用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學券注冊有感!
go

學券注冊有感! [複製鏈接]

小兒有兩個0ffer, 一間上午班,另一間較l 心儀只有下午班,由於注冊要學券正本,打電話問心儀學校如想轉上午班有多大機會,有沒有waiting排序,答案是沒有,一切待注冊完後。既然說面試計分,為為什麼沒有?既然教統局規定要家長只有一張學券注冊一家學校,為什麼不規定學校做多少少幫家長作最好決定呢?
   0    0    0    0

回覆:學券注冊有感!

或者你可以這樣理解,既然冇排序,你就認定心儀的學校只有下午班去決定,之後有上午是幸運。其實就算你排waiting 第一,學校都唔想話你知,因這一刻真的不能確定有上午位比你,話你知第一,你滿有希望,亦因此而註冊了,但到最後沒有上午位,你會有甚麼反應及行動?學校無理由take risk

我心儀幼稚園都係下午班,我照注冊左並附上𨍭上午班信,轉到就最好,轉吾到都照讀下午班

tuliplee_hk  真心儀也  發表於 16-1-15 16:36

回覆 kbi 的帖子

因為我識得有人放了兩個位出來(該家長親自通知學校), 加上可能還有其他負責任的家長也已通知,幾乎可以確定是有上午位。我並非要學校答實可以轉,只想知排名位置,幫助自己取捨。據我所知,有些學校可提供類似資料的,只是非硬性規定所以很少會做

如果心儀果間係下午班,而你有動搖,咁都唔係最心儀啦~

咁又唔係咁講嘅, 下午班好多家長都唔係咁prefer架....

其實有另一個做法,先用學券注冊左你心儀果間先,另一間照注冊不過唔用學券,同學校講話自己交學費,不申請政府學券,同時預繳一個月學費做留位費,以顯示誠意,就算最後唔讀都只係損失一個月學費。無規定話家長唔可以自己比錢讀學券幼稚園,總之你有錢比就得。

回覆:se6b03 的帖子

噤咪即係霪hold住兩個位,不可取的方法。

引用:噤咪即係霪hold住兩個位,不可取的方法。 +

原帖由 kbi 於 16-01-15 發表
Sorry ,應該係噤咪即係hold 住兩個位。

kbi 發表於 16-1-15 16:16

如果係家長自己比錢,無用過政府資源,咁做其實無問題,就好似小朋友讀興趣班一樣,家長自己比錢。

引用:其實有另一個做法,先用學券注冊左你心儀果

原帖由 se6b03 於 16-01-15 發表
其實有另一個做法,先用學券注冊左你心儀果間先,另一間照注冊不過唔用學券,同學校講話自己交學費,不申請 ...
今年改左做法,無用學券都要用證明信,即使你願意付學費,也絕對不能hold兩個學券學校位。我支持這做法!

tuliplee_hk    發表於 16-1-15 16:40

如果非心儀學校係學券學校,係要用學券黎註冊喎,難道不是嗎?
學券註冊就是避免有家長一人佔2個學位的情況嘛

引用:Quote:kbi+發表於+16-1-15+16:16+噤咪即係

如果係家長自己比錢,無用過政府資源,咁做其實無問題,就好似小朋友讀興趣班一樣,家長自己比錢。 ...
It's a method in the expense of another kids waiting for the place. Be empathy.

其實樓主都唔係咁心儀個間"心儀學校",其實係心儀上午班多D。
如果為左上下午班問題唔讀的話,心儀有限,如果唔係心儀上午班既問題,咁就註冊"心儀學校",之後交轉班申請,等結果就得,無需要煩惱

tuliplee_hk 發表於 16-1-15 16:40
如果非心儀學校係學券學校,係要用學券黎註冊喎,難道不是嗎?
學券註冊就是避免有家長一人佔2個學位的情況嘛 ...

但不是所有人都合資格申請學券,咁果d唔合資格又想讀幼稚園,點算? 我自己比錢讀都唔得 ?

回覆:se6b03 的帖子

無學卷都要向教育局申請註冊信的

引用:Quote:tuliplee_hk+發表於+16-1-15+16:40+

但不是所有人都合資格申請學券,咁果d唔合資格又想讀幼稚園,點算? 我自己比錢讀都唔得 ? ...
學券無入息審查架

se6b03 發表於 16-1-15 17:03
但不是所有人都合資格申請學券,咁果d唔合資格又想讀幼稚園,點算? 我自己比錢讀都唔得 ? ...
請問甚麼人會申請不到學券呢?難道學券有資產審批嗎?學券學校規定要用學券註冊作實,你唔做,人地咪唔俾你參與黎個遊戲囉,
請不要危言聳聽!

tuliplee_hk 發表於 16-1-15 17:14
請問甚麼人會申請不到學券呢?難道學券有資產審批嗎?學券學校規定要用學券註冊作實,你唔做,人地咪唔俾你參與 ...

非香港居民好似不能申請學券。

se6b03 發表於 16-1-15 17:21
非香港居民好似不能申請學券。
But u are talking about to hold another seat by use your own money.....
‹ 上一主題|下一主題