用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 在‘’升中派位‘’留下的腳毛,讓女兒將來為人母親時翻 ...
go

在‘’升中派位‘’留下的腳毛,讓女兒將來為人母親時翻看. [複製鏈接]

好想與大家分享,我是一位新手家長,上“升中派位”就是為了找有用的資料為女兒選校,也盡自己所知道的分享他人,回應有時未必如理想的豐富,但不打緊,因為EK內有成17651條主題,有不少前人留下的心血,我慢慢的翻閱,就得到很寶貴的資料了.

也就是這樣,最近有種有趣的想法,就是囡囡長大後成為人母,也會到這裡取經,我的分享間接地也成為她的幫助,她的得著也會成為她兒女的參考,這幅圖畫既有趣又美麗.

所以,在這裡我除了可以為女兒升中“取經”和“分享”,也可以成為女兒將來的“參考”.

你呢?你又有無可以與我或所有BK捧場客分享呢?

互勉之.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:在‘’升中派位‘’留下的腳毛,讓女兒將來為人母親時翻看.

應該留唔到咁多年了,舊主題好似會回收(唔太肯定)
但如果真係可以{留下腳毛}的話,我想同囡囡講:走得好走喇!香港讀書唔安全呀!

lmlui  贊成!!!  發表於 15-5-21 14:08
chysanna    發表於 15-5-20 14:30

回覆:小木偶媽咪 的帖子

絕對認同。

回覆:小木偶媽咪 的帖子

絕對同意,我跟亞女說,如果他日在外國讀完書,找到工作,又喜歡當地,不要回港……!

我絕對同意,香港的教育制度令人失望,而且教育已死

有能力去外國讀書固然好, 冇能力果D, 咪唯有繼續玩依個遊戲

回覆:YmOra 的帖子

想講一句,外國唔係你地想像中咁好,可能更差
(不喜勿插)

SIYip  隔離婆飯香。外國升學外國就業唔   發表於 15-5-20 21:36
kin818kin  Agree  發表於 15-5-19 09:54
like_travel  可否分享吓? THX  發表於 15-5-19 09:49
abhead  認同!  發表於 15-5-19 09:21
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

EK人氣男神話:打好手上果套牌!

派到乜牌係手你未必可以控制,但你可以控制点出自已手头上既牌~既然生於HK, 点係呢个制度求存,睇你点出牌。只能係有限之中做到最好吧~

saiwanho  有限中做到最好,我buy!   發表於 15-5-19 22:49
like_travel  EK 男神係咪A字頭? : >  發表於 15-5-19 09:09

引用:EK人氣男神話:打好手上果套牌!派到乜牌係

原帖由 Yanamami 於 15-05-19 發表

派到乜牌係手你未必可以控制,但你可以控制点出自已手头上既牌~既然生於H ...
啱!用蔗渣價錢,做出燒鵝味道!既然資源有限就要小心運用!

beaclem 發表於 15-5-19 08:14
想講一句,外國唔係你地想像中咁好,可能更差
(不喜勿插)

不會插,多謝你的分享才真.
入到大學讀書已經係一件好難得的事情,之前的遊戲多難玩,都可視為令孩子成長的寶貴經歷,這經歷對他們進入職場和教育下一代都會是終生受用呢!

小木偶媽咪 發表於 15-5-18 22:33
應該留唔到咁多年了,舊主題好似會回收(唔太肯定)
但如果真係可以{留下腳毛}的話,我想同囡囡講:走得 ...

好好彩到目前為止,想找的舊資料還是可以找到.
不過,最高的大長老們(ZZdaphne,Charlotte_mom,瑩瑩老豆)可以出嚟話比我哋知會否把舊主題回收就好了?!

Yanamami 發表於 15-5-19 08:31

派到乜牌係手你未必可以控制,但你可以控制点出自已手头上既牌~既然生於H ...

香港人適應力很強,應對能力也強,磨鍊出一身好武功.

妹妹頭 發表於 15-5-19 07:57
有能力去外國讀書固然好, 冇能力果D, 咪唯有繼續玩依個遊戲

比起去外國讀書,我比較喜歡留港進修,我好唔捨得個女.

HJ6153 發表於 15-5-18 22:48
絕對同意,我跟亞女說,如果他日在外國讀完書,找到工作,又喜歡當地,不要回港……!
唔好返來?你舍得嗎?

YmOra 發表於 15-5-19 09:32
不會插,多謝你的分享才真.
入到大學讀書已經係一件好難得的事情,之前的遊戲多難玩,都可視為令孩子成長的寶 ...

不錯﹗

人係要經過困難才會成長,可以在香港長大及生活已經比好多人幸福,就算有幾多幾大的困難,都已經比一些人少。唔好因為環境因素唔好而只去逃避,這樣的人生,去什麼地方都不會快樂。

我地要正面地去思考,去克服困難,有能力克服困難的人真真正正去度邊都唔會死。

大家努力呀﹗

YmOra 發表於 15-5-19 09:47
香港人適應力很強,應對能力也強,磨鍊出一身好武功.
讚成﹗

kin818kin 發表於 15-5-19 10:00
你錯﹗

人係要經過困難才會成長,可以在香港長大及生活已經比好多人幸福,就算有幾多幾大的困難,都已經比 ...

對.有你曾添補充更見豐富.互相勉勵,為孩子為EK媽咪們.

引用:好想與大家分享,我是一位新手家長,上“升中

原帖由 YmOra 於 15-05-18 發表
好想與大家分享,我是一位新手家長,上“升中派位”就是為了找有用的資料為女兒選校,也盡自己所知道的分享他 ...
想問好耐,樓主的profile pic. 是什麼意思?

YmOra  哈哈!冇0乜特別,不值研究.   發表於 15-5-19 11:21

引用:EK人氣男神話:打好手上果套牌!派到乜牌係

原帖由 Yanamami 於 15-05-19 發表

呢句好啱聽,港式智慧,港式氣魄。邊個男神講的?

Yanamami  哈哈~有緣就会係ek帖見到   發表於 15-5-19 10:53

fion6406 發表於 15-5-19 10:22
想問好耐,樓主的profile pic. 是什麼意思?

我和女兒一直看到的是「月寺」,覺得很欣賞和

後來有朋友說覺得很,原來她看到的竟然是「幸九」!

不如大家誠實的講講,第一眼看[  ],看到的甚麼呢?

‹ 上一主題|下一主題