用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天主教郭得勝中學 & 林漢光中學 ,求各位媽媽比d意見參 ...
go

天主教郭得勝中學 & 林漢光中學 ,求各位媽媽比d意見參考! [複製鏈接]

各位媽媽,我仔仔出年升中一,而家頭痛選校中,希望大家比d意見我參考,thx!

請問郭得勝/林漢光係屬band1尾嗎?難入嗎?
郭得勝同林漢光比,邊間好d?邊間易入d?
郭得勝/林漢光 谷唔谷的?功課量多嗎?課外活動量安排多嗎?小朋友會否好夜才可離開學校的?
學校午飯安排方面是要留校食訂餐的還是要外出午飯的?
老師好嗎?有無愛心,關愛學生?小朋友讀得開心嗎?
入大學率高嗎?
學校著重咩野?有無咩特別發展?
請問自行面試難嗎?太約考d咩?

各位家長對郭得勝或林漢光有咩睇法,希望比d意見和資料我參考吓!唔該晒!

2    0    0    0

以上問題,兩間都過哂講座,你都真係問得好遲…

兩間都過哂講座,你依家先問

回覆樓主:

兩間差不多,邊間近報邊間!

maggie_c_w_y 發表於 16-12-12 17:02
各位媽媽,我仔仔出年升中一,而家頭痛選校中,希望大家比d意見我參考,thx!

請問郭得勝/林漢光係屬band1 ...

我仔舊年「郭」畢業,已考入科大,今年到細仔,我亦諗住俾佢入「郭」,其實睇你小朋友喺學校成績算band幾,「郭」係屬band1中-尾啦,我兩個仔喺小學算band1頭-中成績,所以入「郭」應該唔難,中學時功課並不太多,大仔讀得開心,壓力不大!中一必須留在學校食飯,老師好好!

maggie_c_w_y 發表於 16-12-12 17:02

請問郭得勝/林漢光係屬band1 ...

兩間都係1C,林受歡迎程度較高,學校活動多學生自由度大,不算太嚴,校舍新淨位置亦算方便但成績一般未算突出。郭校舍感覺較舊,而且天主教家長未必喜歡,所以冇咁受歡迎,不過呢兩年郭嘅公開試成績不錯,相信老師都很用心去教,但亦因冇咁受歡迎,聽聞去年收了很多邊緣同學,甚至有2A生抽入,所以日後dse成績能否保持就有待觀察。

chun521 發表於 16-12-13 13:31
我仔舊年「郭」畢業,已考入科大,今年到細仔,我亦諗住俾佢入「郭」,其實睇你小朋友喺學校成績算band幾 ...

請問你兩仔讀邊間小學?謝謝

回覆 chun521 的帖子

多謝你的資料,好有用!其實因為我仔仔係九龍區讀小學成績係band1尾至bank2頭,所以我想報返入嚟沙田的band1尾學校(因為老師話如以九龍區成績報返入沙田區的話,可以高一線),但因為我睇網上介紹和自己買了中學雜誌介紹講郭的banding都唔一樣,有d話佢係1C有d話佢係1B,所以想向你地聽取多d資料再決定!

其實我本身都比較中意郭德勝的,見你兩個仔仔成績都係band1頭至中先入到,而且如郭佢係1B的話,我就好擔心博唔到入了!😣

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問知唔知林漢光的入大學率如何?同埋林午飯安排係留校食還是外出食的?thx

maggie_c_w_y 發表於 16-12-14 01:13
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問知唔知林漢光的入大學率如何?同埋林午飯安排係留校食還是外出食的?thx
如果冇改應該中一已可出外食飯。早年公佈專上學位大於80%,呢兩年已經麻麻資料不多,家長自己估下啦⋯⋯

郭opening date去唔到, 因當日好多學校同一日opening date. 而當日我去咗林, 佢比我印象, 學生整齊有禮, 教學模式都跟隨時代, 我喜歡佢個話劇, 好好睇. 我想知多些郭資料. 希望有其它人可以分享吓

回覆 PKQ 的帖子

Me too!當日好多間撞期,我睇完九龍區的再到郭和林座談會時都已係尾聲,所以兩邊聽唔到d咩資料了!只係參觀過佢地校社!所以想係度聽取多d家長資料!

我上郭睇入學資料,見佢寫會睇40%學術表現,請問有無人知,是否即係唔會睇教育局次第成績呢???
如果係,咁係咪即係與小朋友係小學內的banding無關?唔會睇?? Thx
Thc

林漢光的入U率沒有太大變化

回覆 sing1684 的帖子

請問知道即係太約有幾多%率入到大學嗎?

maggie_c_w_y 發表於 16-12-14 14:37
我上郭睇入學資料,見佢寫會睇40%學術表現,請問有無人知,是否即係唔會睇教育局次第成績呢???
如果係,咁 ...
自行應該所有中學都會睇教育局次第,中學揀學生一定成績行先,其次操行,特異功能....

maggie_c_w_y 發表於 16-12-14 14:37
如果係,咁 ...

40%學術表現係包括(校內成績)和(教局成績次弟).

cherrie802 發表於 16-12-14 00:48
請問你兩仔讀邊間小學?謝謝

梁鉅鏐小學!

回覆 YmOra 的帖子

唔該晒!請問你有去聽講座嗎?有無咩其他重要資訊,因我趕到去已係尾聲,聽唔到d咩資料了!
‹ 上一主題|下一主題