用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 補英文,請代選邊位好
go

補英文,請代選邊位好 [複製鏈接]

以下三位,邊個補英文好,或另有介紹?

Billy N or Patrick C or Calvin S ?

作文和 listening  都不太好
   8    0    0    0

friendfriend 發表於 18-8-14 11:40

Billy N or Patrick C or Calvin S ?

Patrick  

醒目開學勳章

friendfriend 發表於 18-8-14 11:40

以上3位嘅話揀Calvin Sun。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 18-8-15 14:58
以上3位嘅話揀Calvin Sun。
我不懂英文老師,只是道聽途說,還有其他介紹嗎?請賜教!

醒目開學勳章

friendfriend 發表於 18-8-15 19:25
我不懂英文老師,只是道聽途說,還有其他介紹嗎?請賜教!

其餘2張paper1&4(Reading &Oral)成績如何?
Paper2&3各佔分數最多,真係要努力。
及我認為揀補習要睇子女現時成績,及就讀中幾,升中四或升中六會有不同揀選策略。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 18-8-15 20:00
其餘2張paper1&4(Reading &Oral)成績如何?
Paper2&3各佔分數最多,真係要努力。
及我認為揀補習要睇子女 ...
升中四,我覺得他全無把握,所以才想最些補

回覆 wawaliluk 的帖子

升F5 Band 1 aim 5** 想補好英文綜合, 除左P. Chan, Billy,有冇好介紹 ?

醒目開學勳章

BS129 發表於 18-8-16 15:42
回覆 wawaliluk 的帖子

升F5 Band 1 aim 5** 想補好英文綜合, 除左P. Chan, Billy,有冇好介紹 ?

Aim 5** ,坊間冇一個補習老師敢話補佢必5**。

王家爸爸    發表於 18-8-27 01:07

醒目開學勳章

friendfriend 發表於 18-8-16 14:39
升中四,我覺得他全無把握,所以才想最些補

不如家長揾私補,老師上門針對性教授,由補習老師了解一吓貴子女在英文方面的弱項,加強教授番。
升中四仲有時間追, 找補習老師可找大學生,到時要睇老師的dse成績單。

wawaliluk 發表於 18-8-16 16:05

Kelvin C 只是作文好,其他一般

醒目開學勳章

friendfriend 發表於 18-8-16 16:29
Kelvin C 只是作文好,其他一般

有朋友子女補過?

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 18-8-16 16:34
有朋友子女補過?
係,新學期轉遵X

friendfriend 發表於 18-8-16 16:46
係,新學期轉遵X

請問遵理那一位老師?

wawaliluk 發表於 18-8-16 16:05

老實講,如果目標係 5**,其實補邊個唔係重點,反而留電話等真係有5**既時候睇邊個出價高。

如果作文唔太好,其實無得速成,就作文來講,個個老師既強項唔同,而個個小朋友既弱項都唔同,所以好難話邊個老師最適合。如果唔係明年就考,不如每個都報,去上四堂睇下點,再決定。

Listening 情況更複合,你係聽唔掂,定係只係理解唔掂,處理方法都好唔同。而理解唔掂亦都有唔同既原因,同樣處理方法亦都好唔同,所以無 one size fit all 既解決方法。

王家爸爸 發表於 18-8-31 17:46
Listening 情況更複合,你係聽唔掂,定係只係理解唔掂,處理方法都好唔同。而理解唔掂亦都有唔同既原因,同 ...
我相信是做得慢,尤其在listening的writing個part,想太久。因為我不知道DSE Eng 點玩,要讀d乜,有乜technique,否則我自己也可教或指點他,但他都不聽我教,唯有付錢叫人教。

王家爸爸 發表於 18-8-31 17:40
老實講,如果目標係 5**,其實補邊個唔係重點,反而留電話等真係有5**既時候睇邊個出價高。

...

王家爸爸,想問現在還是初中,英文如果揾私補,oral同listening是否爭少少,如果揾細班,四,五個同級補會否有得大家互相talk 下。如果揾大型補習,是否有listening 聽下,因為大型嘅補習,我未有揾過,想了解下!

friendfriend 發表於 18-8-31 20:58
我相信是做得慢,尤其在listening的writing個part,想太久。因為我不知道DSE Eng 點玩,要讀d乜,有乜techn ...
咁即係支筆唔得,呢樣野補習班好難助到手,反而多睇書,將啲精句抄錄落嚟,模仿嗰句既寫法。寫得多,落筆快,寫得好,自然掂。

JJDBB 發表於 18-9-1 02:47
王家爸爸,想問現在還是初中,英文如果揾私補,oral同listening是否爭少少,如果揾細班,四,五個同級補會 ...
個人認為 oral 一定要學好口音,所以覺得去文化協會學最好:
https://www.britishcouncil.hk/english/courses-secondary

Listening 簡單好多,搵套鍾意既英劇、美劇,例如 Benedict Cumberbatch主演既電視劇(佢好勁,從沙劇到現代劇都掂,Sherlock Holmes、The Hollow Crown、Richard III等)、Bryan Cranston 主演既 Breaking Bad(其他網友介紹我睇,我睇咗一半,唔錯),先開英文字幕睇一次,然後熄咗字幕再睇,睇得多自然聽得明。
‹ 上一主題|下一主題