用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分試試卷程度深, 搞到好多人唔合格, 為咩? ...
go

呈分試試卷程度深, 搞到好多人唔合格, 為咩? [複製鏈接]

呢間學校個校長應該係讀數出身, 係學校教埋數學, 所以呢間學校的數學卷一向都偏深, 深到有點過火. 搞到次次考試唔合格/低分的人多, 唔少家長都有反映過情況, 但校長一句:"我特登出得深d, 要挑戰下學生."

我心諗:真係挑你老x咩!!一份好的試卷, 應該有大約七成合格率, 而可以成功將高材生,中高,普通,較差,最差的學生明顯分開出黎架嘛. 家陣試卷出得深, 其它年級都仲算, 小五呈分試你都係咁? 結果八十分以上的全級無十個, 精英班都普遍得六十分, 唔合格都一堆, 其它唔係精英班要合格都少之又少, 二三十分就一大籮. 為咩呀????

最大問題係搞到普遍學生對學習數學產生恐懼, 連基本的都唔敢做, 因為點做都錯o既. 咁學生學到野架咩?  搞到有中學老師講過:"呢間小學學生d數學好差架咋."

真係救命......
   1    0    1    0
沙田友

出題好刁轉定係超年級?我哋學校D數出題唔深但數量好多,一樣死

吖...你咁講, 我又掉反轉頭諗, d學校會唔會故意出淺d考卷,
等自己d學生呈分試成績好d呢?

引用:呢間學校個校長應該係讀數出身,+係學校教埋

原帖由 yolayoha 於 15-06-16 發表
呢間學校個校長應該係讀數出身, 係學校教埋數學, 所以呢間學校的數學卷一向都偏深, 深到有點過火. 搞到次次 ...
沙田?

回覆:呈分試試卷程度深, 搞到好多人唔合格, 為咩?

我囡呈一,前天對卷,數學全級39及格,最高分98,第二高分90;80分以上共4人;全級最低分6分,答對3題。

anixon    發表於 15-6-21 08:36
esmehouse  6 分   發表於 15-6-19 10:28

最低6分

回覆:anixon 的帖子

應該唔得,據我所知啲卷要呈上教局批左先

醒目開學勳章

回覆:呈分試試卷程度深, 搞到好多人唔合格, 為咩

sunshine0613 發表於 15-6-17 22:28
我囡呈一,前天對卷,數學全級39及格,最高分98,第二高分90;80分以上共4人;全級最低分6分,答對3題。

...
最低分6分

6分

係!

囡學校 數學會按數學科成績再分班上堂,數最叻個批校長教。
我囡數第二班

回覆 sunshine0613 的帖子

你囡囡同樓主小朋友同一間學校?
小朋友真慘, 考完返去一定俾父母鬧

1209yoyo 發表於 15-6-17 08:27
出題好刁轉定係超年級?我哋學校D數出題唔深但數量好多,一樣死

本身呢間學校會教快半個學期, 即呈分試會考左大部份學校六年級先教的小數除法.  我覺得無咩問題, 問題係成份卷有九成以上題目都屬於"思考題", 缺乏一些考核學生是否有基本知識的題目, 結果出黎個成績"貧富懸殊". 本身數學叻個幾個咪八九十分, 但得幾個囉.  然後就已經係合格與唔合格邊緣的一群.  最重要係, 大部份普通的一群學生, 做其它學校的試卷都合格到個d, 都只係得二三十分左右, 同完全唔識個班無分別. 搞到大部份學生對數學產生恐懼, 因為點做都唔合格. 真係死得
沙田友

sunshine0613 發表於 15-6-18 08:41
我囡數第二班

...
我講緊呢間都係咁情況, 可能係同一間喎.  俾校長教個班好很慘,  日日最少都四樣數學功課,  五六樣都試過, 仲要係學校自己出的工作紙, 又或較深程度的練習, 做到小朋友死死下, 日日做兩三個鐘先做得完數學.
沙田友

係咪想操d精英去考林護 曾記 LS呢?

醒目開學勳章

回覆:呈分試試卷程度深, 搞到好多人唔合格, 為咩

如果係講沙田呢間小學,我朋友兩個女女都頂唔順最後轉左校。

其它科目都有同樣情況嗎?

引用:囡學校+數學會按數學科成績再分班上堂,數

原帖由 sunshine0613 於 15-06-18 發表
我囡數第二班

...
想問是哪間學校?

‹ 上一主題|下一主題