用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 盧峄畫室好嗎 ? 是否要排隊一年才有位 ...
go

盧峄畫室好嗎 ? 是否要排隊一年才有位 [複製鏈接]

盧峄畫室好嗎 ? 是否要排隊一年才有位

聽聞很好但要排一年才有位??? 請問畫班有何特別?? 好像有三間校舍, anyone got the phone number ? or address ??

Thanks

Re: 盧峄畫室好嗎 ? 是否要排隊一年才有位

好像有一間叫"小腳板" 的畫室, 請問which one is better for age of 5?

我最近打去廬峰問過,佢哋話weekend要等三年喎
都唔知報唔報好。

c0271 寫道:
我最近打去廬峰問過,佢哋話weekend要等三年喎
都唔知報唔報好。

我都覺好奇怪,成日話呢間畫室要等起碼成年,係唔係地方太細乍,好容易有錯覺以為好受歡迎,究竟有無人可以話比大家聽,話呢間畫室有幾大面積既校舍?同時間開幾多班?同時間可以容納幾多學生?師生比例有幾多? 係唔係weekend時個校舍要同人share,所以要等三年

我個女在兩歲時留名join 廬峰的BB班,到今年五月份(四歲半)廬峰打比我話有位,所以在今年五月開始學,足足等了兩年多,以下有些少資料可供大家參考,希望可以幚到大家.

1.廬峰在天后(tel: 22464103)及觀塘,我個女在天后學
2.其實真係要等好耐,因我同事個仔係廬峰到學,我見過佢本畫簿,D畫好靚,覺得呢間係真正畫畫的畫室.同事便叫我幚個女留定位,因佢話留得黎差吾多,因我個女當時得兩歲
3.如果你等星期六或日,真係會好耐,因多人等.但如果你等平時一至五,我諗會好些.因我要選星期日,所以要等咁耐.
4.學費方面,BB班$410�4堂(1個半小時),真係算平.但佢地比較嚴謹,一定要小朋友完成整幅畫才能夠走,我個女手腳慢,次次都起碼1個小時45分,什至兩小時,超值!超值!   其實我試過出面的畫室,這樣的價錢,只有1個鐘,仲要畫D好低B的畫
5.BB班會用先用鉛筆起稿,然後用粉彩,最後用水彩.
6.佢地好認真,每年有兩次考試,會比分,高分會升班,好似有低班,高班,特班.上次我個女成班都肥佬,無個升到班,不過老師話佢地初初學係咁上下,無所謂,要花一段時間.所以我都吾care分數,只不過是興趣班,反正又咁平
7.之所以你地等咁耐,係因為要經過考試,才能夠升班,要有人升班至有位比你.
8.佢其實仲有,素描,水默畫,國畫,漫畫等.我有個侄女今年中一,學素描$470�4堂(1個半小時),即報即有位.我相信只係BB班會比較多人爭
9.不過佢地真係好多人學,好多人住新界都黎天后學.佢地從來吾賣廣告,吾做任何宣傳.但有一樣講你知,佢地吾比家長進入課室
10.我個女果班約有10人,有兩個老師
11.聽講觀塘(近apm)比較大,吾洗等咁耐,同好似有音樂課程學

請問廬峰的畫班導師資歷如何?

puiyu
唔該晒.
我剛剛收到"輪侯登記表", 打算今晚寄埋, 因為佢地唔接受電話留位.
其實我想搵1間好畫廊~~好耐, 咁"橋"今日走左入黎.
不過我囝囝而家3歲多, 可能有位時, 已經6歲了. (我排觀塘)

Thanks for the information
我今晚會去留位/排隊.

謝謝

我在2004年11月排隊, 將近1年, 還沒有任何消息呀 !!!!!!

究竟有無人可以話比大家聽:
話呢間畫室有幾大面積既校舍?
同時間開幾多班?
同時間可以容納幾多學生?

禧媽媽 寫道:
puiyu
唔該晒.
我剛剛收到"輪侯登記表", 打算今晚寄埋, 因為佢地唔接受電話留位.
其實我想搵1間好畫廊~~好耐, 咁"橋"今日走左入黎.
不過我囝囝而家3歲多, 可能有位時, 已經6歲了. (我排觀塘)

你可以學住其他畫室先,打好基楚,三年後再轉畫室,或者可以跳班都晤定。 :

hkmimo 寫道:
你可以學住其他畫室先,打好基楚,三年後再轉畫室,或者
可以跳班都晤定。 :

hkmimo
hehe....
我正打算咁  

請問有無電話?

Puiyu,

請問BB班系由幾多歲開始架? 我個仔歲半,應唔應該排定隊呢?

Thank you!

Chole

1. BB班最少三歲幾
2. 天后電話 2246 4103
3. 我之前話家長是不可以進入課室,所以我不知道它的面積
4. 至於同時開幾多班,我亦不知道
5. 至於師資,好坦白講,各位替子女出面報讀什麼畫班,面試班等等,都吾知佢地的師資啦. 其實在本人而言,我住港島區,如天后無位,我是絕對不會去觀塘的,以這個價錢($410/4堂),這個時間(1小時30分鐘),畫出來的畫又令我滿意(不是以前簡單而無題目的畫,因它每次都會有一個主題,比你發揮),口碑又好的畫廊,那我已經心滿意足了
6. 我本身是星期日的,但有時要請假,便要選平日,好似今日下午我見到有好多剛剛放學,大多數是賓賓接,我看見他們的校服有庇利羅士,聖保羅,聖保祿,華仁,聖若瑟,軒官...等
7. 我不是替它們賣廣告,只時想同大家分亨,我終於替我女兒找到一所真正畫圖畫,價錢非常合理的畫廊了

Last year, the staff of 盧峄 said 要排隊2年才有位

師資我想應該有美術學院畢業,
我的同學入了去教.
她還講笑說很多人見工,
聘她的原因係夠高夠瘦夠靚,家長鐘意.
咁我同學畫畫都幾靚,尤其是風景和小屋.

puiyu 寫道:
8.佢其實仲有,素描,水默畫,國畫,漫畫等.我有個侄女今年中一,學素描$470�4堂(1個半小時),即報即有位.我相信只係BB班會比較多人爭

Puiyu,
請問你的侄女報哪間廬峰學素描即報即有位? 因為我打去問過,他們說基本上是自己的學生升上去,收外來學生的機會非常微。Thanks.

我侄女(今年中一)都係天后學素描,九月開始學(已學了一個月),係我大約八月份幚佢留名的.

可能佢誤會你報普通畫,因我諗無家長會比一個三歲小朋友學素描先. 又怎能自己由低升上去 ?!

c0271 寫道:
[quote]
puiyu 寫道:

Puiyu,
請問你的侄女報哪間廬峰學素描即報即有位? 因為我打去問過,他們說基本上是自己的學生升上去,收外來學生的機會非常微。Thanks.[/quote]

我想再補充點解要等好耐,係因為升班際,好多都係由三�四開始學到初中,又平又底,點會有人放棄個位呢,包括我在內.
‹ 上一主題|下一主題