用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文卡通for小五生
go

英文卡通for小五生 [複製鏈接]

朋友個囝剛派成績表,英文成績唔合格,聆聽唔合格得嚟仲要好低分,老師建議暑假睇多啲英文卡通...有冇邊啲卡通啱小五生推介下?

王家爸爸  Hilltop Hospital  發表於 15-7-7 17:02
王家爸爸  Thomas and Friends  發表於 15-7-7 17:01
Yanamami  Disney channel!  發表於 15-7-7 16:29
   8    0    0    0

醒目開學勳章

https://www.youtube.com/watch?v= ... =PL7857F7FC0CE2EC05

Youtube transformers - 可以開埋芵文字幕

回覆:英文卡通for小五生

多謝咁多位意見,等我俾我個朋友囝囝睇下有冇興趣先

引用:+https://www.youtube.com/watch?v=njPUPo7

原帖由 PY-Sing 於 15-07-07 發表
https://www.youtube.com/watch?v=njPUPo7tCbM&list=PL7857F7FC0CE2EC05

Youtube transformers - 可以開埋 ...

Watch Disney Movies!

卡通片d聲扮鬼扮馬其實好難聽,其實可以睇英美電視劇,先開字幕睇一次,再冇字幕又睇一次。又或者係唔開字幕睇綜合節目、動物紀錄片。

引用:卡通片d聲扮鬼扮馬其實好難聽,其實可以睇

原帖由 momama 於 15-07-08 發表
卡通片d聲扮鬼扮馬其實好難聽,其實可以睇英美電視劇,先開字幕睇一次,再冇字幕又睇一次。又或者係唔開字 ...
請問有冇啲適合小朋友囗味嘅英美電視劇可介紹?

回覆:bubemama 的帖子

Cantoon network

每日睇英文臺新聞。

回覆:serinac 的帖子

人人唔同興趣呀!可先從綜藝節目入手,如Jamie Oliver 煮嘢食 (其實 Gordon Ramsay 仲正)、 汽車節目 Top Gear 、真人騷 Project Runway 等, 甚至係笑笑小電影。電視劇嗎,福爾摩斯、警匪片都好,我自已睇 Downton Abbey , d 英文好上流!有d對細路太深 如 House of Cards, 太多專業名詞 如 Dr House, 但劇本堅好!

若果本身唔係睇開英文台,開始最好一齊睇,揾吓邊d有興趣,從生活學習,唔好講到明為咗學英文,d細路抗拒㗎。簡單而言之,要培養睇英文台嘅興趣同習慣。

利申:大女P4,第一次追嘅毛記劇係「他來自江湖」:wahaha

醒目開學勳章

我仔鍾意睇Mr. men, 我仔今年升小三

回覆:PY-Sing 的帖子

[img align=right]http://hk.geocities.com/yungyungmui/sogan.gif[/img]

引用:人人唔同興趣呀!可先從綜藝節目入手,如Ja

原帖由 momama 於 15-07-09 發表
人人唔同興趣呀!可先從綜藝節目入手,如Jamie Oliver 煮嘢食 (其實 Gordon Ramsay 仲正)、 汽車節目 Top  ...
Dr house勁好睇,可能係啱我口味

引用:人人唔同興趣呀!可先從綜藝節目入手,如Ja

原帖由 momama 於 15-07-09 發表
人人唔同興趣呀!可先從綜藝節目入手,如Jamie Oliver 煮嘢食 (其實 Gordon Ramsay 仲正)、 汽車節目 Top  ...
兒童不宜橋段⋯

回覆:bubemama 的帖子

charile and lola 卡通片.英國BBC

tiffany

回覆:COE1205 的帖子

我小朋友都喜歡little miss,但聽吾明全部

回覆 momama 的帖子

多謝妳的分享。請問p4女孩子有什麼英文劇啱睇,在那裡可以看到呢?thank you!
‹ 上一主題|下一主題