用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黄笏南中學
go

黄笏南中學 [複製鏈接]

想了解多d
包括校風
banding
   2    0    0    0

kimberlybaby 發表於 17-12-19 11:57
想了解多d
包括校風
banding
想了解多啲既最好方法係去學校睇下,返學時候、午飯時候、放學時候去睇下啲學生行為舉止,基本上已經知道校風大約係點。
至於 Banding,首先學校係無 Banding 既,黄笏南中學應該唔會收太多 B2 學生,主要應該係 B1。而區內勁學校多,B1A學生選擇太多,所以我估B1A學生唔會喺自行階段揀佢。

回覆 kimberlybaby 的帖子

校風較其他學校嚴,任何紀律野都捉得好緊,但啲學生就都幾聽話
B1b (generally),絕大部份為Band1生
學校相較同類學校之下較為多才多藝,並不單止是一間學術型的學校,在田徑(男女)和音樂上優勢最大,功績可以上網查下

王家爸爸 發表於 17-12-19 12:13
想了解多啲既最好方法係去學校睇下,返學時候、午飯時候、放學時候去睇下啲學生行為舉止,基本上已經知道校 ...

但望清楚d,原來起碼要一科A兩科B至有機會入

kimberlybaby 發表於 17-12-20 00:02
建議你打電話去學校確認下。

kimberlybaby 發表於 17-12-20 00:02
所以最好同学校先了解自己小朋友会是什么組別, 再選合適中學

自行1A3B好有難度除非有特異功能

little_yolky    發表於 17-12-21 11:48

LJ3981 發表於 17-12-20 09:25
自行1A3B好有難度除非有特異功能
其實ABCDEFG呢啲成績無嘜意思,勁校既C除時好過寶校既A。所以建議都係先問老師自己既排名,舊年、前年同排名既去咗邊,如果都係去咗比黄笏南勁既,除非好鍾意黄笏南,否則都係諗高一線好啲。如果都係去咗比黄笏南差既,都係諗低一線穩陣啲。

王家爸爸 發表於 17-12-20 09:31
其實ABCDEFG呢啲成績無嘜意思,勁校既C除時好過寶校既A。所以建議都係先問老師自己既排名,舊年、前年同排 ...
非常同意

其實ABCDEFG呢啲成績無嘜意思,勁校既C除時好過寶校既A。所以建議都係先問老師自己既排名,舊年、前年同排 ...
即是否中學都係看左教育署排名先, 再看本身小學考成點? 因我怕誤會錯

peggyhklam 發表於 17-12-20 11:30
即是否中學都係看左教育署排名先, 再看本身小學考成點? 因我怕誤會錯
主要睇教育署既排名,小學考成點一般主要係睇小朋友既成績趨勢。

回覆樓主

地點離MTR 有d距離,由九龍塘MTR行過去要15分鐘。

回覆樓主:

問左學校話大抽獎會根據教育署排名派位

王家爸爸 發表於 17-12-20 16:08
主要睇教育署既排名,小學考成點一般主要係睇小朋友既成績趨勢。

想問下黃家爸爸,如果成績表只顯示主科排名好前,但呈分副科拉低后左6,7個名次,咁中學系咪只睇呈分成績?

瑩希媽媽 發表於 17-12-21 11:04
想問下黃家爸爸,如果成績表只顯示主科排名好前,但呈分副科拉低后左6,7個名次,咁中學系咪只睇呈分成績 ...
如果主科排名好前,副科拉低后左6、7個名次,其實唔差。最重要既科目其實係中英數三科,其他既都係配菜。

info day 校長親口講話自行要中英數三科最少1A2B, 我都好驚訝要求唔係咁高。不過對於90分至係A既小朋友就可憐D。不過, 雖然各校係有出入, 但我好懷疑勁校既C唔可能係寶校既A, 最多只差一級, 即A同B既分別吧。

王家爸爸 發表於 17-12-21 11:37
如果主科排名好前,副科拉低后左6、7個名次,其實唔差。最重要既科目其實係中英數三科,其他既都係配 ...

因為我地成績表即校內名次,只計中英數,常識也不計,所以校內同呈分名次不同,吾知中學會吾會睇

王家爸爸    發表於 17-12-21 14:08

瑩希媽媽 發表於 17-12-21 12:15
因為我地成績表即校內名次,只計中英數,常識也不計,所以校內同呈分名次不同,吾知中學會吾會睇 ...

各中學3月會問教署拎全港排名,所以學校成績表是輔助性質 (因可以睇到操行分)

有錯請指正

HM168 發表於 17-12-21 12:24
各中學3月會問教署拎全港排名,所以學校成績表是輔助性質 (因可以睇到操行分)

有錯請指正

系啊,所以呈分副科拉低都麻煩,擔心中,唉

Gunfm1939 發表於 17-12-19 21:26
回覆 kimberlybaby 的帖子

校風較其他學校嚴,任何紀律野都捉得好緊,但啲學生就都幾聽話

田徑... 跑得出色的小學生有優勢, 成绩1C 巳有機入... 要收番d跑得嘅 保住校隊...
‹ 上一主題|下一主題