用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 陳日君﹕倘敗訴關部分學校
go

陳日君﹕倘敗訴關部分學校 [複製鏈接]

陳日君﹕倘敗訴關部分學校

【明報專訊】天主教香港教區入稟高等法院挑戰《校本條例》,教區主教陳日君昨日首度開腔,表示有信心於 2007年任期屆滿前打贏官司,但一旦敗訴,「學校被迫成立法董會,不可再保持天主教區辦學理念」,寧願結束部分學校交回給政府。教育統籌局發言人說,希望辦學團體以學生利益為大前提,不要輕言放棄。

盼任期內有結果

陳日君表示,有信心勝訴,推翻《校本條例》,又希望法院公正處理案件,不要受到政治壓力影響。他期望官司可在擔任主教的任期完結前有結果,認為官司並不複雜,毋須傳召證人。他說﹕「我不知道官司要打多久,也不知道要多少錢,只希望可以盡快解決。」

陳日君雖然自覺勝算十足,但表明一旦敗訴,便會結束教區轄下部分學校。他表示,如果學校被迫成立法團校董會,便不能繼續維持天主教區辦學理念,唯有結束學校。他說,會謹慎審視每間學校的實際情

Re: 陳日君﹕倘敗訴關部分學校

Is he using students to be a weapon to threaten govt? I think he just shows that he is not a responsible person from what he said.  

就算要挑戰高院都唔使用關閉部份學校來威協啫,攪政治做乜要d學生做犧牲品   

就算要挑戰高院都唔使用關閉部份學校來威協啫,攪政治做乜要d學生做犧牲品

我都覺得"倘敗訴關部分學校"呢句話等判完オ講合适的。

「學校被迫成立法董會,不可再保持天主教區辦學理念」

Is it a bad thing to set up 法董會.  I don't know about this, any parents who has kids studying in Catholic school may share your opinion.  Thanks.

我都不十分清楚整個校本管理包含d咩, 不過知道最重要個部份係校董會裡面一定要有家長, 呢樣野係佢地最驚嘅因為如果個家長係好似"長毛"咁, 咁就真係"校無寧日".  佢地自己都好清楚, 管理係無可能民主, 因為無可能樣樣野都可以取悅晒所有人.  佢此舉同佢叫d人上街遊行爭取民主根本係自相矛盾, 佢好似全心要同政府攪對抗,  我覺得宗教唔應該政治化, 更唔應該將教育都擺埋上枱當賭注.

I think it is a good thing to set up PTA only if the school does not want to listen to the opinion from the parents then they will do the thing that Mr. Chan is doing now.

As I don't have any religion so would like the catholic people share their views.  Thanks very much for your clear explanation.

陳日君先生佢好似何鴻燊玩兒童不宜的玩意搏到盡,亂嚟.

陳先生想玩請走去澳門找何鴻燊玩船飛我請點話.
但千万不要擺未來主人翁學生、作育英才老師、家長、、、、全香港天主教的教友門上枱做籌碼.
為恐香港天下不夠亂啞!政府無用全世界都知.
佢知唔知這番說話會嚇死班讀緊天主教的家長同學生.
最好佢夠胆就講吓關閉幾多間同邊間幼稚園,小學,中學,
玩大佢講關閉全香港、全世界天主教學校.
喜碼要嚇就全世界一齊嚇.

大佬,嘜 陳日君點解係之前唔関天主教時吟强硬講民主講政府透明度不足政府不明市民心聲及意見、又要上街堅持一定要普選特首,佢簡直自打咀巴!而家我哋班香港立稅人想了解同希望有丁點渠道表達吓比意見同學校溝通了解多丁點兒就玩自主權.陳日君做緊持首無分別,佢玩曬.

最無能政府点解要交學費私小辨到吟出色,學吓人吟做咪得羅!

;-) :-? :-? :-?

咁規定入校董會既家長一定係有相同既宗教信仰先得,又可唔可以解決個問題?

Annie123,

我也知道教會反對此法例,有一定之法律依据,特別是新例下之校董會,是向政府負責,而以前,却是向教区負責,法理上,好象教区己不能控制校董會的樣子。

每個教會,都有些宗教理念要堅持。如果滲入一些真正有熱誠辦學的人,而又肯尊重教會的教義,當然沒問題,但中國共產黨的口碑如何,大家心中有數。

但不能以此借口反對,如果我们接受此一邏緝,特区政府大條道理反對民主:如果選入的都是張闻肛式之人物,香港實香。

........
可恥的5分結是無理頭每天每年製做多不勝數為背良心的人

其實5分不是錯, 只是香港有d人道德標準比較低,以為好叻, 而香港又係個功利主義的社會, 佢地已經比大陸人好多了, 否則通街都係男盜女娼........哎!!

