用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想囝囝入華仁, 是否太天真?
go

想囝囝入華仁, 是否太天真? [複製鏈接]

想囝囝入華仁, 是否太天真?

我地只有地區同宗教附合要求, 係唔係真的好難?  各位有經驗的家長可否教下我.  因爲知道華仁得很少位, 是否不要浪費第一次抽籤的機會呢? :-|  

王國長老

Re: 想囝囝入華仁, 是否太天真?

如果你有宗教分,而又是大仔的話,手持20分都有抽籤的機會,我係你我會試吓。如果第一輪唔得,第二輪同區都仲有機會,如果都係唔得想去叩門的話,第一同第二輪都選佢地都有D誠意吖嘛。
剛過左的第一輪,我有4個朋友都係20分報華仁,兩個舊生,兩個教友,最終3個抽到,一個抽唔到,或者你都有機會呢。

唔抽就一定冇機會喎, 你有20分當然要try try la~ good luck  

祝好運 ~  
Msma

謝謝各位.  因爲我聽過最好要通過校長或者校董推薦至得, 我怕帶住個仔周圍撲, 到時兩頭唔到岸.  不過謝謝大家鼓勵, 我會去試ka啦!

Vicky,

可唔可以問下小朋友

[quote]
PlutoMama 寫道:
Vicky,

可唔可以問下小朋友
My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

Would mammies with kids in Wah Yan please advise which kinder your kids were previously in ?  Thanks !!
My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

請問得15分, 係唔係唔使諗啦.

王國長老

如果第一輪15分,多數都沒機會了,過往呢兩年20分都是抽籤,15分應該無份抽了。但如果第二輪是同區的,不妨一試,有運可能抽中的,good luck!

shelley 寫道:
請問得15分, 係唔係唔使諗啦.

麟媽媽:

想請問華仁係乜野宗教? 20分係咪有住在學校果區的份數在內? 華仁會否轉直資? thanks!

王國長老

Byychan,

想請問華仁係乜野宗教?
天主教
20分係咪有住在學校果區的份數在內?
20分是指在第一輪自行分配學位適用,即舊生(10分)+ 適齡(10分)
或宗教(5分)+大仔5分)+ 適齡(10分),地區係呢個階段不適用。
華仁會否轉直資?
唔知….不過辦直資收學費與天主教辦學理念唔多同,我睇微D啩。

麟媽媽:

清楚晒喇! thanks!!

醒目開學勳章

麟媽媽:

請問華仁的功課多嗎?
默書及測驗/考試多嗎?
老師嚴厲嗎?

Many Thanks!

王國長老

February,

請問華仁的功課多嗎?
一日大約5樣左右,都是作業同writing咁喇,坐定定個零鐘應該做晒。

默書及測驗/考試多嗎?
每星期兩次默書,一中一英,另外一年兩測兩考。

老師嚴厲嗎?
有D嚴、有D好好人。一年班的老師大多都好好,錫住呢班剛由幼稚園上來的小一生。而且一年班都是女教師,高年班才有亞sir教,我仔話亞sir惡D喎。

醒目開學勳章

麟媽媽:

唔該哂! :

麟媽媽

多謝晒, 再請問8月中出生, 是否適齡呢.

入不入名校真係好睇個細路的學習能力, 如果佢係醒, 我又覺得無妨喎!

王國長老

只要小一開學時足5歲8個月而又未過7歲,都是適齡。

shelley 寫道:
麟媽媽

多謝晒, 再請問8月中出生, 是否適齡呢.
‹ 上一主題|下一主題