用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Paul 幼稚園、幼兒園 邊間會較容易直入其小學? ...
go

St. Paul 幼稚園、幼兒園 邊間會較容易直入其小學? [複製鏈接]

St. Paul 幼稚園、幼兒園 邊間會較容易直入其小學?

如題!
Thanks!

Re: St. Paul 幼稚園、幼兒園 邊間會較容易直入其小學?

唔知有無其他媽咪知道呢?
謝謝!
Caraid 寫道:
如題!
Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

Re: St. Paul 幼稚園、幼兒園 邊間會較容易直入其小學?

聽返黎架下:
我女女既畫班老師, 話係個st paul幼稚園家長自己講既:
家長話, st paul覺得小朋友反正直升, 仲有咁多年讀, 所以幼稚園係"快快樂樂"咁上, 所以其實學既野唔係咁深, 試過有st paul學生抽到marymount, 結果成班都唔係好跟得上, 讀得好唔開心, 所以呢個家長話, 如果真係抽到marymount, 佢都有d驚, 唔知好唔好去wor
不過又有d st paul家長話"以前可能係, 而家深左好多啦"--你自己再去求証下喇

聽講SPN 100%升上小學, SPK就不足100%. 不過不知道是升不上還是自行轉小學.

我識得有三個SPN嘅N4小朋友已經會自己看小學三四年級嘅英文書, 真係唔錯呀!

我頗欣賞SPN很注重小朋友嘅德育, 對小孩成長很重要!

Thank you for your advice!

Hi Chanwyf :

你好!我是新的會員,請多多指教,謝謝!

請問SPN和SPK全名是甚麼學校?在那裹?

請問是不是可直上聖保羅男女小學呢?

會否收插班生呢?

chanwyf 寫道:
聽講SPN 100%升上小學, SPK就不足100%. 不過不知道是升不上還是自行轉小學.

我識得有三個SPN嘅N4小朋友已經會自己看小學三四年級嘅英文書, 真係唔錯呀!

Hi Bear912,

唔使咁客氣!

SPN = 聖保祿幼兒園
SPK = 聖保祿幼稚園

畢業生大多升上旁邊的小學部和中學部.  “聖保祿”跟”聖保羅男女小學”是沒有關係的.

小學部收很少插班生, 因為聖保祿幼兒園/聖保祿幼稚園已佔去其大部份學額.  小學部今年已公佈不招收插班小一學生, 有家長說可過幾個月再試.  

也許學校不愁收生, 學校容許聖保祿幼兒園/聖保祿幼稚園的小朋友保留小學學位之餘, 再參加小一派位, 亦可報考其他更有名氣的直資小學。所以所餘學額多寡還要看有多少學生保位後轉去其他小學而定。

chanwyf

去年有兩位SPN N2小朋友跟不上進度要留級。幼兒園都要留級,很慘!
該用戶已被刪除

chanwyf 寫道:

agree

Hi ChingChingFather,

我大女今年讀N3, 去年有兩位N2B小朋友升不到N3呀!

我們推斷是父母太忙,過份依賴工人照顧小朋友,在家又只講英文,所以不太懂用中文表達,跟不上其他小朋友!這裏大部份學生都希望直升聖保祿小學,又怎願轉校呢!唉,希望小小心靈沒有受太大傷害.  可憐!

ChingChingFather 寫道:
Hi twokidsmum,
Really? 1st time I heard this case! How did you get this info? Is your kid studying in SPN?

Best Regards,

[quote]
twokidsmum 寫道:
去年有兩位SPN N2小朋友跟不上進度要留級。幼兒園都要留級,很慘!
[/quote]
該用戶已被刪除

我知道有小朋友留級,都嚇了一大跳!學校已喜歡收大女,還要讀多一年!我聽說其中一位小朋友上年已被發現有語言發展遲緩,但她媽媽認為女兒英文溝通沒問題,不予理會。兩夫婦繼續忙上班,女兒交菲傭照顧……我其實覺得是家長有問題。我知道今年有一位N3小朋友有類似情況,有點替她擔心!

