用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網將天同陸慶濤都有offer,點揀好?
go

95網將天同陸慶濤都有offer,點揀好? [複製鏈接]

如題

4    0    0    0

引用:如題 +

原帖由 Sandy11 於 16-07-10 發表
如題
邊間近屋企?
係咪天主教徒?
介唔介意比學費?
升中想95定出去?怕唔怕升中又要抽獎/叩門?
如果係我會考慮呢啲問題……

cakema 發表於 16-7-11 01:06
邊間近屋企?
係咪天主教徒?
介唔介意比學費?

係呀! 可以係到問下意見, 但最終都要自己衡量下邊間對自己最合適, 兩間都各有其優缺點.
在我來說, 一路以來都冇咩, 歷過今年小一叩門事件, 身心疲累, 虎年競爭太大, 唔想再玩小六升中這個更殘酷遊戲. 俾我選就陸慶濤, 一條龍學校,中學羅氏又係英中. 當然將天你讀得好, 你可以升到比羅氏更好的中學. 不過, 陸慶濤雖然唔呈分, 但讀得好都一樣可以在無壓力下叩其他更好的中學, 叩唔到咪留番係羅氏, 話曬都叫英中. D都係個人意見, 每人需要都唔同, 各有所需, 你比較下兩間邊間對你優點多於缺點, 再作決定. 係呀! 提下你, D家長重會衡量埋有冇細佬妹跟尾, 有的話, 好似大部份家長又會選津貼小學.

回覆:95網將天同陸慶濤都有offer,點揀好

呢兩間應該較少人覺得難選擇。如只睇升中派位,將天應該仲係將軍澳之最。

睇下路程, 學費係唔係問題.我自己覺得兩間差唔多, 個人選擇會揀間免費又新d大間d 的將天.

johnstarks 發表於 16-7-12 10:45
睇下路程, 學費係唔係問題.我自己覺得兩間差唔多, 個人選擇會揀間免費又新d大間d 的將天.
...

我都覺得差唔多, 不會爭太遠, 你選擇一間自己較合適和鐘意的。

看過將天部份 paper,讀得好,小朋友好有競爭力。

回覆 BBKDWLAM 的帖子

請問在哪裡可以看到將天升中派位成績, 因我見他網頁只有校名, 沒有人數, 不知道百份比, 謝謝!

回覆:BeeBee1129 的帖子

唔好意思,這只是個人估計。過往十年一直都有留意將天,馮睛同黃永樹升中派位。因一直覺得呢三間資助小學最TOP。其實我只留意派名校情況,特別係QC,LS,DGS,DBS等等。因為多人會講名校,及各間學校都識家長,可以從中知到約數,容易比較。在網頁上,黃永樹公佈資料最齊但就最遲,其餘兩間快但只有校名。將天如數派外區名校花款,就算一間一個都唔少的,年年有QC,有時仲兩個(但估唔到今年無)。其實我只是估計最TOP個啲學生去咗邊,嚟估計幾間學校的EDB次第水準。陸慶濤十年前多人講啲,宜家好多新直資起咗,就算排直資,都唔似係大部份人的首選。直上的羅氏亦有他校B2生入到。樓主應是手揸陸慶濤去叩將天,叩到將天都唔係凡凡之小朋友啦,所以應唔怕谷,所以我直覺呢兩間唔難選擇。睇埋今年升中情況,馮睛有QC亦都多咗學生向跨區發展,黃永樹都有QC亦連續有學生去SPCC,我估三間最TOP啲學生的EDB真係好接近。(純粹靠估)

回覆:BBKDWLAM 的帖子

多謝分析,雖然我小朋友只是今年升小一,但一心想跨區升中,所以特別想知將天跨區升中數據,聽聞今年都派得唔錯,又想知道大約考全級第幾名次才可入到英中? 謝謝!

引用:多謝分析,雖然我小朋友只是今年升小一,但

原帖由 BeeBee1129 於 16-07-13 發表
多謝分析,雖然我小朋友只是今年升小一,但一心想跨區升中,所以特別想知將天跨區升中數據,聽聞今年都派得 ...
據一個去年小朋友畢業的媽媽講,將天精英班的小朋友都會讀跨區中學,次精英班的小朋友主要去區內英中

將天次精班都難入, 平均分要有A.

回覆:clingy 的帖子

大約全級考多少名次可以入精英班呢?

引用:大約全級考多少名次可以入精英班呢? +

原帖由 kerrielam 於 16-07-18 發表
大約全級考多少名次可以入精英班呢?
前三十精英班,三十到六十次精英班

回覆:air983 的帖子

一直心儀將天,但大仔不適合, 所以當年叩了另一間,我細女會世襲上去,但打算同她在大抽獎放榜後叩將天,如果冇111,將天會比她叩嗎?

引用:一直心儀將天,但大仔不適合,+所以當年叩了

原帖由 kerrielam 於 16-07-19 發表
一直心儀將天,但大仔不適合, 所以當年叩了另一間,我細女會世襲上去,但打算同她在大抽獎放榜後叩將天,如 ...
會。我系002的成功例子^_^

回覆:Torex 的帖子

Thanks. 你是2002 年成功嗎?

回覆:Torex 的帖子

Sorry, 不明白002 的意思

艾菊  自行, 甲部也沒選, 乙2才放將天.  發表於 16-7-19 16:15

回覆:kerrielam 的帖子

002即係 自行、甲部填第一志願、乙部填第二志願

回覆:kerrielam 的帖子

今年係揀人in, 得120人有得in, 如果冇揀就未必一定有得in了。

‹ 上一主題|下一主題