我同事個仔就係人版,程度不夠20分抽咗入教會學校,而家要找學校轉小三,學校主任老師輪住打电話比佢叫佢同仔仔比心機啦成續麻麻哋!

就算無宗教分, 小朋友都有機會抽入程度高的小學, 問題是家長想小朋友入間好d的學校!
學到幼稚園畢業先識2+2=4程度而入程度高小1巳教5+2+8=15

我小朋友, 而家5歲1個月,學左7個月珠心算, 家下學緊心算 5+2-6+7-6+2 = ?, 7+2-1-8+5+3=?
晚晚都要我好出問題考佢,同佢玩....佢話好好玩. 其實, 家長如有時間的話, 小朋友透過遊戲, 會學得快d嫁.
;-) 學做人, 求知識 :-P

七一大遊行有那麼多人上街,很多是響應陳主教的號召。

我相信好多教會家長去上街遊行,因為如果政府、家長提議話取消5分計法?

突然取消5分計法就大獲啦!
比着我,唔上街遊行都唔得!
打死都顧咗自己利益先,不是講笑!

個人想法,ha !ha!   

攪到D家長為5分煩死入唔入教!做吟多嘢突然取消教友5分計法唔驚架!有D重聽講話浪費金錢去外國羅已洗禮証明書!

Totally agreed!

講得對!

不過教會真係辨學做得好出色!

如果比教統局控制咪全香港出色教會學校等死!

如果教統局制度好就不用爭入教會學校啦!
大部份要交學費兼難入,我願交學費但入唔到!
所以火滾!
就係教統局制度不知所謂、亂!比政府控制咪死得!
官津自己未理得好想攪亂人教會辨學團體!

最後希望陳生勝訴!

但不能以此借口反對,如果我们接受此一邏緝,特区政府大條道理反對民主:如果選入的都是張闻肛式之人物,香港實香。

話,講得及形容到極好!

之前咪有議員話窮人都認公平可住背山面海公及居屋呀!
笑死!赤柱灣班居屋而家投訴話交通不便對無私家車的人好不方便雖長時間等車及遠,我個朋友買咗重有私家車而家佢話入油入死!搬返出香港仔舊樓咪死咗羅!

班無能議員無腦架!咪同張闻肛所講一樣話公平窮人都可讀九龍塘名校無分別!因為佢張闻肛提議通過有D家長就報名校,小朋友程度唔夠咪又係學唔到嘢!中、英、數加其他輔習連校車無$4,000以上都不夠可能要交學費條數無$10,000一个月都唔得!

所以比平民抽到入名校都死得!

不如你提議教會唔好要政府資助咪後顧無憂羅,不用再睇再理無能政府,亞爸話賺(玀)人家錢係要睇人面色架啦!

我第一个讚成!

因我想小兒有機會入教會名小學。

Annie123,

不明白"教會內人" 與 "教友"之分別?請問你受洗加入神的教會未?

這是一個典型權力鬥爭的遊戲,不要天真到以為是"屬靈與屬血氣間之爭戰"那麼高層次(如美國出兵伊拉克),也不是自由民主對專制獨裁間之爭戰。
教會從來不來民主這一套,陳主教就喊要民主要普選;校本管理咩,就話要教會行獨裁攬權力。
[quote]
Annie123 寫道:
再聲明,我並非教會內人,只係一個普通教友,天主的小羔羊。

作為教友,我認為教會保障自己在教會學校有管理權並冇不對。講句現實的說話,如果明明唔係教會管理的,但大大隻字說是 "天主教xxx小學 " 或 "聖公會xxx小學 " ,學校內沒有神父沒有牧師,但校長每天虔誠上香比關義哥,會唔會有點搞笑?我並非想對關帝爺不敬,又或者我講得比較誇張。
( 題外話,多年前,真的見過有人帶元寶蠟燭香,去天主教墳場掃墓,後來要管理處出通告提醒 d 人,那裡是天主教墓地。)

作為一個普通市民,我很怕中央會滲入學校,操控著孩子們的課程。或者,是我多疑,但這的確是我個人的憂慮,到時大家唔駛讀聖經,淨係讀毛語錄同鄧小平傳,甚至連六四事件都可以從課程淡化。

不過,我同意,唔可以講到咁白,用咁樣的 argument 反對校本條例。

至於張議員做得如何,我也不作評論。其實你可以話佢唔掂,但係都可以話,如果唔係班民主派,可能更差。

[quote]
judy 寫道:
Annie123,

我也知道教會反對此法例,有一定之法律依据,特別是新例下之校董會,是向政府負責,而以前,
‹ 上一主題|下一主題