我想SPK的課程跟SPN應該差不多,都是開始寫一些簡單中文字、學phonics、唱普通話歌之類,總之很容易應付的。我最喜歡學校活動教學…….功課少!

我女兒在學校很跳跳紥,似乎頗適合直升聖保祿小學……課外活動夠多。不過,我女兒思想比較成熟,有幾位朋友曾不約而同提議我嘗試幫她報某程度較高直資小學,我會考慮考慮。你呢?

Twokidsmum,

我囡囡5月出世,今年年初報SPN連interview的機會都冇。
據你所說是有小朋友留級的?
那麼,你知不知有沒有小朋友成功插班呢?  

Thank you.
我好想囡囡插班N2。

owenmami

N2年頭有幾位小朋友從其他幼兒園轉來, N2下學期尾另有一位聖心的小朋友轉來, 不過學校是從報N1的報名表內找插班生, 不是新申請的。

妳試試寫信給古修女吧, 她人很好. 妳N1已經申請過, 讓她知道妳很有誠意吧, 機會不是完全沒有的!

祝妳好運!
該用戶已被刪除

我們還有一年時間觀察,我不想太早決定。

其實我們的女兒很幸福,不需要考慮太多直資學校。如轉到其他級數差不多的,倒不如留在聖保祿(除非小學部不收她),小朋友不用適應新環境和同學嘛!

至於DGS或St Paul Co-ed,我會先看看自己女兒的能力是否勝任才考慮是否報名。

至於大抽獎,我家人住中西區,可抽11網的學校。我知道聖士提反不錯,這學校是英小嗎?傳不傳統?我以前在傳統學校讀書,頗辛苦,不太想女兒重蹈覆徹呀!

你呢?有甚麼心水學校?SPK的家長傾向選甚麼學校呢?暫時所知,SPN大部份家長都希望直升小學的。

twokidsmum
該用戶已被刪除

你女兒K2,我女兒N3,將來有機會做同學喎!

我們每班兩位老師,但無留意現在每班幾多人喎! 我明天去望一下。

主任當年是跟我面試,小朋友在旁邊玩,都是問誰照顧小朋友、為甚麼選這校、對學校有甚麼期望吧。我記得我女兒接過玩具時對主任笑著說謝謝,走時說再見。其他細節,忘記了。我兩個小朋友比較愛笑,所以面試較為順利。我兒子最近面試K1還要笑著反問老師問題,逗得老師很開心。

聽說小學部的校長會到SPN跟小朋友見見面,不會一個一個小朋友來見的。若沒有太大學習及操行問題,我知道應該100%會收。

我這邊有家長提及Marymount,但我認識的家長最後放棄。這邊家長中產居多,她們傾向認為既然程度相若,情願付學費“安安樂樂讀上中學”。另外亦有家長不信任香港教育政策,怕升上中學後政府突然要改為中中,那就不知怎算!我認識幾位教過SPC學生的朋友,都說SPC的學生英文很好,成積未必最好,但很presentable,這是我最想要的。

你有沒有讓女兒上課外活動呀?我知道不少SPK學生放學後都很忙喎!SPN上課5天半,玩都玩不夠,所以我主要是讓她學水墨畫、游水。中英文自己教,今年會多些帶她參觀太空館、科學館之類。

我沒有讓兒子讀SPN,老師都有問我為何不見我兒子的報名表 。你兒子打算報哪間幼稚園?SPK?

twokidsmum

Hello twokidsmum,

妳個女咁叻,點解幫佢報DGS都要考慮呀!如果我係妳就一定幫佢爭取機會,況且DGS唔一定收架嘛!

妳唔記得幾位老師點同妳講咩?佢哋既然教過咁多名校生,又strongly advise妳,妳就當俾個機會個女囉!妳想唔想個女將來怨妳呀?

希望明年面試見到妳!:

chanwyf
‹ 上一主題|下一主題