用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想靠自己教好孩子英文~有心人入黎傾下啦! ...
go

想靠自己教好孩子英文~有心人入黎傾下啦! [複製鏈接]

想靠自己教好孩子英文~有心人入黎傾下啦!

大家好!!!!!

我有兩個小學階段既孩子........大家既苦與樂在呢度真係一呼百應....最近就開始有D反思....

我覺得日日營營役役...追趕學校既要求, 默書, 考試, 測驗...我想..除了那些讀國際學校既家長外....其他家長都不會不明白...我地既苦處與無奈.....

但係...究竟佢地係咪學到野呢? 學到既, 又係D咩野呢? 尤其係英文方面...成日話香港學生英文水平差....在校學的, 都是默, 串, 背, 其實以家下既教育制度, 要佢地英文好都唯有靠家長......

如果你都是有心人, 我地在呢度交流下好嗎?
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

Re: 好想教好孩子英文~~有心人入黎傾下啦!

簽名被屏蔽

Re: 想靠自己教好孩子英文~有心人入黎傾下啦!

Henrymama:

是嗎? 考第一的都去補習? 如果係, 都只是一仲操練, 令孩子精於考試而已, 咁如果專注力ok, 智商ok, 又花很多時間操練的, 名列前矛都不出奇.....又或者for在職家長, 家裡沒有人可以跟功課...都唯有去補習社, 但質素就一定參差...

我以前曾在一間補習社做過....孩子完了功課後/ 溫完默書後就copy補充做做做...如此操練法, 考試一定叻....

我寧願孩子考第十(rather than花所有時間精力去操練考第一), 但常識豐富, 學既語文融會貫通, 有創造力, 這些才是未來世界需要既素質呢.....   有很多研究指出, 大學裡出色的領導生, 多數不是10A生, 而是5,6A生但有創造力之輩....

而語文就是創造力的基礎......其實我最近想在家建立一個英語學習環境, 把握他們學英語的黃金時間, 又不用花費太多的......都聽聞有很多方法, 例如整個英語閱讀角...label家中既furniture和物件等..除此以外, 有無家長試過一些好方法, 可以分享一下嗎?
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

我小兒讀小一,前排請了一位外籍老師學拼音,點知5堂都話我個仔英文差,最好補多半個鐘,佢只是堂堂讀吓故事書,我同佢講想學拼音, 佢話學英文不是只學拼音就足夠,堂堂放學就話叫我仔轉校, 話學校英文老師差,結果我就停止不補了, 我想在家多同佢說英文好過.

meyonw:

我阿女學校既輔導主任話學拼音真係學英文不可缺少的一環....我地以前沒有受過拼音訓練, d音始終係估估下...好難學好英文.....而且要做到聽, 讀, 寫, 說....各方面發展...所以拼音係可以幫助以上每一環的工具........

不過坊間的拼音班咁多, 要選合適的真不容易....人地外國人學英文, 要學哂完善拼音都要花幾年小學課程...試問對香港人來說不是母語, 靠幾堂的拼音課程又怎會足夠?

我都打算參加一些家長拼音班, 學了去教他們...跟他們一起成長....我想總實際胡亂送他們出去學....不過呢個都係長遠過程, 須不少毅力呢!

你阿仔既外藉老師是在那處找的呢? 學前沒有訂定課程內容嗎? 咁咪浪費了金錢? 不過總好過長期繼續花時間花錢, 最慘連孩子學習興趣都打擊埋, 令佢討厭英文, 就得不償失了!

Hellomummy
我同你既想法都好相近, 我覺得香港d學校係咁背抄寫, 但講就好唔得, 我而家幫小朋友搵小學, 首要係向雙語發展, 類似國際學校形式, 但因為小兒英語並唔流利, 好難考到心儀學校, 小兒本身天生怕英語, 自小送佢返國際幼稚園就喊足1個學期, 最後被迫轉中英文班, 直至而家佢都係英文最弱, 所以我都有請外藉老師,但一星期一課, 幫助不大, 我都會在家多跟他講英語, 希望有進步, 大家有咩方法一齊交流下

講起黎, 我都算"靠自己教好孩子英文".

我個仔唔係讀international kindergarten, kinder又冇nat teacher, 我又冇比佢學phonics. 雖然我屋企o個個係賓賓, 但佢識聽/講cantonese, 平時只有我同老公用英文同工人講, 我仔一樣用cantonese.

為左幫佢上小一, 升K3暑假教識佢查字典, K3開始將佢學校學既英文vocab做成字卡, 日日要佢串5個, 日積月累, 總有d vocab "存貨".  

而o係剛過去既summer, 我比佢學左國際音標.  因為佢已經識查dictionary, 所以順理成章叫佢查字典時睇埋國際音標讀個字出黎.  而暑假期間, 比埋佢睇"親親自然學英語"同埋"Step into Reading", 都睇左有十幾本, 我仲要佢讀出聲practise. 除此以外, 我仲比左小量既reading comprehension佢做.

