用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果唔需要考慮考小學...你會揀 蘇浙本地 vs 香港靈糧 ...
go

如果唔需要考慮考小學...你會揀 蘇浙本地 vs 香港靈糧 [複製鏈接]

想請教過來人家長...

如果唔需要考慮考小學,只需要銜接/應付到津小課程...蘇浙本地 vs 香港靈糧...邊間幼稚園比較支援到?聞說兩間學術都淺。

2    0    0    0

回覆樓主

蘇浙環境麻麻地,但老師有愛心和可學埋普通話。
靈量環境和老師都好。
學術兩間差不多。

Pigmama1012 發表於 18-8-24 23:17
靈量環境和老師都好。
學術兩間差不多。

多謝回覆。
蘇浙英文語境都會較好?日日有net上英文堂。
一間免費一間要比學費,即係比學費係買普英語境?但小學銜接都差不多?

醒目開學勳章 王國長老

Pigmama1012 發表於 18-8-24 23:17
靈量環境和老師都好。
學術兩間差不多。

真人真事,識人係因為讀完蘇x幼兒園決定k1轉走 (我唔知幼兒園同幼稚園係咪同一班職員)
-讀左成年無電話update過小朋友情況
-送返學無職員打招呼,全部掛住自己傾計
-病左幾日,終於收到學校電話.......話未交支票
-問小朋友返學開唔開心,十次有9次話唔開心,另外一次答開心,問佢點開心佢已經唔講

K1轉左寶幼,成個人變晒。主動、照顧人、做大哥哥、多野講,佢父母真係可以用「震驚」黎形容。我妹今次覺得揀岩左

回覆樓主

如果唔使煩升小
會毫不猶疑㨂靈糧
學習對求知識嘅主動性、對人嘅愛心
相信將會畢生受用

如果唔駛煩小一,一定揀靈糧,還她一個快樂童年

Charlotte_mom 發表於 18-8-25 11:59
真人真事,識人係因為讀完蘇x幼兒園決定k1轉走 (我唔知幼兒園同幼稚園係咪同一班職員)
-讀左成年無電話u ...

即係老師冇愛心?

nixphoenix 發表於 18-8-25 12:04
如果唔使煩升小
會毫不猶疑㨂靈糧
學習對求知識嘅主動性、對人嘅愛心

我都係咁諗先報...但又怕上到小學跟唔上

L+H 發表於 18-8-25 16:39
如果唔駛煩小一,一定揀靈糧,還她一個快樂童年

我都想咁先報...但又怕佢上到小學會吃力

靈糧

你自己同佢睇多D書認多D字, 上正常程度的小學應該無問題.
希望每天開心渡過 ;-)

vjcarcar 發表於 18-8-22 19:35
想請教過來人家長...

如果唔需要考慮考小學,只需要銜接/應付到津小課程...蘇浙本地 vs 香港靈糧...邊間幼 ...
如果家長自己沒有額外協助小朋友既學術培訓 (即係純靠學校, 沒有任何學術型既課外活動), 入咗靈糧堂日後上小學會好辛苦

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vjcarcar 發表於 18-8-27 00:11
我都係咁諗先報...但又怕上到小學跟唔上

其實靈糧有好多教材俾家長
如果家長有跟進基本上唔係咁淺
同埋我自己覺得樓主唔使煩小學
係唔係都知小學將會跟兄姐或有心儀必有小學?
如果係
有目標可以跟番個間小學嘅標準去幫小朋友準備升小
外補少少
係靈糧又學咗自學精神
咁都幾perfect

hkpapa852 發表於 18-8-27 09:29
如果家長自己沒有額外協助小朋友既學術培訓 (即係純靠學校, 沒有任何學術型既課外活動), 入咗靈糧堂日後上 ...

蘇浙本地會好啲嗎?

nixphoenix 發表於 18-8-27 09:37
其實靈糧有好多教材俾家長
如果家長有跟進基本上唔係咁淺
同埋我自己覺得樓主唔使煩小學

會跟入家姐間學校。

因為人手問題未必可以有太多外補,可能只可以外補英文...

vjcarcar 發表於 18-8-27 09:45
會跟入家姐間學校。

因為人手問題未必可以有太多外補,可能只可以外補英文...

如果可以的話自己跟可以嗎?
其實靈糧啲教材如果家長有跟進
升小應該問題唔大

vjcarcar 發表於 18-8-27 09:44
蘇浙本地會好啲嗎?
或者咁講, 靈糧生活太Happy, 同官津小學基本上係近乎兩個世界. 小朋友要適應學校生活上既差距

蘇淅學校生活, 較似官津小學生活, 通常學生上小學都唔會有適應問題

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-27 09:48
或者咁講, 靈糧生活太Happy, 同官津小學基本上係近乎兩個世界. 小朋友要適應學校生活上既差距

蘇淅學校生 ...

我哋自從幼兒班考過蘇浙,面試當時既感覺,自此升學路都未考慮過蘇浙⋯

mcl203 發表於 18-8-27 10:30
我哋自從幼兒班考過蘇浙,面試當時既感覺,自此升學路都未考慮過蘇浙⋯
...
老實講, 當年報名時我就認為佢唔係我杯茶

我兩個女都讀蘇幼, 兩個都讀得好開心, 有遇過好有愛心的老師, 亦有遇過比較cool 的老師. 蘇幼同蘇小的老師, 都會比手機號碼家長, 如果唔怕自己煩, 其實真係可以事無大小都whatsapp 老師, 老師會响休息時回覆.

學術方面, 我女仲係學劵制時, 係比較淺, 依家要比錢, 唔知會唔會深番啲.  細女初上傳統小一要小小時間適應, 但好快就適應到.

語境方面, 普通話唔洗多提, 英文每日都有NET 上堂, 兩個女的英語會話, 都見得吓人.

兩個女都讀蘇幼讀得好開心.

hkpapa852 發表於 18-8-27 10:33
老實講, 當年報名時我就認為佢唔係我杯茶

我直情一見佢用咁既方法去考一個一歲多D既小朋友,已經出聲微言位老師,好彩係考幼兒班~~~
‹ 上一主題|下一主題