用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最折磨家長嘅派offer方式
go

最折磨家長嘅派offer方式 [複製鏈接]

雖然我知道阿女唔係最top最耀眼果批,就算你唔派offer俾阿女,其實我都冇得抱怨;但隔日派十零個offer,令家長希望完又再失望,之後又再希望又再失望,真係折磨死人。
我呢2個星期嘅情緒同壓力已經面臨崩潰,眼淚亦差不多流乾,報咗呢間直資,真係一個好好嘅磨練,希望磨練多2星期,自行放榜時我已經麻木到冇任何感覺啦!

heidya    發表於 24-3-14 09:02
ferrymama    發表於 24-3-11 12:23
   2    0    0    0

回覆 唂咕 的帖子

今年直資好多都係咁,平常心就好,既有自行又可以大抽奬,最後仲有扣門及之後插班;世界冇絕路,只有心去達成目標,始終會有好结果,只係時間遲d或早d嘅分別。

唂咕 發表於 24-3-11 12:22
雖然我知道阿女唔係最top最耀眼果批,就算你唔派offer俾阿女,其實我都冇得抱怨;但隔日派十零個offer,令 ...

我認為協恩嘅安排較為折磨,其他學校例如DGS,GH,SPCS 就清脆俐落⋯⋯

有咩可能成個second in,要持續三至四個月。

bettyay    發表於 24-3-11 14:30

雖然我知道阿女唔係最top最耀眼果批,就算你唔派offer俾阿女,其實我都冇得抱怨;但隔日派十零個offer,令 ...

直資係咁㗎喎, 平常心面對, 當攞個經驗練interview, 如果真心等, 真係有人等到8月尾先有offer, 放鬆心情, 子女會感受到父母情緒!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Rilakkuma312 發表於 24-3-11 12:35
我認為協恩嘅安排較為折磨,其他學校例如DGS,GH,SPCS 就清脆俐落⋯⋯

有咩可能成個second in,要持續三至 ...
第一間好多支持者,佢啲支持者都好有耐性,咁樣講怕唔怕俾人圍攻㗎?

mimiffy 發表於 24-3-11 12:43
第一間好多支持者,佢啲支持者都好有耐性,咁樣講怕唔怕俾人圍攻㗎? ...

絕對明白願者上釣,報得嗰間學校,就唔好咁多怨言。

Rilakkuma312 發表於 24-3-11 12:35

有咩可能成個second in,要持續三至 ...

協恩以往派到交名上EDB限期前
今年直資交錄取名單限期29/4(一)
靜候佳音

講緊邊間

其實不少直資都係咁﹐
協恩、NPL、中基....
好多直情係無講實幾時派﹐突然派少少、突然派少少
只因音樂椅效應﹐學校盡量想減少工作程序。

既然參加得呢個遊戲﹐亦明白自己小朋友既成績去到咩位﹐
建議你應該同女女做期望管理﹐唔好過份期望﹐自己亦應該控制好自己情緒﹐避免影響小朋友。

我地來自好普通既地區小學﹐自知先天不足﹐唔想女女過大期望﹐所以一直以來都同佢講
:[唔係你表現得未夠好﹐而係你始終唔係一線/英小﹐我地要等人地RO好前既人唔要﹐3月尾我地會有大機會。或者1C學校可以早D拎OFFER﹐咪袋住先再等。]
結果喜出望外﹐好早有OFFER﹐大家咪會開心好多。

冇辦法,始終學位有限要輪住call,但有音樂椅都有希望,自行放一轉offer only,連等嘅希望都冇

平常心,我個女都係高不成低不就,我本身都預佢要抽獎,反正keep 到b1一定入到一間不錯的中學,我成日提自己要控制,唔好俾太大壓力個女

HK-MAN    發表於 24-3-11 13:52

回覆樓主:

想了解下。點解有人會8月先抽飛。唔係每人只能hold一個位咩?

Poyau 發表於 24-3-11 12:56
協恩以往派到交名上EDB限期前
今年直資交錄取名單限期29/4(一)
靜候佳音

請問你嘅意思是否指
10/4至29/4 直資還可以註冊收生?
但是不能抽飛?

namnamnamlolo 發表於 24-3-11 13:52
想了解下。點解有人會8月先抽飛。唔係每人只能hold一個位咩?

咁如果SPCC - DG 8月call waiting ~其他直資咪一路向下抽囉……唔好話呢兩間有offer 的人都唔會放啦- 就係識人7-8月先嚟轉國際學校(emoji)

bettyay    發表於 24-3-11 14:46

catf2 發表於 24-3-11 14:13
咁如果SPCC - DG 8月call waiting ~其他直資咪一路向下抽囉……唔好話呢兩間有offer 的人都唔會放啦- 就係 ...

咁點解spcc 入咗既人突然又唔讀?
去外國??

namnamnamlolo 發表於 24-3-11 13:52

有人轉IS, 有人叩門到官津(得幾個位)放交學費的直資⋯⋯
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Dbs都係,由升小六7/8月開始派offer直到下年5/6要通知正式唔收,中間係可以無間斷收人。

namnamnamlolo 發表於 24-3-11 14:24
咁點解spcc 入咗既人突然又唔讀?
去外國??
這些位唔一定係校外生收咗唔讀,亦會是小學部最後冇揀直上,去了IS或海外升學等

PTL_L 發表於 24-3-11 14:28
Dbs都係,由升小六7/8月開始派offer直到下年5/6要通知正式唔收,中間係可以無間斷收人。 ...
這間收到開咗學下學期都有機會,有位就call! 不過上年開始穩定咗,少咗開學後收call的消息

bettyay 發表於 24-3-11 14:29
這些位唔一定係校外生收咗唔讀,亦會是小學部最後冇揀直上,去了IS或海外升學等 ...

哦 明哂

等到花兒也謝了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