOT !

你個囡有無讀其他英文班?
有無好介紹?

YAN110

醒目開學勳章

YAN110

我個女上年先開始學公民英 :

apple
我所愛既權權要結婚了

好似今年升小六
主科其中一科唔合格冇得升班

主科包括那幾科?
除中文外是否全部英文授教?   

醒目開學勳章

hi  yan

主科包括那幾科?
中,英,數,常
除中文外是否全部英文授教?
常,數是中文

apple
我所愛既權權要結婚了

醒目開學勳章

Yan
你個女學公文數去到邊個level 呀?
H90-100 level

聖三一London課程有無聽過呀?有人話佢好過劍橋英語課程, 因為劍橋英語課程較淺d, Is right?
之前比錢考過聖三一試,但就冇讀過佢個課程
有冇聖三一London課程info比我呀

我好少去BK聊天室,
我每晚好早就     

apple
我所愛既權權要結婚了

appleyuen

YOU CAN ASK INFORMATION IN THIS CENTRE,
E-MAIL: www.inter-kids.com
TEL: 3427 9342
NO 17,KAI YUEN TERRACE, NORTH POINT

YAN110

醒目開學勳章

yan110
Thanks   

yan110 寫道:
appleyuen

YOU CAN ASK INFORMATION IN THIS CENTRE,
E-MAIL: www.inter-kids.com
TEL: 3427 9342
NO 17,KAI YUEN TERRACE, NORTH POINT

YAN110
我所愛既權權要結婚了

appleyuen,

you are welcome!

今晚禁夜未訓好少可? 有心事呀?-? -?

yan110 :

醒目開學勳章

Hi yan

我個女星期一考完試
第二日放假一天,
咪去街shopping,食飯relax下
所以攪到咁夜囉

apple
我所愛既權權要結婚了

大家好!
我女2007讀小一,想問下中環嘉諾撒聖心小學,第一輪有20分,機會唔知大唔大?

ma9913 寫道:
好似今年升小六
主科其中一科唔合格冇得升班

我女都話今年黃修女睇得好緊, 唔似以前升班咁易
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

aifa2115 寫道:
大家好!
我女2007讀小一,想問下中環嘉諾撒聖心小學,第一輪有20分,機會唔知大唔大?

都有機會既, 我個女都係20分, 第一輪(自行分配學位已經收咗), 但係這已是四年幾之前既事, 可能而家有變都唔定架
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

hi aifa2115

你個囡讀邊間幼稚園? 如聖心幼稚園及有20分幾會很大99%入(系sister 講), 如其他就唔sure!   
‹ 上一主題|下一主題