用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問妳
go

請問妳 [複製鏈接]

請問妳

咁半夜去小便))))))))))))))), 踼被)))))))))))))))), 又會唔會look落地下呢?請有經驗媽咪分享心得以上問題點攪好呢? 因為我囝囝八

醒目開學勳章

Re: 請問妳

阿囡2歲已經自己一間房, 但唔會關上房門。

高班時已經可以在半夜自己起身開燈去廁所, 之前是過房拍醒你, 叫你起身和她去廁所, 記憶中試過1-2次癩尿。

睡覺時開冷氣, 睡著了就關冷氣, 我都驚佢踢被冷親。

我用滕椅行住張床, 佢未試過碌落地。

我女都係八歲,佢一歲起自己一間房瞓.小朋友梗係會踢被去廁所,唯有自己多d留意.我寧願自己出入佢個房陪下.我地而家間唔中都會攪住一齊瞓,感覺好sweet,不過始終要佢養成獨立既習慣.我估越大越難改變.

Charitymami

妳亞囡囡好叻女呀, 佢半夜醒佐唔驚咩.

但係關佐冷氣唔熱咩同埋開住門架話, 咁開冷氣時咁點攪呢? 最弊我間房同亞囝間房唔係係正隔離, 中間仲隔住個廳

Blythemia

我都明, 但我驚自已一

醒目開學勳章

佢半夜起身又唔驚喎, 因為我地間房都冇關門, 試過 Daddy懶訓, 叫極都唔醒, 自己去廁所, 仲係冇開燈, 因為唔夠高, 係佢第二朝話番俾我地聽。

屋企三間房二個廁所都係歸埋一面, 前面有度玄關門和客廳分隔, 工人房和廁所門都關上, 阿囡睡時就開冷氣, 因為比較容易入睡, 睡著就關一部冷氣, 剩係開著主人房個部, 佢間房和走廊都陰陰涼。

係佢要求我地唔好關上房門, 佢又覺得有安全感, 直到依家佢都冇乜扭計兼詐形。  

siulisa 寫道:
Charitymami

妳亞囡囡好叻女呀, 佢半夜醒佐唔驚咩.

但係關佐冷氣唔熱咩同埋開住門架話, 咁開冷氣時咁點攪呢? 最弊我間房同亞囝間房唔係係正隔離, 中間仲隔住個廳

我囝囝歲半已經自己一個人訓,冬天時就開門訓,夏天開冷氣就關門,不過小朋友始終怕黑,我地就準備一盞熊仔燈俾佢,比較暗D,每晚訓覺都要開住,開到而家,個囝囝已經就黎6歲啦,都唔肯息,話怕黑!
至於佢張床,以前係訓好矮既床,係宜家買個D,好矮既,又有野欄住,唔怕跌,而家小朋友訓高架床,可能細個已經習慣左,所以都唔驚佢跌落黎,我又買左個攬枕俾佢,可以用黎攔住,一舉兩得!

siulisa

我囡滿八歲就可以自己一間房了, 她很期待哩!

KITTYMAMA

佢都話: 係妳唔比我自已

我仔仔由大約15個月己經自己

嘩))))))))))))))))))))))原來大家的小朋友都好叻叻啊 , 唉..............我亞囝啊去學游水一個動作教极都唔敢做, 但其他小朋友都夠膽做喎, 結果今日比教練叫少爷仔落水喇   

siulisa

其實很多事情都只是需要時間去習慣, 沒有什麼困難, 最難是你決定去做那一刻

My kid used to a single room sleeping since two years old. It is a matter of habbit for the kid to sleep alone and overcome the fear of darkness.

我相信這是自小的習慣。

我囝囝自出世後半年便與我們分房睡,故此,大小小己晚上自己去厠所,不會叫我的,他不用開燈,因我們一家也是這樣的。

我囝囝現在6YR, 佢上 K1 開始自記一間房, 但每到冬天就會再一起睡, 因為佢有哮喘, 冬天好易病發。

KITTYMAMA 寫道:
siulisa

其實很多事情都只是需要時間去習慣, 沒有什麼困難, 最難是你決定去做那一刻

冇錯呀, 妳講得好

my son sleep in his own room since he was one month old.

but I read recently from a book that this is not good as he may lack a sense of security, but too late to change back.

bbk 寫道:
我相信這是自小的習慣。

我囝囝自出世後半年便與我們分房睡,故此,大小小己晚上自己去厠所,不會叫我的,他不用開燈,因我們一家也是這樣的。

讚成!
其實越大越難改,媽咪們應該要忍心一d,要相信小朋友係得!你唔比佢試,佢會越倚賴。

我仔同女都係出世係hospital 返屋企就自己一間房, 小時候就用baby monitor checked 佢地, 自佢地由cot 轉去單人床時, 我放張matress 係床邊, 如果佢地跌落地都冇咁痛, 個仔跌過兩次, 個女都係, 之後佢地就知道張床既boundary, 所以都冇跌喇! 都係自己去toilet, 唔會叫我地....

我都諗愈早自己訓愈好...因為我聽過有d小朋友去到7,8 歲都要同大人訓或同大人一間房....
‹ 上一主題|下一主題