用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院首輪收生有結果喇
go

播道書院首輪收生有結果喇 [複製鏈接]

播道書院首輪收生有結果喇

各位報了播道書院小學的家長收到信未呀, 我收到啦, 好開心呀    收左我個仔仔呀        , 祝你們都有好消息
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Re: 播道書院首輪收生有結果喇

Venue:
Hi!恭喜!恭喜!

Venus

恭喜晒      Check PM pls.

Venus>>

恭喜你同你個仔仔,可以鬆一口氣lu

我所識的朋友去考都收咗喎, 我囡都得咗

maggkiki, soos, joanne2004

多謝晒, 唔洗煩喇       

Aries媽咪

恭喜你同你朋友     
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

我個仔都係今年報小學,我上網搵唔到'播道書院'既詳細資料.
其實呢間學校係掂都唔知,我見咁多人報,其實係咪好好?
可唔可以講多d教學/學費方面既野俾我知?

many thx!

杰杰媽媽
http://www.efcc.org.hk/school/

Venus 寫道:
各位報了播道書院小學的家長收到信未呀, 我收到啦, 好開心呀    收左我個仔仔呀        , 祝你們都有好消息

請問你是否今天下午收到信的? 我也很心急.

Vege

是今日收到信的, 祝你都有好消息

我都收到信啦, 好開心呀收左我個囡囡       
唔駛煩啦!

但是我個女的同學仔就唔PASS,   

venus, aries媽咪&各位媽咪:

恭喜晒你哋, 我囡囡都收咗,E+重諗緊讀唔讀,你哋又点呀?會唔會讀?比D意見。 :-|

我同妳一樣都是住TKO,都是囡囡, 我會比佢在播道讀, 因為夠近,唔想佢好似D小朋友咁每朝5:45起身6:30搭校車,好慘啫,而且辦學理念都同我哋諗的一樣,所以一定讀。

vvmama

我讀的機會都好大, 雖然宣基我有20分, 不過播道是一間直資加英文小學, 也是一條龍學校, 資源上應該會不錯, 播道也是一間教會學校, 而且教學理念也不錯, 最緊要是學費可以接受, 希望將來不會加得太多, 雖然播道是新學校, 但我相信校長及老師都會很用心去辦學, 因為我見他們在面試的過程也很嚴謹.

sephina, venus:

我和老公都很喜歡播道,原因與venus一樣,英文及一條龍學校,加上又是基督教。不過我所担心的是播道書院是一所新校,播道教會又是第一次辦學,我怕學校要運作很長時間オ能上軌道,又怕佢會好似真道咁,之前自吹自擂得過份,E+出現許多問題,老師又相繼辭職。我唔想入咗去才發現問題,到時又要四圍撲轉校。

各位:你們有沒有多點關於此校的資料,如認識此校的候任校長等......

vvmama 寫道:

我和老公都很喜歡播道,原因與venus一樣,英文及一條龍學校,加上又是基督教。不過我所担心的是播道書院是一所新校,播道教會又是第一次辦學,我怕學校要運作很長時間オ能上軌道

Thanks God, 我終於收到取錄信了!!

我和丈夫很欣賞播道的生命價值教育課程, 覺得播道會很有辦學的熱誠, 對全面性培育香港下一代有負擔. 很多學校都有很好的理念, 但真正實踐去做的就不多. 還記得城大那位黃教授對設計這個課程的分享嗎? 好touching.

我們跟vvmama一樣, 對新校運作有點担心, 眼見現時有些新理念學校情況混亂, 不免會想到播道日後會否如此. 有位校長朋友跟我說新校無論如何也需一段年日才能上軌道, 這是正常過程. 所以若然我們選擇入讀播道, 便要做好心理準備.

Dear vvmama, Vega, etc.,

Are you all live in TKO?  I live in TKO.  My daugher is accepted by this school too.  I like this school because (1) same religion; (2) near my home; (3) teaching media, i.e. Englisg, Putonghua and Cantones; and (4) its emphasis on "moral teaching".

However, I'm struggling!

Will you register?

小兒已被播道取錄了,但本人仍未決定是否註冊,因要考慮以下因素:

1. 本人住在港島東區,如入讀,將要決擇是搭校車或是搬去將軍澳區居住,對自己經濟有壓力。請問由柴灣至將軍澳校車費用是多少及幾點鐘要上車。

2. 本人是基督徒,對播道的辦學理念及生命教育內容非常認同,但新校需要若干年時間才可運作暢順,擔心對學生的學習有影響。請問將會註冊的家長有何看法。

請各位家長發表意見及分享你們的經驗。

謝謝!

Siu Mak,
之前我都想幫個女選出面區學校,我朋友給我的意見如下.
1) 有時小朋友想參加學校課外活動,但因校車未能配合而不能參加.
2) 小朋的而且確要好早起身返學好慘.
其實播道小學在我家附近但因太新所以我無入表

小麥,

我個仔以前試過坐保母車由北角至將軍澳都要$1500,我估去柴灣要$2000,我平時坐地鐵由柴灣至將軍澳都要1個鐘,坐校車應該要1.5hr.
點解你唔試下你個到間'港大同學會',都幾好,又唔使咁遠.

小麥 寫道:
小兒已被播道取錄了,但本人仍未決定是否註冊,因要考慮以下因素:

1. 本人住在港島東區,如入讀,將要決擇是搭校車或是搬去將軍澳區居住,對自己經濟有壓力。請問由柴灣至將軍澳校車費用是多少及幾點鐘要上車。

請各位家長發表意見及分享你們的經驗。

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題