用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大埔邊間Band 2中學好?
go

大埔邊間Band 2中學好? [複製鏈接]

大埔邊間Band 2中學好?

想問下係大埔有邊間Band 2中學好架? 有無幾間可以介紹下?

Re: 大埔邊間Band 2中學好?

圓玄(band 1尾,2頭)
Band 2中學好的,本人覺得:
何郭佩珍
孫方中
靈風
劉梅軒

familychan,

因為我妹個仔成績係Band 2中至尾, 有無機會入到你講既5間中學其中一間呀? 你會點樣揀次序呀?

在自行報名階段, 因學校會揀報名者之中最好條件的學生, 所以報一間超越自己banding的學校,不容易獲得取錄, 但如報一間比自己banding稍次的,自己也許不願意, 所以最理想是門當戶對 。

Band2中至尾的可按個人喜愛而選靈風,神召會康樂,迦密聖道, 劉梅軒, 三育(轉直資), 不過我會覺得對這個banding的學生來說, 揀一間校風好的學校是重要的。

而季節週而復始,尤如旋轉木馬不停的轉,我們迷失在時間的巨輪中,我們祇能回望,卻不能返回往昔的歲月,惟有在這旋轉遊戲裏不停的轉。
Circle Game - Joni Mitchell

如果band 2學生,救恩有沒有機會,難入嗎?

劉梅軒好嗎?有無家長的子女現讀此校?校風及課程怎樣?

我女有個同學今年讀何郭佩珍,都幾好

何郭佩珍真係幾好架
劉梅軒無何郭佩珍咁好,但都攪得唔錯.
band 2去救恩,都有dd機會.

rclamlam:
如果他是band2中至尾,我會選劉梅軒or康樂

ecmun 寫道:

劉梅軒好嗎?有無家長的子女現讀此校?校風及課程怎樣?

我覺得 band2 學生揀 劉梅軒都唔錯:

1. 靈糧堂是一個不錯的辦學團體。學校管學生亦嚴。

2. 校舍新凈, 校址遠離稠密的民居, 清靜之餘, 又小

而季節週而復始,尤如旋轉木馬不停的轉,我們迷失在時間的巨輪中,我們祇能回望,卻不能返回往昔的歲月,惟有在這旋轉遊戲裏不停的轉。
Circle Game - Joni Mitchell

Thanks, cutiemum.

程度是否很淺?

孫方中是否必定要識普通話?

Thanks

孫方中暑假時會給中一新生適應班,訓練他們的普通話.不一定要識普通話才入讀的,況且現在小學都有普通話學.

劉梅軒程度比較淺.

康樂老師好,校長好,副校好好,雖然成績一般,但會同你講道理,我都畢業16年啦!D老師見到我都重同我講道理同仔經.
哈哈!     
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

各位,

阿妹個仔係Band 2頭至中程度, 咁樣除左第一志願揀郭何佩珍之外, 第二志願揀邊間好呀? 孫方中好定係靈風好呀? 仲有無邊間岩佢讀呢?

如果是我(Band 2頭至中程度),我也會放1)何郭佩珍2)孫方中or靈風3)聖道or康樂or劉梅軒

大埔區除左個6間Band 1外,其他Band 2都唔會差好遠
最重要係校風,因大埔出名童黨多,中學要小心睇住個小朋友,家校一定要合作,用多些時間同小朋友及學校溝通,
我女個同學係旺角讀小學,今年讀何郭佩珍F1,聽

簽名被屏蔽

除左全港英中一定係Band 1,其他Band就個個唔同睇法,
因為我都聽過有人話(培正)都係Band2
我都唔多明

簽名被屏蔽

Henrymama 寫道:
請問何郭佩珍, 救恩, 孫方中點排位

Tks!

救恩
何郭佩珍
孫方中

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題