用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 接唔接受中三男仔穿耳???
go

接唔接受中三男仔穿耳??? [複製鏈接]

接唔接受中三男仔穿耳???

個仔成日話要系暑假學人地穿耳﹐染髮同(博)髮﹐要求多多。染髮同(博)髮我都可以ok﹐穿耳我就一直都反對﹐因為覺得佢好跟風同似飛仔。我系唔系好out同固執???都唔知點去說服佢。

Re: 接唔接受中三男仔穿耳???

你話我守舊好..話我不跟得上潮流好

No.............呀

讀書壓力太大...好多學生(包括名校生...)都想暑期時間擺脫束縛、脫下枷鎖...盡情放縱!一到開學,回復乖乖學生一個也!暫時性壞外表而心不變...家長同意,也無不可!
不過個人認為,年青人都應該充滿陽光朝氣,假如能夠利用暑假參加一些田徑訓練班,游泳深造班...挑戰自我、忘掉壓力、強身健體...得來一身古銅肌膚~仲有型!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

玩下頭髮顏色可接受 ! 但開學前就要做返黑髮 。

男仔穿耳唔太讚成! 女仔小學/ 初中楷段為貪靚去穿,都唔讚成 !

讚成 oo7所言,要型,係改善自我(內在+外在),唔係放晒副身家係身就有型的 !
Msma

係啦,我都唔讚成呀
catthinmom 寫道:
你話我守舊好..話我不跟得上潮流好

No.............呀

NO.

我就可以接受, 染髮同(博)髮及穿耳 d 行為, 我唔覺得係壞law/飛仔.
不過要同佢講明暑假後唔比再戴耳環.
明天會更好!

我仲守舊, 樣樣都唔鍾意     

有耳窿,唔戴都會見到架!

點都要戴就戴磁石,當玩下未算嘮
Msma

我極反對.......有時睇見電視d男人戴,會同亞仔講媽咪接受唔到......要從細開始講......希望得啦....

我就會俾
但會同佢講~有咩風險
如發炎~傷口發爛haha(嚇佢)
同埋你見到d朋輩帶左會點~有咩睇法
問佢覺得點有型法~真係耳仔多個耳環就有型好多??
問佢認唔認同
一定要同佢傾~話佢知講得服你~就俾佢穿
haha
查實我同我大仔都穿左
佢得一歲多d果陣我幫佢穿架
不過番左學就無帶
而家埋左口lu
最後覺得你仔仔同你講想穿係一件好事
佢好尊重你

讀大學男仔,襯得好睇就型;十零歲靚仔又染髮、又駁髮、又穿耳,好睇咩?
我唔信佢番學肯乖乖剪番個薯頭!!!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

戴一個暑假?難道返學戴膠耳針?唔戴又會生番埋口,難道每天放學又戴番?
告訴他  :運動場上的男孩子是最有型的。

不能接受.

無得傾, 一定打到佢飛起.

for what??? impossible!!!!!!can't accept it!!!!!!

Agree, for what?
要型, 倒不如努力讀書..........

crystalwesley 寫道:
for what??? impossible!!!!!!can't accept it!!!!!!

A 14 years old is a young man, not a boy.  If we parents cannot trust him as a young man and let him decide for himself on a small matter like this, there is something very wrong with us.

Warrrren

穿耳 = small matter? I'll say, NO,
自己選科 = big matter?  --- I'll say,YES,
甚麼是small? 甚麼是big? 與"trust"無關。
‹ 上一主題|下一主題