用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Call waiting 一定有,大家放心吧
go

Call waiting 一定有,大家放心吧 [複製鏈接]

我個仔係舊年考小一,今日得閒路過見大家有啲心大心細,我沒有數據,純經驗分享:
1. 只要你有Interview過心儀學校,音樂椅會到9月,大把call waiting,我個仔舊年8月尾都收到宣道call waiting
2. 如果2個offers係差唔多如一線VS一線,其實唔使為2間學校爭嗰少少成績去比較,㨂近返學的便可,一個6歲小朋友返全日係幾吃力。
3. 就算你係券幼唔使妄自菲薄,名幼亦不要驕傲(老本最多食到小一學期尾),小一同幼稚園完全唔同,大家會洗牌再嚟過。

最後,想支持一下冇心儀offer係手的小朋友,我上年都被好多學校reject,但而家喺呢間小學,小朋友成續也不錯,所以有學校唔收唔需要失望,係間學校走漏眼,你保持良好心態,一定會成功。

heidya    發表於 23-7-24 16:53
   1    0    1    0

係呀,我細b女都收到幾間call waiting呀,而家只keep一間

myfaye    發表於 23-7-24 09:50

超能爸爸 發表於 23-7-13 16:32
我個仔係舊年考小一,今日得閒路過見大家有啲心大心細,我沒有數據,純經驗分享:
1. 只要你有Interview過 ...

多謝你的分享同鼓勵       
你真好人,祝你一家萬福健康       

超能爸爸 發表於 23-7-13 16:32
1. 只要你有Interview過 ...

多謝嗮(emoji)(emoji)

回覆樓主:

係呀,我仔今年剛剛經歷完大抽獎派唔到心儀,本身諗住叩門111嗰間機會渺茫,都照讀派位呢間要搭校車2線小學。有日心血來潮,唔甘心自己點解運氣咁差,叩咗間近屋企嘅一線熱門。
點知又收到面試通知,之後仲收埋offer,得咗。
我真係開心都彈起,因為我呢間係000, 無宗教佢都收。
所以平常心就可以了,音樂椅係再轉,大把人有幾個offer,不斷有人放位,各位未有offer 嘅加油。

今時唔同往日啦,音樂椅的確係轉緊,但同時位都少左,流動性不同以往。
利申:絕望的Net14

其實都睇等緊乜level學校,幾年前都有人好似樓主咁話,我哋只等一間熱門學校,等咗八九個月未等到,但之後插班入

我捨不得你 發表於 23-7-14 15:17
係呀,我仔大抽獎派唔到心儀,本身諗住叩門111嗰間機會渺茫,都照讀派位呢間要搭校車2線小學。有日心血來潮 ...

真替你地開心。
我女今年升小一,經歷同你一模一樣呀,我都好感恩  

dxf920 發表於 23-7-14 19:26
真替你地開心。
我女今年升小一,經歷同你一模一樣呀,我都好感恩 ...

回覆樓主:

我仔都有類似經驗
當年升小冇報好多間,只報了3,4間出名的心儀,但冇收,最後叩門叩到地區一線,讀得幾好
宜家插班入左有中學部嘅心儀學校(emoji)
所以有心未為輸,大家繼續努力

BabaOfTwoSons 發表於 23-7-14 17:20
今時唔同往日啦,音樂椅的確係轉緊,但同時位都少左,流動性不同以往。
利申:絕望的Net14
...
其實到中學又另一世界,小女怕醜In 咩都唔收,
最後去左一間認為普通嘅私小,
結果今年畢業入到Band 1英中
所以入邊間小學唔代表咩,
間間小學都係咁讀

以我個仔啲幼稚園同學為例,只要肯付出努力,我真係未見過最終入唔到自己心儀的頭三間學校。

回覆 BabaOfTwoSons 的帖子

我同你一樣係14網,仔又係怕醜內向in 直私全軍覆沒,寫求位信寫到手軟。派位派二線,叩門又係waiting,非常絕望中 ⋯ 呢個遊戲已經玩咗成年,真心累⋯好想放棄

Flyingceci 發表於 23-7-24 03:07

我同你一樣係14網,仔又係怕醜內向in 直私全軍覆沒,寫求位信寫到手軟。派位派 ...

點解要絕望?二線學校咪二線。
一線學位就係得咁多,總有人讀二線。是金子那裏都發光,同樣,不是金子去邊都唔會發光

回覆 Jean1769 的帖子

直資私立和一 線學校投放在學習的資源和課程種類怎樣也會比二、三線學校多吧。不然學校那會分等級?我想如果你的小朋友有能力讀更好學校你又不會讓他留在band 2,3 學校發光發亮,那只是自我感覺良好吧。學習環境對小朋友也是很重要的,包括學校的學習氣氛。
這純粹是我個人意見,每個家長也希望為自己的小朋友找到合適的學校。

Flyingceci 發表於 23-7-24 14:35
回覆 Jean1769 的帖子

直資私立和一 線學校投放在學習的資源和課程種類怎樣也會比二、三線學校多吧。不然 ...

如果叩門叩唔到,會唔會代表就係唔適合呢?勉強無幸福,咁又點解要絕望呢?

忠言逆耳,我都係講到呢度。祝好運

我同你一樣係14網,仔又係怕醜內向in 直私全軍覆沒,寫求位信寫到手軟。派位派 ...
怕醜內向唔緊要、仲有成績顯實力,入二線做到級頭幾有機會插入一線!係小紅書見到不少內地生都經插班考入聖彼得

chanti 發表於 23-7-24 15:06
怕醜內向唔緊要、仲有成績顯實力,入二線做到級頭幾有機會插入一線!係小紅書見到不少內地生都經插班考入聖 ...

這些內地生有香港身份證嗎?我見好多小紅書家長考入左名校先來香港定居。內地大城市要保護當地居民,要有當地常住戶口先有得入當地名校
香港學生似乎要與13億同胞競爭了

不用灰心,每個小朋友都是金子,只是在不同的時間盛放,只要找到合適的學校及方法,他們一定會發光發亮!

myfaye 發表於 23-7-24 16:51
這些內地生有香港身份證嗎?我見好多小紅書家長考入左名校先來香港定居。內地大城市要保護當地居民,要有當 ...
佢哋父母來港讀master或經優才計劃求的。好多未來港已經買定香港d workbooks 做定練習for 插班、再跟著個大陸人出的假排名來申請學
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