用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 元朗天水圍幾時有第二輪浱i位?
go

[學校] 元朗天水圍幾時有第二輪浱i位? [複製鏈接]

兒子兼收位大派位冇份好失望,我們住元朗兒子2015年1月申請,現在剛兩歲半,實在不能接受冇書讀⋯
自行K, N interview全部fail,雖然已報私人密集,但似終希望入讀正規幼稚園,CAC社工提意現在更改志願選擇遍遠同冷門學校,我已經把第三志願改為選擇全元朗天水圍,究竟仍有沒有機會,worry...

0    0    0    0

回覆:Lingyau1221 的帖子

難道我要選擇更遠的屯門,荃灣等?

有冇姊妹可以話我知?

引用:+本帖最後由+Lingyau1221+於+16-4-16+11:46

原帖由 Lingyau1221 於 16-04-16 發表

兒子兼收位大派位冇份好失望,我們住元朗兒子2015年1月 ...
朋友個女係屯門區,2014年中排,選指定一間i位(哥哥在該校讀k3 i位)所以一早知道學校2016有4個i位畢業,剛剛4月頭收信通知今年入讀k2 i位(已在校讀緊普通位k1)

其實你入唔入到,好睇間學校該年有幾多人畢業,當學校有6個i 位,3個k1,2個k2,,1個k3,即得1個畢業,而間學校又多人選,自然難入。

現在4月係大派位,希望有人唔要個位,6月左右會再派多次位,呢個時間可再打去每間幼稚園問今年9月有無N班空缺,或者有人突然搬遷而有空缺。

回覆:methy 的帖子

謝謝你詳細解釋,二月尾時社署已把所有學校空缺資料刋登,我們心儀學校有6個位空缺,可惜因是大熱,即使2015年1月申請仍未排到⋯

社工告知不知何時再派位,但BK有一媽媽告知4月22日有位的家長要回覆是否接受,5月有第二輪浱位,真的是這個日期嗎?

引用:謝謝你詳細解釋,二月尾時社署已把所有學校

原帖由 Lingyau1221 於 16-04-17 發表
謝謝你詳細解釋,二月尾時社署已把所有學校空缺資料刋登,我們心儀學校有6個位空缺,可惜因是大熱,即使2015 ...
你預9月開學前會call後補位,我自己經驗係6月收call有E位,正常係4月大派位已知,估計有人唔要服務,簽信回覆,再由中央統籌,再call E位第一位既申請者,始終文件處理工作需時,你只能耐心等待,人地唔要個位,而你又係該校i位條隊第一位,自然call你,實際咩月份咩日子我並不清楚,希望幸運之神眷顧你呀,等你好消息。

謝謝你鼓勵,現在心中一直很難受同憂慮,下個月月中我便由ftm 變為working mum,好希望番工前可以等到好消息,現在雖然已選擇天水圍+元朗全部15間幼稚園,但似終唔知有幾多小朋友排在自己小朋友前面,是否有書讀仍是未知數,亦擔心如何由姐姐送小朋友咁遠番學⋯佢仲要係特殊小朋友,比其他小朋友難照顧。

Can i call schools later to check if they still have vacancies...? so more confidence to select them

想請教是否第二輪派位前學校應該已經知道派出去的位有沒有人唔要?如果係我可以打電話每一間學校查詢,如果冇位不選擇⋯

引用:想請教是否第二輪派位前學校應該已經知道派

原帖由 Lingyau1221 於 16-04-19 發表
想請教是否第二輪派位前學校應該已經知道派出去的位有沒有人唔要?如果係我可以打電話每一間學校查詢,如果 ...
依d咁機密既野....學校點會同你講..玩咩
如果係,個個都咁做啦!洗鬼排2年咁耐!

引用:想請教是否第二輪派位前學校應該已經知道派

原帖由 Lingyau1221 於 16-04-19 發表
想請教是否第二輪派位前學校應該已經知道派出去的位有沒有人唔要?如果係我可以打電話每一間學校查詢,如果 ...
排到有位又輪到你就會call你,比你知道知機制又點,好多野都控制唔到,放鬆d~

E位S位都係被動,我估i位一樣,申請人要唔要個位佢地唔會知,因為唔係佢地負責呢d行政工作,E位&S位都係收到入讀名單而去call 家長面見&做初步評估,所以唔使打去學校問有無人唔要個位的。

我想有多D資料決定是否需要誇區?

I pm u. pls check

回覆:miyokitam 的帖子

Thank a lot..

我知道協康會青蔥計劃係元朗有新中心,位置係元朗大馬路,
佢地有個別同小組訓練,收費服務。

新中心應該即刻有位,你即管打去了解下,做住訓練先都好,唔好錯過黃金期。

回覆:Bluemail 的帖子

Noted with thank!

我仔已經浱到兼收位了⋯

回覆:元朗天水圍幾時有第二輪浱i位?

咁就好了, 洗唔洗跨區呀?

回覆:KCHK 的帖子

天水圍係我心目中已誇區了

引用:難道我要選擇更遠的屯門,荃灣等? +

原帖由 Lingyau1221 於 16-04-16 發表
難道我要選擇更遠的屯門,荃灣等?
其實屯門都冇乜位,我幫女排已出九龍了⋯

‹ 上一主題|下一主題