用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男拔中一學額「爭崩頭」
go

男拔中一學額「爭崩頭」 [複製鏈接]

男拔中一學額「爭崩頭」

(星島日報報道)申請自行分配中一學位最遲下周一截止,英文中學仍是家長心水選擇。傳統名校拔萃男書院報名人數更是一枝獨秀,有多達一千二百人報名,較去年急增兩成,創下歷年新高,平均十二人爭一個學位。校長張灼祥相信,在明年九月入學的新生,將是該校首批可於高中時選修國際文憑課程(IB)的學生,因此吸引更多學生報讀。

本報向全港四百多所中學發出問卷,了解各校中一申請情況,二十多所已截止自行收生申請的中學回覆。結果顯示英中仍然備受家長追捧,最多人報讀的三所中學均是英中,依次為拔萃男書院、德信中學及皇仁書院,分為收到約一千二百、四百五十、四百二十人申請。

論競爭激烈度,亦是英中天下,為首的是地區名校中華傳道會安柱中學,平均十三人爭一個學位,與傳統名校男拔及伊利沙伯中學的十二人爭一個學位不遑多讓。

報讀人數破歷年紀錄的男拔萃,人數由去年約一千人增至約一千二百人。校長張灼祥認為,這反映除家長對該校有信心及英中仍是家長心頭好外,他相信是因為該校將於二○○九�一○年於高中開辦IB課程有關。他解釋明年九月的中一生,將是該校首批可自由選擇修讀IB或本地課程的學生,「學校提供多個選擇予學生,相信亦因此多了學生報讀。」他承諾會加派教師人手,令每位申請人也有面試機會。

另一傳統名校瑪利諾修院學校(中學部)亦深受家長歡迎,有多達三百七十人報名,校長楊詠嫺相信該校報讀者眾多,主要是因為該校歷年成績優秀,過去五年的會考五科及格率均達百分百,加上孕育出多位名人校友,包括前民政事務局常任秘書長李麗娟及副申訴專員、前教育署署長余黎青萍等。

她表示會親自接見所有申請人,面試時主要觀察學生的應對思維,不會提問學術問題,例如學生身穿紅衣便會討論衣服款式,以觀察學生思維。

香港輔導教師協會副主席兼喇沙書院副校長趙榮德建議家長,可於面試前協助子女在家中進行一、兩次模擬面試,但他反對家長讓子女參加面試班。他指學校的面試主要問及日常生活問題,又提醒學生面試時應微笑以示有信心,亦應保持禮貌及穿上乾淨整潔的衣服。

Re: 男拔中一學額「爭崩頭」

你們交了幾多張証書?
有冇人知道最早幾點見?

mission:
       男拔收學生是否只運動了得, 便有很大的機會 ,
  小學讀得書的, 不愛運動的學生, 是否不好去抱太大希望.
  根本不適合.

其實讀到男拔亦都未必係一件好事 除非係樣樣皆精,無所不能.以我小朋友個同學仔為例:佢好似屬band 2至band 3之間,派位派咗佢英中,後來經一d關係入咗男拔,每月學費......雜費...(呢家野又冇得計既),但又唔係入精英班而係入最尾果班,考完第一次exam出來既結果.....大家都估到架啦.....唉~何苦呢,而家呢個同學仔半天吊,轉校咩??成績表咁樣又點轉喎??繼續讀落去自信心一日比一日沉.....我聽到我都好心痛 希望佢努力加油呀......

勉強入到不如唔入......

有無幫佢搵補習, 真係有用架. 樣樣試下, 唔得先算.
開門見山 寫道:
其實讀到男拔亦都未必係一件好事 除非係樣樣皆精,無所不能.以我小朋友個同學仔為例:佢好似屬band 2至band 3之間,派位派咗佢英中,後來經一d關係入咗男拔,每月學費......雜費...(呢家野又冇得計既),但又唔係入精英班而係入最尾果班,考完第一次exam出來既結果.....大家都估到架啦.....唉~何苦呢,而家呢個同學仔半天吊,轉校咩??成績表咁樣又點轉喎??繼續讀落去自信心一日比一日沉.....我聽到我都好心痛 希望佢努力加油呀......

好似有....但..... :cry:

what does it mean 好似有....但..... , 即係有定無?

有補習....但同學仔仲未得.....
哈里波特 寫道:
what does it mean 好似有....但..... , 即係有定無?

唔明???

咁即都係追唔到law~ ,希望佢同佢媽咪一齊加油啦
哈里波特 寫道:
唔明???

很多考完話很易,是否真的?

我都希望唔係...佢個仔都好乖架...
Mandy2002 寫道:
很多考完話很易,是否真的?

是否要SECOND INTERVIEW才有機會?
幾時會有消息?

男拔適合邊類學生?唔適合邊類?不如講講lor?

Mandy2002 寫道:
是否要SECOND INTERVIEW才有機會?
幾時會有消息?

好似有同學仔收到DBS家長信, 要家長簽回條. CONFIRM家長明白若學校取錄個仔後, 要住宿一學期.
不知有無其他家長都收到呢? 報下料了.

我也收到,不過封信內容話當初我填申請書時選了願意寄宿,故現在再confirm吧! 但為何這麼早要confirm,佢又唔係收我?
該用戶已被刪除

聽聞要考筆試?
各家長可否分享吓?

thank.

如有second interview,會是幾時?
‹ 上一主題|下一主題