用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油天vs崇真小學本地英文班
go

舊油天vs崇真小學本地英文班 [複製鏈接]

請教一下,兩間都有Offer,兩間都係好學校,有冇家長幫幫手可以分享和比較一下?當然學費和宗教也是一個考慮點,但是也想比較學術和升學表現,請賜教
   0    0    0    0

回覆樓主:

學術和升學表現的話,舊油應該高出好多。
當個好爸爸

Janjaniceice 發表於 21-11-22 10:15
請教一下,兩間都有Offer,兩間都係好學校,有冇家長幫幫手可以分享和比較一下?當然學費和宗教也是一個考 ...

呢兩間應該唔需要 vs

回覆樓主:

B1男生升中 尖沙咀亦較深水埗佳

唔覺得有乜好vs,崇真學費貴成績又無優勢,除非你唔鍾意舊油天谷,但崇真都傳統嘅

因為崇真係英小。我估這是樓主的考慮之一。

學校唔谷,學生那來好成績。升中派位又怎能獲得band 1 學校取錄。但語文能力培養又極為重要,如果英文和普通話水平較其它一般學生特出,又會大大佔優。

Poyau 發表於 21-11-22 12:11
B1男生升中 尖沙咀亦較深水埗佳

我也未研究崇真中學質素如何!

deco99 發表於 21-11-22 13:23
唔覺得有乜好vs,崇真學費貴成績又無優勢,除非你唔鍾意舊油天谷,但崇真都傳統嘅
...

我以為崇真較happy school ,比較想小朋友英文學得好啲,舊油天應該出名谷(emoji)

General99 發表於 21-11-22 14:30
學校唔谷,學生那來好成績。升中派位又怎能獲得band 1 學校取錄。但語文能力培養又極為重要,如果英文和普 ...

你認為哪一間較為谷?

Janjaniceice 發表於 21-11-22 21:27
我以為崇真較happy school ,比較想小朋友英文學得好啲,舊油天應該出名谷(emoji)
...

我fd係崇真用家,佢話崇真唔係happy school,你問多幾個用家

Janjaniceice 發表於 21-11-22 21:25
我也未研究崇真中學質素如何!

以往崇真頭7成達要求可免試升基崇
請問明年崇真小一仲有無此保證
基崇據生源如非負增值6年後應為B1

中一收生
第一組別 86.1%
首40%水平 98.1%

中六升學
學位課程
2020-21 76%
2019-20 68%
2018-19 59%

http://221.126.235.7/2122/primary/TTCA.pdf

舊油天升中表現亮麗d

Poyau 發表於 21-11-22 23:19
以往崇真頭7成達要求可免試升基崇
請問明年崇真小一仲有無此保證
基崇據生源如非負增值6年後應為B1

我唔係好睇得明學校俾嘅數字,咁即刻入U率好定唔好?同學有無增值到?

回覆 Poyau 的帖子

http://www.ttpskg.edu.hk/it-scho ... p3?menuid=2&refid=798&mode=published&nocache1637625187

回覆 Ericci 的帖子

學校同上年睇有d唔同,上年有幼稚園英文/國際,小學英文/國際,而家有埋中學部直接轉入基崇官網,同埋上面網址入面寫崇真聯繫優勢幼稚園升小學係可通過面試優先升讀本校小一,而升中係寫本校直通車基崇中學優先接受本校小六生直接升讀,好似想做到龍校效果

回覆 Ericci 的帖子

我唔知係唔係語言藝術,升小就寫優先,升中就寫直接,如果真係直接升基崇而基崇想升b1咁估計呢幾年崇小會再谷d

deco99 發表於 21-11-22 22:00
我fd係崇真用家,佢話崇真唔係happy school,你問多幾個用家

相對津校,功課比例會否比較少?測驗考試次數也沒有那麼頻密吧?但都要繼續比較下先

Janjaniceice 發表於 21-11-23 09:24
相對津校,功課比例會否比較少?測驗考試次數也沒有那麼頻密吧?但都要繼續比較下先
...

油天升中很透明,你睇吓佢入到的中學是否你心目中的茶?

油天無大家諗到咁谷,而崇真也不一定輕鬆。

如果你對小朋友嘅成績有要求,例如要入到級排名前三份一或更前,你讀哪一間都要付出。

不過,如果諗住入崇中,咁就唔洗前三分一,可能就會輕鬆啲。所以,要視乎崇真書院是否你那杯茶。

Ericci 發表於 21-11-23 07:55
回覆 Poyau 的帖子

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=79 ...

謝謝分享
基崇收崇小呈分首70%類似直中

中小學及幼稚園聯繫之優勢
http://ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=4&refid=800&mode=published&nocache1637635580

http://221.126.235.7/2021/ackepk/2021_學校資料%20-%20中小學及幼稚園聯繫之優勢(中)_20200916.jpg

‹ 上一主題|下一主題