用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教小朋友自己睇英文書?
go

點教小朋友自己睇英文書? [複製鏈接]

請問要點開始?而家每晚都有一齊睇英文書,由我或爸爸講故事,請問要點先可以一步步令小朋友學認字,學自己睇書?
(小朋友9月升k2)

5    0    0    0

帶去library磨半日,自己揀書,由淺入深,鈡意睇乜都得。

回覆 belgiumchoco 的帖子

我當初係一邊指住個字、一邊讀比佢聽。初時、佢要我重複讀同一本書好多次。聽左好多次之後,佢自己會拎起本書讀出嚟。不過,佢其實唔係認到d字,只不過係背左內容。在佢一路睇、一路「讀」既過程,慢慢就認到字。最初唔須要讀一d太多字既書。漸漸,佢覺得我讀得慢,佢都唔使我讀。

引用:回覆+belgiumchoco+的帖子 我當初係一邊指

原帖由 DreamKid 於 15-08-04 發表

我當初係一邊指住個字、一邊讀比佢聽。初時、佢要我重複讀同一本書好多次。聽左 ...
Thanks! 咁初時係唔係要讀得好慢?

無特別讀得慢。不過,我唔係 native,所以都唔係讀得特別快。

引用:回覆+belgiumchoco+的帖子 無特別讀得慢。

原帖由 DreamKid 於 15-08-05 發表

無特別讀得慢。不過,我唔係 native,所以都唔係讀得特別快。 ...
Thanks. 我都開始試下

引用:回覆+belgiumchoco+的帖子 我當初係一邊指

原帖由 DreamKid 於 15-08-04 發表

我當初係一邊指住個字、一邊讀比佢聽。初時、佢要我重複讀同一本書好多次。聽左 ...
我個女都是這樣,我猜她也不是認到那些字,不過是我同一本重複太多次,她背了內容。

引用:Quote:原帖由+DreamKid+於+15-08-05+發表回

原帖由 belgiumchoco 於 15-08-05 發表
Thanks. 我都開始試下
我女兒會自己看書,不過她也愛每晚故事時間,沒有怎控制速度,也不會指著每一個字,好隨意。我覺得要她自己看書,最重要譲她知道看書是生活一部份,我㑹帶她去圖書館,借書時,我㑹跟她說這些書是你,那些是我,不能全部是她。當然還是性格最重要。

回覆:點教小朋友自己睇英文書?

同佢一齊睇書自自然然就識,我同我細路睇咗三個月一日一本依家佢已經識咗好多字,仲式自己讀返出嚟,有幾隻字真係唔識讀我先至讀比佢聽

內容及程度合適的話,佢地自然會看。
多去圖書館及書局,俾佢地自己揀書,係個好方法。

同意不需迫小朋友每本都識認字,細個先伴讀,多些去book shop, library , 買書,慢慢就會培養成書蟲了!

最最最重要是家長要明白reading is for fun, 小朋友享受閲讀,有樂趣,自自然然會愛上閱讀,父母千萬不要計算小朋友學了多少個字,識唔識讀,閱讀是樂趣不是學習。6歲前小朋友腦部主管聽覚部分發展最快,所以父母要珍惜這段時間伴讀,放小朋友在大脾好或睡前好,父母讀書給小朋友聽,又親子又鼓勵閲讀。我個人絶不贊成讓小朋友玩手機等電子產品,他們習慣了快和色彩繽紛,睇書會變成又慢又悶。最後父母如可以身作則,時常一書在手,子女也會跟隨。

回覆 tsangnamnam 的帖子

引起小朋友既興趣,佢就會主動揾書睇。不過,在最初識字有限既時候,父母既幫助係需要既。

回覆 poonseelai 的帖子

其實我唔d父母點樣計到小朋友識幾多個字。有次朋友見到我小朋友拎住書,就話:「哇!佢咪識成千個字?」我心諗我點知啊!d人真利害,咁都 qualify 到。

最緊要叫佢自己揀鍾意嘅書~

引用:請問要點開始?而家每晚都有一齊睇英文書,

原帖由 belgiumchoco 於 15-08-04 發表
請問要點開始?而家每晚都有一齊睇英文書,由我或爸爸講故事,請問要點先可以一步步令小朋友學認字,學自己 ...
我女由Off level1 開始睇,睇到level6就開始自己睇其他

引用:Quote:原帖由+belgiumchoco+於+15-08-04+發

原帖由 kirstyau 於 15-08-08 發表
我女由Off level1 開始睇,睇到level6就開始自己睇其他

我小朋友至幼培養看書習慣,我亦每晩伴讀,但小朋友到升小仍然英文差。所以每個小朋友的學習模式不一樣。

bobbob  差成點?  發表於 15-8-9 00:15

引用:我小朋友至幼培養看書習慣,我亦每晩伴讀,

原帖由 little_kid 於 15-08-08 發表
我小朋友至幼培養看書習慣,我亦每晩伴讀,但小朋友到升小仍然英文差。所以每個小朋友的學習模式不一樣。

...
我女真正喜歡自己睇chapter book  應該係升左小一,學校有早讀,學仔好多都鍾意睇書英文書,阿女自自然然就開始左!

‹ 上一主題|下一主題