用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班開學了……
go

N班開學了…… [複製鏈接]

頭兩日可以陪,阿仔完全不合作,吾肯排隊,吾肯坐定定……全班12個,最差表現果個。
今日開始冇得陪,去到門口己扭計,將佢交比老師後,我頭也不回就走了……雖然有D不捨,佢咁差,會否被勸退?好担心

0    0    0    0

回覆:suslau2004 的帖子

呀仔返左三日就喊足三日,每日都期望佢吾會喊,有無辦法可以拎佢返學吾喊呀?

引用:頭兩日可以陪,阿仔完全不合作,吾肯排隊,

原帖由 suslau2004 於 15-08-12 發表
頭兩日可以陪,阿仔完全不合作,吾肯排隊,吾肯坐定定……全班12個,最差表現果個。
今日開始冇得 ...
初頭喊好正常,初頭唔肯坐定定又好正常,學校都會好包容,放心啦,交俾老師狠心啲離開,等小朋友適應左學校環境和跟老師建立感情後就冇事架啦!學校唔會因為呢幾日喊而勸退架!加油!

BB will be okay after few days, no worry. Just keep on telling them mom or daddy will be waiting for him/her after school.....will be fine

引用:頭兩日可以陪,阿仔完全不合作,吾肯排隊,

原帖由 suslau2004 於 15-08-12 發表
今日開始冇得 ...
個人經驗,走時好堅定同小朋友講:bye bye,等陣放學見,之後頭也不回地走。放學買佢鐘意食嘅野接佢,讚佢,鼓勵佢,又可以分享下自己頭先做左d乜,問下佢玩左乜野呀,有冇唱歌呀,然後話:嘩,番學真係好開心喎重複幾日至一星期應該ko到佢

不用擔心、小朋友甘細個返學、沒有媽媽係身邊,一定唔慣同搵媽媽。我囡囡一樣喊、聽過有小朋友喊足半年。俾d時候佢同你自己適應。老師有講過、家長要學識放手、不要依依不捨的様子,同小朋友講好快就會見到媽咪。加油!

引用:不用擔心、小朋友甘細個返學、沒有媽媽係身

原帖由 adalyho 於 15-08-12 發表
不用擔心、小朋友甘細個返學、沒有媽媽係身邊,一定唔慣同搵媽媽。我囡囡一樣喊、聽過有小朋友喊足半年。俾 ...
我都好擔心,月尾開學

引用:呀仔返左三日就喊足三日,每日都期望佢吾會

原帖由 cherry_ng_ 於 15-08-12 發表
呀仔返左三日就喊足三日,每日都期望佢吾會喊,有無辦法可以拎佢返學吾喊呀?

...
我仔上年都喊到好顛,有幾日把聲變左豆沙喉,我怕佢會失聲添不過佢係突然唔喊,之後就好開心,好鐘意番學,其實前後只係一個禮拜都無,所以不用擔心

我BB今日都係返第3日...頭2日OK...今日開始唔比倍...唔知佢會點...
(其實係我C6帶佢返學的...我都好想睇下佢返學返成點...不過我都怕我忍唔住唔肯走....)
但係我一返屋企見到佢就即刻問佢學校係咪見到好多小朋友同佢玩...咁會好開心喎...
希望呢D說話可以幫佢中意學校啦...

回覆:phoebecat 的帖子

你小朋友是否讀think ?

回覆:N班開學了……

今日都見到有的小朋友喊得好淒涼,搞到我都想喊..
不過小朋友開頭喊都好正常,唔須要太擔心。比啲食緊大家適應

今日第三日了,仍然是喊……老師剛剛打電話來說今天比昨天喊多左……好担心

引用:今日第三日了,仍然是喊……老師剛剛打電話

原帖由 suslau2004 於 15-08-14 發表
今日第三日了,仍然是喊……老師剛剛打電話來說今天比昨天喊多左……好担心

...
我都好擔心,第二日冇得陪,喊到猪頭咁,求安慰及指点

返左一星期有多,仍然喊得好勁,点搞?

回覆:MSWONG1001 的帖子

呀仔都係,原本星期五好左小小,但係星期一又好似重新開學咁,今日又見佢進步左,試下帶佢喜歡既公仔陪佢返學會好d

引用:Quote:原帖由+suslau2004+於+15-08-12+發表

原帖由 Mrs.TamC9 於 15-08-12 發表
個人經驗,走時好堅定同小朋友講:bye bye,等陣放學見,之後頭也不回地走。放學買佢鐘意食嘅野接佢,讚佢, ...
囡囡下星期開學,你個方向幾好,試下先,多謝分享

我女兒9月1日先開學, 好擔心...

各位,阿仔今日終於冇喊了,臨入学校門口時仲同婆婆say bye bye, .....
突然間,覺得阿仔真係大個仔了,距離乳燕離巢嘅日子又近一日了……有D感觸

個仔自己上堂一星期, 喊足一星期
開始換衫喊到入學校... 之後老師話佢繼續喊, 有時飲泣, 有時大喊
係陰公豬D o既... 不過我一早就預佢喊足一個月, 都唔會太擔心

我個囡係接佢放學嗰陣喊......好似係唔捨得走咁......
‹ 上一主題|下一主題