用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行:英皇、九華哪間較易?沙呂有機會嗎? ...
go

自行:英皇、九華哪間較易?沙呂有機會嗎? [複製鏈接]

請問大家,新界普通小學B1A男生,有少量課外活動,自二選哪一間機會較大?
英皇 vs 九華

另外,沙田呂明才有多少自位,是否會留部份位給呂小,外校生有機會嗎?

港華有聯繫小學,自行仍有機嗎?

不好意思,一連問了各位幾個問題,謝謝指教!
   6    0    0    0

johnsonson 發表於 20-1-4 00:19
請問大家,新界普通小學B1A男生,有少量課外活動,自二選哪一間機會較大?
英皇 vs 九華

沙呂今年也昰收50個自行位,自行一向都是全港公平競爭。你仔仔屬B1A 又有課外活動,都有機會,可以一試。我大女之前也不是呂小學生,是其他小學B1A女生,前年(2018年)也成功自行入讀沙呂中學 (因统一派位階段填頭7位我都沒有勇氣選沙呂,所以知道大女是在自行階段考入)

b1a 入沙呂機會頗大。

英皇 vs 九華

無論孩子屬區內或區外生,小學評你屬B1a學生就有機會被"沙呂"响自行取錄。

沙呂學位情況:
級總:165人
 ﹂自行位=50人(呂小生+區內生+區外生)
 ﹂大抽獎
   ﹂甲部位= 8人(呂小生+區內生+區外生)
    乙部位:97人
         ﹂本區位:聯繫學位=26人(呂小生)
         ﹂本區位:非保留位=69人(呂小生+區內生)
         ﹂他區位:非保留位= 2人(區外生)
 ﹂重讀位
  叩門位=10人(呂小生+區內生+區外生)

英皇 vs 九華
英皇、九華難度應該差不多,因為無論成績、名氣等都不相伯仲。反而我覺得應該考慮車程、有/冇宗教等因素,當然最重要係阿仔鍾意邊間多啲呢?嚟緊兩間都有open day(好似九華一月,英皇三月),去親身感受下

多謝大家意見和資訊 !
阿仔喜歡九華,但我總覺得700表收50人應該很大競爭,而且九華是全港男生心儀之選,反而英皇好似相對較少人爭!

自二真係好難落手!

johnsonson 發表於 20-1-4 22:30
多謝大家意見和資訊 !
阿仔喜歡九華,但我總覺得700表收50人應該很大競爭,而且九華是全港男生心儀之選,反 ...
九華不是當年的九華,現在未必是全港男生心儀之選了。論名氣英皇不比九華低。可能你不是港島區

Joe8889 發表於 20-1-4 22:41
九華不是當年的九華,現在未必是全港男生心儀之選了。論名氣英皇不比九華低。可能你不是港島區
...
同意!過往九華主要新界、九龍人報,英皇就主要港島人。但隨著交通方便咗,將軍澳和新界西去中西區都好方便啊!所以地理上,大家各有支持者。不過英皇全in, 起碼有得入場囉

大家說的很有道理,謝謝意見!
多問不句,其實沙呂會比九華和英皇易嗎?

johnsonson 發表於 20-1-4 22:30
多謝大家意見和資訊 !
阿仔喜歡九華,但我總覺得700表收50人應該很大競爭,而且九華是全港男生心儀之選,反 ...

如果令郎喜歡九華,跟用家選擇便好。
ps. 去年KC有512人報,收43人。

johnsonson 發表於 20-1-4 23:47
級三,自一九華,正常發揮英文水平,面試后收校章啦。

相信31/3成功機會極大

johnsonson 發表於 20-1-4 23:47

沙呂很多沙田人報,我女班主任都提及過這學校,但我覺得有兩間直屬小學,他們都以升上呂中為目標,如果其他小學機會好似細咗。我就揀沙田另外兩間band 1喇

九華其實要求好高,除左成績好,有一些特殊技能是必須的,只怕連面試嘅機會都沒有。相對沙呂嚟講,我覺得沙呂應該容易啲

susuwai 發表於 20-1-5 00:52
九華其實要求好高,除左成績好,有一些特殊技能是必須的,只怕連面試嘅機會都沒有。相對沙呂嚟講,我覺得沙 ...
試過先講啦,要求有幾高呀?級三英文正常發揮,唔入係奇過入。

正常B1a生已有機會,級三好大機會啦。

我們真的沒有特異功能,只有普通課外活動,獎項也是偏文的,如中英朗誦和作文比賽,運動也只是校隊和球會,有比賽,但沒有個人獎項,成績不突出!
學內成績一直保持級頭,英文科成績最好,對答應該正常!

九華無望嗎?如面試機會都不大,不想浪費自自行機會,煩惱!

susuwai 發表於 20-1-5 00:52
九華其實要求好高,除左成績好,有一些特殊技能是必須的,只怕連面試嘅機會都沒有。相對沙呂嚟講,我覺得沙 ...

請問偏愛那方面的特殊技能呢?
要去到得學界獎嗎?
如只有學業成績機會就會低?

Mchacha 發表於 20-1-5 02:11
請問偏愛那方面的特殊技能呢?
要去到得學界獎嗎?
如只有學業成績機會就會低?

學校老師跟我說九華對音樂有才華的學生有利,當然成績是首要考慮條件。運動方面我沒有特別問,所以唔知需唔需要去到學界水平

johnsonson 發表於 20-1-5 01:11
我們真的沒有特異功能,只有普通課外活動,獎項也是偏文的,如中英朗誦和作文比賽,運動也只是校隊和球會, ...

小兒課外活動方面的情況與你們相近,成績就不及你兒子了,為免浪費機會,決定唔入表了。要是你們真的好心儀,就入表試試,你兒子一定會努力,祝成功

咁考慮下自一沙呂自二九華。英皇好遠下,除非你搬。不過英皇都有港島 1A 男仔會試,始終港島男仔選擇唔算多。(港華唔建議你試,佢成績都唔及上述三間,自己小學部唔少 1A 生都會外闖)

九龍區太多好學校喇,九華唔係真係咁「炙手可熱」。男校有聖言、喇沙。男女校就更多選擇,伊官、迦密、華英。遠少少,葵青同荃灣都有林護、荃官。間間實力都可比九華。

唔好怕,你仔仔成績掂就有一線機會!

其實大部分B1A/B學校都是幾百選幾十自行選子女喜歡程度合適就好
‹ 上一主題|下一主題