用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍城BAND1英中 VS 沙田BAND1英中
go

九龍城BAND1英中 VS 沙田BAND1英中 [複製鏈接]

九龍城BAND1英中 VS 沙田BAND1英中

仔仔為九龍城正BAND1生, 但將搬入沙田居住, 故想詢問沙田英中與九龍城英中, 若不考慮交通問題, 各BK媽咪會如何選擇.    
另如下學校你們又會如何選或排列呢?
1. 沙田曾肇潻  VS 九龍 黃笏南

2. 九龍 黃笏南 VS 沙田林裘謀

3. 九龍丘佐榮 VS 沙田蘇浙 / 培英

4. 蘇浙 VS 培英 VS 聖心書院
勞煩各BK媽媽提供意見參考

Re: 九龍城BAND1英中 VS 沙田BAND1英中

有些地方唔明白 , 如下 :

是否你將會搬去沙田住 ??
你仔仔現是P.5 ???

可能在明年2,3月期間,如沙田比較理想,可能申請跨區,是嗎??

不過,好難將不同區的學校作比較.因為學生的比現,同時也有不同的評價.

要知道,沙田區是十幾廿年前的新市鎮,在同一區下的老師,家長,學生好努力之下,在公開試中獲得優異成績, 才有今天的知名度. 

我友人的囡囡是培道女生,她是住MOS.
同是沙田中學網,她沒有轉跨網,她會選一些沙田區(是他區學校名單之內)好中學在她選擇之內而已, 而首選都仍係九龍城這個網的英中. 

HPChingchingma 寫道:
有些地方唔明白 , 如下 :

是否你將會搬去沙田住 ??
你仔仔現是P.5 ???

可能在明年2,3月期間,如沙田比較理想,可能申請跨區,是嗎??

不過,好難將不同區的學校作比較.因為學生的比現,同時也有不同的評價.

要知道,沙田區是十幾廿年前的新市鎮,在同一區下的老師,家長,學生好努力之下,在公開試中獲得優異成績, 才有今天的知名度. 

我友人的囡囡是培道女生,她是住MOS.
同是沙田中學網,她沒有轉跨網,她會選一些沙田區(是他區學校名單之內)好中學在她選擇之內而已, 而首選都仍係九龍城這個網的英中. 

HPChingchingma
多謝你提供的資料!
我係要搬去沙田住. 仔仔現p6了, 這數日內正要填表了.

我第一志願會選九龍城top band 1 中學, 第二志願想填網內它區(沙田)band 1 B的學校 或 九龍區BAND 1 B的學校.

我知你熟沙田區, 可否再回應多些啊   
如我第4點問題, 你會如何選擇呢   

請問鄭榮之好嗎? 楊葛小琳屬band幾?

3kidsma >>

1. 沙田曾肇潻  VS 九龍 黃笏南
單論校長而已 .曾肇潻校長好勁, 是前教署高官 , 而黃笏南好似也唔後生.  

2. 九龍 黃笏南 VS 沙田林裘謀
後者是近年上位上得唔錯而已  

3. 九龍丘佐榮 VS 沙田蘇浙 / 培英
認為前者實力較強

4. 蘇浙 VS 培英 VS 聖心書院
很多家長揀沙培的 , 認為校風嚴兼進步

若我選擇,我會選:
1. 曾肇添;
2. 林裘謀;
3. 沙蘇;
4. 不懂選擇(因為沒有培英和聖心資料).

唔計學校好唔好
純家長心聲
到中學...真係幾容易學壞
近點也好過遠
方便管教d
同埋...中學好多project或留校做野
如果將要搬去沙田
就選沙田學校會好d
因為將來他的同學多半係沙田人
萬一約出來做功課..也唔洗連假期也要去九龍

多謝各媽咪的意見.

因住開41網區, 學校及住處附近較小屋村, 同學大多數亦來自各區, 放學後各自回家. 不會在附近聚集, 閒逛. 而沙田之中學多位於屋村中. 有多少擔心.

有些師兄派去曾記, 說老師很好. 好有愛心, 而又可省了部分交通時間. 有些心動.
黃笏南有144位, 曾記有26位, 若放第二志願, 黃較大機會, 曾記會否太冒險呢?    

3kidsma 寫道:
多謝各媽咪的意見.

因住開41網區, 學校及住處附近較小屋村, 同學大多數亦來自各區, 放學後各自回家. 不會在附近聚集, 閒逛. 而沙田之中學多位於屋村中. 有多少擔心.