心機總算冇白費, 佢而家小一唔抗拒英文 (佢讀英文小學), 肯同nat teacher講英文 (雖然唔fluent), 而平日既英文功課都可以靠自己查字典知道meaning.

而家佢每星期仲有上英文班, 老師用story book教佢, 做埋字卡學多d sight words.  而我要幫佢克服既係學睇題目, esp. reading comprehension.

我既方法暫時未知係咪叫成功, 仲有待驗證!

Teresa,

想請教囡囡讀緊K3,想教佢查字典,應買邊本較為適合呢?

I really appreciate all the above BK mothers have done in order to improve the English level of the children.  I do believe that in order to learn good English, the first thing to be make it interesting and fun for the kid.  Simply recitation, dictation and doing exercises everyday may help a bit but in the long run will scare the kids off.  As far as my personal experience is concerned, I created an language environment for my children, one 5 yrs old and one 2 yrs old.  I made an English book corner where they can easily get access to the story books.  I bought audio visual aid such as DVDs an VCDs.  sometimes, I simply turned on the english television channel and let them watch educational programmes such as sesame street.  On the other hand, I have hired a foreign domestic helper(Philipina) and they communicated with her in English.  Sometimes, I also read story books with them together.  I cannot say they are all very good at spelling and writing but they are not afraid to speak in English and they get familiar with the words and vocab building was done in this way.  

I do agree we cannot simply rely on the school teachers or private tutors.  We, as parents have to participate with the kids in exploring the interests of English learning.  Let's work hard together!  Wish u all success!

一齊交流當然好啦! 可以找到同路有心人一起努力, 都無咁易放棄.....這是一條漫漫長路啊!

我阿仔7歲前我地用菲傭, 在家可以跟他們用英語對話...至今阿仔listening都很不錯......native的英文都聽得明, 就算不懂回應....相反阿女(佢細哥哥5年)既理解明顯弱好多....雖則話菲傭口音唔正, 但香港口音都一樣唔正....最重要想辦法係佢地身處一個英語環境.....令佢覺得唔驚英文, 這是第一步...

其實孩子最易是從listening開始...多聽英文歌, story, 同埋不少人仕都極力推薦芝麻街, 話係非常好既學英文卡通....即使初時他們不明內容, 都可訓練佢地聽慣d發音同語調....

honeybbb 寫道:
Hellomummy
我同你既想法都好相近, 我覺得香港d學校係咁背抄寫, 但講就好唔得, 我而家幫小朋友搵小學, 首要係向雙語發展, 類似國際學校形式, 但因為小兒英語並唔流利, 好難考到心儀學校, 小兒本身天生怕英語, 自小送佢返國際幼稚園就喊足1個學期, 最後被迫轉中英文班, 直至而家佢都係英文最弱, 所以我都有請外藉老師,但一星期一課, 幫助不大, 我都會在家多跟他講英語, 希望有進步, 大家有咩方法一齊交流下

想不到我們的想法都很相近! 多謝你的分享, 希望日後可以繼續交流! 

hinyanma 寫道:
I really appreciate all the above BK mothers have done in order to improve the English level of the children.  I do believe that in order to learn good English, the first thing to be make it interesting and fun for the kid.  Simply recitation, dictation and doing exercises everyday may help a bit but in the long run will scare the kids off.  As far as my personal experience is concerned, I created an language environment for my children, one 5 yrs old and one 2 yrs old.  I made an English book corner where they can easily get access to the story books.  I bought audio visual aid such as DVDs an VCDs.  sometimes, I simply turned on the english television channel and let them watch educational programmes such as sesame street.  On the other hand, I have hired a foreign domestic helper(Philipina) and they communicated with her in English.  Sometimes, I also read story books with them together.  I cannot say they are all very good at spelling and writing but they are not afraid to speak in English and they get familiar with the words and vocab building was done in this way.  

I do agree we cannot simply rely on the school teachers or private tutors.  We, as parents have to participate with the kids in exploring the interests of English learning.  Let's work hard together!  Wish u all success!

Terera,

多謝你的分享呢!

你好犀利..K3已經早有準備, 我阿女都係剛升小一, 依家先醒覺好在都未係太遲!  :

係呀! 聽講香港小學程度只須maximum用5000個vocab, 所以"存貨"係絕對值得做的...只要草夠佢地日常所須.....佢地見慣見熟d字, 少了唔識既字, 自然得心應手, 對閱讀興趣都大d, 專家話選書最好選每頁少於5個他們不懂既生字既書, 咁就係適合佢地既書....所以你草字之餘如果可配合大量閱讀, 佢familiar with果d vocab, 便不會輕易忘記, 是嗎? 不過你阿仔都好合作好乖, 肯每天幫你串5個字, 唔知我阿女肯唔肯?!?!

我不懂什麼是國際音標... 很有用的嗎? 跟phonics是否差不多原理?

