用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 田灣始南 vs 聖公會基恩, 大家會點揀?
go

田灣始南 vs 聖公會基恩, 大家會點揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

一間南區:派位超好但勁谷

一間中西區︰HAPPY SCHOOL校網好派位唔錯

5    0    0    0

回覆:bird 的帖子

醒目開學勳章

地點都算近,兩邊返學都冇問題!

回覆:田灣始南 vs 聖公會基恩, 大家會點揀

我都有相同的問題,兩間點揀好?

基恩, 若果「派位成績」係「橙」, 「愉快學習」係「蘋果」, 你會要(7橙+3蘋果)定係(5橙+5蘋果)呢? 這是基恩長年在11網咁熱門的原因, 基恩的升中派位一直比不上兩尼, 但卻一直比兩尼更熱門, 就係因為學生家長個個都開開心心, 教學亦唔差。

bird 發表於 15-6-25 23:27
地點都算近,兩邊返學都冇問題!
諗下升中點算先.

以升中網嚟睇, 田始係HK4南區, 全南區得只有兩間一線中學可選, 呂明才同聖心.

聖心大多數既位都留咗俾小學, 所以其實得一間揀. 南區同離島區一樣係全港一線中學學位同B1學生比例最低既一區, 大多數B1學生升中都預咗要"外逃", 你有冇呢個心理準備先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:田灣始南 vs 聖公會基恩, 大家會點揀?

南區約每11個人爭一個英中位,中西區係約兩個人爭一個英中位,我會揀中西區,升中壓力無咁大。

因為中西區中學網好過南區好多 所以我放棄左自行田始 留係中西區大抽獎
諗長遠d比較好。。。

回覆:田灣始南 vs 聖公會基恩, 大家會點揀?

唔好意思,若九龍城vs 中西區升中校網,邊個會好d? Thx!

lamlamchu1013 發表於 15-6-26 11:06
唔好意思,若九龍城vs 中西區升中校網,邊個會好d? Thx!
女: 中西區
男: 九龍城
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

Thx!

醒目開學勳章

醒目開學勳章

您地話係咪勁到呢…

引用:Quote:lamlamchu1013+發表於+15-6-26+11:06

原帖由 hkpapa852 於 15-06-26 發表
女: 中西區
男: 九龍城
唔好意思,借位一問。男仔升中,中西區定灣仔區好的?

依間train得好勁,佢哋學生喺中學面試階段已被取錄。能夠喺南區網得出咁嘅成績,一定唔係靠運氣。我都住南區,我都驚左個網,想去中西區,但有時諗,田始谷出嚟嘅細路真係有料,去到中學應該無乜問題。相反,因校網好、老本好而派到好中學嘅學生,升到好中學個競爭力又如何呢?依個係我近期成日諗嘅一點。

醒目開學勳章

回覆:丘師奶 的帖子

中的,我又係咁諗,但識人讀緊,佢話精英班同普通班既成績落差好大....我又驚小朋友如果真係谷唔起,咁後果係會承受唔起╮(╯_╰)╭,但如果讀happy school自信好啲,開心啲。。。輕輕鬆鬆上英中,但中學接軌又可能驚啲啲。。。。

係,所以真無好兩難

引用:一間南區:派位超好但勁谷一間中西區︰HAPP

王國會長

引用:一間南區:派位超好但勁谷一間中西區︰HAPP

原帖由 bird 於 15-06-25 發表
一間南區:派位超好但勁谷
田始唔覺派得超好,比我要中西區

bird 發表於 15-6-27 08:27
中的,我又係咁諗,但識人讀緊,佢話精英班同普通班既成績落差好大....我又驚小朋友如果真係谷唔起,咁後果 ...
要入到一線學校, 首要做到B1生. 做到B1生, 極有個譜. 但做到B1生係一個英中學名不足既區, 唔好彩既話一線中學都入唔到就慘了
‹ 上一主題|下一主題