用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍城網的旅港開平中學難入嗎?
go

九龍城網的旅港開平中學難入嗎? [複製鏈接]

九龍城網的旅港開平中學難入嗎?

如果囡囡的成績是band1尾band2頭,在自行分配學位選此校,機會率高嗎?請各位專家賜教賜教,因為真的很難抉擇,又怕選錯,損失了一次機會,唉!

Re: 九龍城網的旅港開平中學難入嗎?

我都想知收生資格係點???

cherryw 寫道:
如果囡囡的成績是band1尾band2頭,在自行分配學位選此校,機會率高嗎?請各位專家賜教賜教,因為真的很難抉擇,又怕選錯,損失了一次機會,唉!

開平係地區名校,收近100%band 1生!

收生要求:
學業成績40%
操行10%
課外活動及服務表現10%
獎項20%
面試20%

個人認為:
學業成績40%(一般小學如果全級十名內應可滿分,名校另計)
操行10%(滿分當然要A或以上)
課外活動及服務表現10%(服務方面風紀/班長又可
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼 ,你的提供的資料真的很詳盡,萬分感激!我囡囡如果不是全級10名內(但係band1尾band2頭),而所得奬項只是得第三名,哪機會是否很微?

cherryw 寫道:
櫺囹桼 ,你的提供的資料真的很詳盡,萬分感激!我囡囡如果不是全級10名內(但係band1尾band2頭),而所得奬項只是得第三名,哪機會是否很微?

又唔使灰心,如果小朋友表達能力高、對答流利(面試唔知考咩架,有d係小組討論、有d要講讀後感...有d要求普、英流利...),話唔定面試
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Other than La Salle & DBS for boys, MCS & Heep Yunn for girls, Hoi Ping Chamber of Commerce is the second choice for those Band I students in Kowloon City net.

[quote]
櫺囹桼 寫道:

收生要求:
學業成績40%
操行10%
獎項20%
面試20%

個人認為:

每年過千人投考,收生百幾人左右(計數就約1/8)
           嘩......唔係呀......點計架?????
櫺囹桼 寫道:
[quote]
cherryw 寫道:

開平係地區名校,收近100%band 1生!

收生要求:
學業成績40%
操行10%
獎項20%
面試20%

個人認為:

我所知道尼間中學係有小學(深水po區) 係經自行分配入既,大約十個左右啦(根據而家讀緊小學學生既家長講既),我覺得尼間中學幾好架,有朋友既仔理科廿幾分都入唔番自己中六,要出去求位,後來都俾佢入左一間名中學既中六.....風險要自己評估下先啦.
cherryw 寫道:

旅港開平係老牌名校,好難入,如band1尾band2頭就差d。
今年華英要中英數3科A至有得interview。

LilyMaMa 寫道:
旅港開平係老牌名校,好難入,如band1尾band2頭就差d。

請問【今年華英要中英數3科A至有得interview】消息從何得知??我到華英攞申請表時校方沒有提及....

小彬彬,
我們有位同學的家長是舊生,佢都想個女入番華英,又有熟老師,但打聽後佢都話唔使唸(自行),雖然佢個女呢兩次呈分試都ok.但band1尾,老師同佢講佢果女係band1最尾果個。
小彬彬 寫道:
[quote]
LilyMaMa 寫道:

請問【今年華英要中英數3科A至有得interview】消息從何得知??我到華英攞申請表時校方沒有提及....[/quote]

LilyMaMa,
請問華英老師有冇講過【今年華英要中英數3科A至有得interview】?? 小兒五年級全級考第八,全級有40人 band 1 左右,即係 band 1 頭 20%......但中文只得80分.....如果華英老師真係有講過要中英數3科A至有得interview.....我就會揀第間學校.......以免浪費一個机會.....

小彬彬,
你可以打電話去問的,我個女果同學的媽咪是這樣講的。

我想問下係咪名校另計, 因為各校計分不同.
有D學校85分已經係A.

中學收生,除咗睇成績&表現,仲要睇吓係邊間小學的出品,當然會有不同。我地間小學90分至係A。
mschanchan 寫道:
我想問下係咪名校另計, 因為各校計分不同.
有D學校85分已經係A.

LilyMaMa,

我巳經 e-mail 比華英問清楚,事實上有部分學校的確要學生三科A至派表......多謝你提醒

Hi, 各位家長:

小兒正是開平今年的F.1生,舊年我都同大家一樣個心十五十六,好驚第一輪選校出錯而浪費機會,因此小妹在此同大家分享心得,希望幫到大家啦!

先講小兒小學的成績,佢間小學係土瓜灣區算是Top的其中一間,老師的experience係如果校內成績全級首100名(total around 300 students a form)都屬於band 1的學生,小兒於P.5 and P.6中三次報分試平均考65,因此推算為band 1 中,我當時不敢博太Top的學校以免浪費機會啦!於是就考慮次一些的band 1學校啦,e.g. 開平、華英、迦密都是我考慮之列,最後亦因為得到BK家長的意見決定選開平。

於P.5 summer開始就已send我個仔讀inertview的class,希望佢可以早D知道interview的technic及會有機會問的questions, 作好準備免得到時出醜。  其實佢讀呢個course都有D唔知點咁,因為

sm0411,你好!好多謝你給我們的寶貴分享!你令我對這間學校又加深了一層認識,真的很感激你哬!雖然我和我囡囡開始越來越喜歡這間學校,但又發覺難度越來越高,因為我囡囡的成績在首回合只是band1尾band2頭的邊緣人,而依據各方資料顯示這學校的收生成績頗高,你的兒子也是真正的band1組別才可以有信心報考這間學校,相信我囡囡可能連面試的機會也沒有哩!請問如果不報開平,還有哪間好像我囡囡這個邊緣人可以一博的學校呢?我真的感到越來越徬徨了! :cry:

小彬彬
你囝囝之前間學校都唔錯呀!你囝囝成績甘好!入硬"9華"啦!聽你講,你又唔係想入番e+間學校既中學,甘當時點解要轉呢?其實比較你囝囝之前間學校同E+這間,
兩間之程度,邊間會好D呢,可否disclose下?

小彬彬 寫道:
LilyMaMa,
請問華英老師有冇講過【今年華英要中英數3科A至有得interview】?? 小兒五年級全級考第八,全級有40人 band 1 左右,即係 band 1 頭 20%......但中文只得80分.....如果華英老師真係有講過要中英數3科A至有得interview.....我就會揀第間學校.......以免浪費一個机會.....

cherryw, 隱陣的話可以考慮丘左榮啦,我係舊年九龍城中學巡禮時參觀過此校,印象都唔錯。  不過人地話第一輸其實可以進取D,因為可以博一博臨場表現
‹ 上一主題|下一主題