本來我都想讓阿女上一些英文班, 多點接觸外國人, 但阿仔學緊已經幾貴....而且阿女學緊好多野下, 又剛上小一, 真係無咩時間剩....所以都係俾佢慢慢浸下先.....

加油呀!

Teresa,

想問, 以你阿仔依家既程度, 佢可以自己handle每日一篇嗎? 我已經暫時放棄, 因為太深喇對佢黎講, 我怕打擊佢信心, 都係由fit佢既程度入手好d...不過我依家一頭煙, 都未知道應點分配時間....

簽名被屏蔽

Since I gave birth to my daughter 5 yrs ago, I decided to use English to communicate with her, while Dad using English.  It required lots of courage and determination and all my family members, friends and relatives will find a bit strange at the very beginning.  Right now, my kid can talk to me in English and then change to Cantonese immediately to talk to his Daddy.

我囡囡在保良局幼稚園 K.3, 英文程度當然不及那些讀英文幼稚園的.  但自小 (約 1歲半) 給她看 Disney English VCD, Go Go (Longman) VCD,  及一些從圖書館借的 VCD.  
今年初 (約 4歲) 給她上 公文式英文, 主要給她每天在家中
養成 聽 CD 及寫英文  及專注力.  當然不是完美及最正規,
但我認為能培養她不抗拒英文.
我們倆都是 working parents. 日間由印傭湊,
下班回家才由我們輪流跟她溫習, 講故事.
總結必須在家中弄一個學習環境, 有個書架 (中/英文書都有--可以 from library), 那就事半功倍.

還有最近晚上臨睡覺前 關燈後
跟她講故事,簡單的, 過幾天她仍記憶.

.

醒目開學勳章

Hellomummy,

記得小女P.1 上學期時, 每日一篇都需要我從旁協助, 但下學期已經可以自己 handle.

每次做英文每日一篇, 我都要佢用 notebook 抄下生字, 依家已經抄滿了四本。

現在她每天花30-40 min. 完成網上中、英 & map數學平台遊戲, 但眼見很多同班同學已經放棄完成, 可能 P.2 功課比較多左 & 深左。

這些免費網上資源, 訓練小朋友 listening & 閱讀理解, 你和小朋友千祈唔好放棄呀!  

Hellomummy 寫道:
Teresa,

想問, 以你阿仔依家既程度, 佢可以自己handle每日一篇嗎? 我已經暫時放棄, 因為太深喇對佢黎講, 我怕打擊佢信心, 都係由fit佢既程度入手好d...不過我依家一頭煙, 都未知道應點分配時間....

醒目開學勳章

Hellomummy,

你試下去"好書分亨"翻閱其他網友的介紹的英文書的資料丫!
我都睇左好幾晚, 得到很多寶貴資料。

剛剛收到訂書, 很合用, 其中 Oxford storyland reader, 每本只售幾蚊人仔, 內裡有 story, exercise & explanation., 分不同的 level, 應該很適合你兩位小朋友閱讀。

依家我將會再訂第二次書喇! 其中有一套是《朗文經典童話故事精選》, 有10本書連10隻 CD, CD係英文 & 普通話雙語朗讀, 成套都是買RMB99.xx, 很化算呢!  

Charitymami

我也想訂英文/中文故事書比個女睇, 可吾可以比d資料我?
我都有係好書分享個度睇過, 都係外國書店, 如果用人仔會吾會平d呢??

Charity & Hellomummy,

我仔基本上可以自己應付每日一篇的elementary。不過每次開機後,我都會看看elementary & intermediate的文章,如果可以的話,我會盡量讓他做intermediate(當然有時候要從旁協助),而我仔也開始習慣不查字典去估字義。

串字他肯串的,所以每天給他5個字。現在就等他有多些“存貨”,就可以開始玩scrabble了!他現在小一,學英文的方法和幼稚園時不同。我仔不好Eng VCD/DVD,反而要我和他互動,所以我開始利用時機告訴他學英文的好處。像昨晚,我拿出剛買來的iPod accessory,他問我那東西怎樣用,我就趁機拿出説明書,告訴他整份説明書都是英文,所以要學好英文才可以明白那東西的用途。又告訴他,Toysrus有很多玩具的説明書都是用英文,如果學不好英文,買給他的玩具都無用!

不過我覺得學校都好緊要。我仔學校也算好,他們很鼓勵學生用英文,給每個學生一本English Speaking Passport,小息時拿著Passport找老師打招呼/對話都可以得到老師簽名,儲夠一定數量的簽名就可以有禮物。另外,學校定時派scholastic的訂書單給家長,可以用很平的價錢買圖書。仔仔每星期都會分到一本英文書做簡單的閲讀報告。。。。

Re: 國際音標。那不是phonics,那是international phonetic symbols (IPA),就是字典内每個字旁邊的“符號‘。我小時候讀書沒有老師教我IPA (雖然我讀英文學校),出來工作後才發現IPA很重要(因爲我做language 的工作),所以我要仔仔盡快學會IPA!
‹ 上一主題|下一主題