用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 租studio 2021-2022
go

[英國] 租studio 2021-2022 [複製鏈接]

請問各位有無租studio經驗?我仔經大學介紹租studio(黎緊9月入住,租1年)由於沒有UK guarantor,所以要一次過在8月中要比全年£9300的租金,仔說他同學都係咁一次比1年,無得分期比,是這樣的嗎?
   7    0    0    0

Mjames 發表於 21-6-29 17:21
請問各位有無租studio經驗?我仔經大學介紹租studio(黎緊9月入住,租1年)由於沒有UK guarantor,所以要一次 ...
係正常。香港租俾來港讀書的大學生,都係一次收一年的租金。我見過英國有d租盤,講明一次要俾3年租金,有無人租就唔知啦

wloi 發表於 21-6-29 17:41
係正常。香港租俾來港讀書的大學生,都係一次收一年的租金。我見過英國有d租盤,講明一次要俾3年租金,有無 ...

哦,原來這樣,謝謝!

醒目開學勳章

係正常。香港租俾來港讀書的大學生,都係一次收一年的租金。我見過英國有d租盤,講明一次要俾3年租金,有無 ...

請問交一年租後, 如果發現個單位有問題, 如漏水, 無暖氣, 洗衣機壞等等, 業主會積極解決嗎?

3b 發表於 21-6-29 17:45
請問交一年租後, 如果發現個單位有問題, 如漏水, 無暖氣, 洗衣機壞等等, 業主會積極解決嗎?
...

我孩子去年同3個同學合租,各自簽約交租,有guarantor 的每月定每季比,我孩子比一年,簽之前會 check 下網上 comment, 試過壞後門鎖都好快整。來年搬屋業主比我孩子分3期比。

...
呢個真係睇業主質素。
我大女租過4次樓,一次直接同業主租,3次經agent租,積極性就真係睇彩數。遇著好的 agent/業主係好快手解決問題。英國人的速度,唔好預佢快。我大女試過煲水沖涼一星期 (係冬天),有時要去附近agent的其他未有人住的租盤沖涼,個boiler時得時唔得,整兩次都係唔太work..結論係要成個換,好大工程。後來業主同我女提早解約。

印象中,好少可以一兩日搞妥。

請問各位有無租studio經驗?我仔經大學介紹租studio(黎緊9月入住,租1年)由於沒有UK guarantor,所以要一次 ...
我小朋友同幾個當地同學合租,業主都係話,我小朋友既住址唔係英國,所以要俾全期既租金。

要求俾3年租金,其實就係變相唔想租俾你。

王家爸爸 發表於 21-6-29 18:18
要求俾3年租金,其實就係變相唔想租俾你。
咁又唔係喎,個盤只租俾Year 1大學生,預你3年都住佢個單位。

...
如果發現個單位有問題,要通知業主(或者佢既代理),但係唔好預會快(英國速度)。反而學校既宿舍就會快好多,好多時都即日解決。

我阿女同兩個同學經agent租嗰個單位係一次過交半年,之後九月至二月就每個月交租

我朋友租果間水喉壞左,出唔到水沖浪,整左幾次之後先整得好,話要訂零件,要個幾月先有零件,之後又技術唔佳,整唔到,又再約整過,足足三個月無水。叫佢自己去 gym 沖,但佢無 gym membership, agent 話咁無辨法。叫你自己搵朋友俾你仲?!

以我經驗,如果唔介意或唔需要有同屋同學仔、和貴少少之外,一定係租 purpose built student accommodation 的 studio。可以分期,有嘢壞維修一定快 (通常1-2 日),門口有接待、保安好、全部學生住安心。住得安心、貴少少都值得

manning2014 發表於 21-6-30 11:49
以我經驗,如果唔介意或唔需要有同屋同學仔、和貴少少之外,一定係租 purpose built student accommodation ...

我仔都係住呢類 studio, 全部學生住, 分4期俾租,有嘢壞要維修好快, 有reception 和保安,  去年3月爆疫, 我仔無返去住, 佢地都有 refund 租金俾學生.

請問大家喺出面租有冇另買家居保險? 有冇需要買呢?

kcpceh 發表於 21-6-30 13:14
我仔都係住呢類 studio, 全部學生住, 分4期俾租,有嘢壞要維修好快, 有reception 和保安,  去年3月爆疫,  ...

係咪因為有英國resident guarantor,所以唔駛一次過比租?

Mjames 發表於 21-6-30 15:50
係咪因為有英國resident guarantor,所以唔駛一次過比租?

無指明一定要英國resident guarantor, 係我先生做 guarantor

kcpceh 發表於 21-6-30 16:21
無指明一定要英國resident guarantor, 係我先生做 guarantor

但資料要guarantor在英國住址,電話,driving license....等等,我地都唔識英國本地人,所以無辦法唯有1次過比1年租金instead of 分3次

Mjames 發表於 21-6-30 16:36
但資料要guarantor在英國住址,電話,driving license....等等,我地都唔識英國本地人,所以無辦法唯有1次 ...
That’s one of the major difference between student accommodation contract and private tenancy contract requirement.

Mjames 發表於 21-6-30 16:36
但資料要guarantor在英國住址,電話,driving license....等等,我地都唔識英國本地人,所以無辦法唯有1次 ...

我問過兩個當地朋友,始終唔同我孩子所住的區,有事又真的要負責,最後我們也是年繳
‹ 上一主題|下一主題