有些師兄派去曾記, 說老師很好. 好有愛心, 而又可省了部分交通時間. 有些心動.
黃笏南有144位, 曾記有26位, 若放第二志願, 黃較大機會, 曾記會否太冒險呢?    

九龍城區BAND1位多,大部份區內學生都會揀區內英中,比較少會揀沙田學校,所以我覺得排晒沙田英中做頭幾志願都得。

你如果想穩陣些,便排黃笏南做2或3,丘佐榮後D。丘佐榮麻麻,沙田的英中都會比她好。

BILLYM,
多謝你的寶貴意見. 我知你對九龍城區好熟.好認同一直以來你對九龍城學校的見解.   

Billy M,
老師話我係band1生,如果我咁揀
1.旅港(have interview on 22/4)
2.華英
3.黃笏南
4.迦密
5.丘佐榮
6.銀禧
7.何官
8.培道
9.真光
10.胡兆熾
11.五旬節
................ ok?  
Chan's Family

if in u.sa.ha.na's list, 若想加入1~2個沙田英中, 大概應擺係乜位置?

u.sa.ha.na 寫道:
Billy M,
老師話我係band1生,如果我咁揀
2.華英
3.黃笏南
4.迦密
5.丘佐榮
6.銀禧
7.何官
8.培道
9.真光
10.胡兆熾
11.五旬節
................ ok?  

開平華英二者只可選一,放華英第二等於放棄該志願,必須剔除。

銀禧放咁後,亦係等於放棄,都要剔除。

其餘十分正路,如果係BAND1,唔好彩極都係入丘佐榮,放心啦,可以去馬。

如想更穩陣,驚連丘佐榮都入唔到,就黃笏南迦密二選一,丘佐榮第三,就係保本基金,穩陣到暈,頭三志願必中。

DouMiMa 寫道:
if in u.sa.ha.na's list, 若想加入1~2個沙田英中, 大概應擺係乜位置?

睇下你有幾想入沙田英中,問下自己,想讀迦密定入沙田?讀丘佐榮定沙田?定係何官五旬節先?人人唔同。

我的意見,如果住九龍城,有英中讀就無謂入沙田,所以沙田英中應排在丘佐榮之後、何官之前。

BillyM,

It's because 去年有band2入到丘佐榮…  I was thinking 如果跨區排在丘佐榮之後, 好似等同放棄咗d志願...

You mentioned "放華英第二等於放棄該志願"…  咁係唔係如果頭一志願想搏協恩or聖家, 即要放棄華英?

DouMiMa 寫道:
BillyM,

It's because 去年有band2入到丘佐榮…  I was thinking 如果跨區排在丘佐榮之後, 好似等同放棄咗d志願...

You mentioned "放華英第二等於放棄該志願"…  咁係唔係如果頭一志願想搏協恩or聖家, 即要放棄華英?

咁就要睇下你有幾想入沙田英中,我比較著重返學近,所以情願揀丘佐榮先。你有你的priorities,揀沙田英中先,絕無不妥。

華英開平喇沙瑪利諾聖家協恩,只可揀一間,排第二等於放棄兼晒位。

Billy M,

銀禧可否放第三, 還有陳瑞祺放第五?

freddy 寫道:
Billy M,

銀禧可否放第三, 還有陳瑞祺放第五?

如果係BAND1,陳瑞祺放邊都得。

至於銀禧,一向都有學生以非第一志願入銀禧,但去到第三就好難講,可以一填,但存在一定風險,要視乎各下頭二志願及能乘受風險的程度。

BillyM,
黃笏南/銀禧我都想排二志願, 但選邊間好呢?

銀禧多測驗考試, 仔仔一聽就話不想去.

老師覺得他去邊間都無所謂, 因他讀書自律, 無雖靠學校強逼. 他小學無讀雞精班.中英都好top.

我覺得由學校監管好. 學校不逼, 無論如何都會偷懶. 成績一定會差些. 334制, 全港中六生一齊考大學. 功夫不了得, 好兒被淘汰.
請給意見

那麼,重排如
2.黃笏南
3.迦密
4.丘佐榮/銀禧(Which school is better?)
5.Mong Kok - QE School
6.Tsim Sha Tsui - St Mary School
7.Sham Shui Po -德貞
8.Sham Shui Po - 德雅
9.Sha Tin - 郭德勝
10.Sha Tin - 蘇浙
11.Sha Tin - 呂明才
12.Sha Tin - 聖母無玷
13.何官
14.培道/真光
咁 O 唔 OK????

Chan's Family
‹ 上一主題|下一主題