用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請大家分享下選校的三大考慮,好叫一班新手們有些方向感. ...
go

請大家分享下選校的三大考慮,好叫一班新手們有些方向感. [複製鏈接]

大家好呀!我係一個選校新人,希望大家可以多多指教,多多分享,使我們獲益良多.thx.thx.

希望大家可以寫得仔細和具體一點.thx.thx.

我的三大考慮:
 第一考慮:老師的關愛是否足夠.
 第二考慮:學術成績,入U率.
 第三考慮:地理位置,距離和交通是否方便.

先行謝謝大家的分享.
   4    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:請大家分享下選校的三大考慮,好叫一班新手們有些方向感.

你好呀!早晨
你指出的三點也是我的考慮因素之一,另外再加:
4)功課量。
(這是到每間中學我都會問問學生的問題,
小學已經日日做到傻,唔好以為中學學生多活動,學校識做唔會比咁多,
一間直資女校校長親口講明多功課。
我朋友讀香港一間女校,已經放學沒活動,晚晚做到11:30以上。
上智校長講左學生沒咩功課,比時間佢地多睇書。)

---而家囡囡入讀的學校更是連英文默書都沒,中文默過兩次,功課少,自由度很大,講求學生要自己自律。
綜合以上四點,所以是我最終決定比囡囡的學校。

YmOra  謝謝你!資料非常有參考價值呀!   發表於 15-5-16 11:12
hktraffic  MCS!  發表於 15-5-16 09:04

小木偶媽咪 發表於 15-5-16 08:46
你好呀!早晨
你指出的三點也是我的考慮因素之一,另外再加:
4)功課量。

我又嫌実在太得閒原意係好,但唔係个个禁乖去睇書。

成績、校风,同自由度。都已係中学生,学校要俾学生机会為自己行為負責,唔洗下下管下下罰,無意思。阿女校長話,会俾佢地知後果,自己要学会“管”自己。

YmOra  佷有意思,學‘’管‘’自己.   發表於 15-5-16 11:22
YmOra  很有意思呀!學會管理白己.   發表於 15-5-16 11:18

其实唔同女校既学生有唔同既氣貭,我会諗下想阿女企出黎俾到人乜感覚呢?学校有唔同文化同风格,浸6年,多少薰陶到d.

回覆:請大家分享下選校的三大考慮,好叫一班新手們有些方向感.

我女係書迷,尤其是英文小説,如果佢可以在中學有充分時間可以睇課外書,佢一定好開心

第一考慮根本唔驶考慮,除非是幼稚園或特殊學校,否則無必要考慮呢样

第一樣考慮是:匹配!
我仔有幾大機會入先?我仔係band 1,但根本唔會考得入SPCC 的,自行唔會入到林護,統一校網又不在那裡揀都無得揀,咁選校就算話要成績成績成績,我都可以唔使研究這些成績成績成績的學校。我仔是band 3 生,咁學校乜成績已經唔重要,老師是否關愛抑或hea 教唔管就好重要。

Yanamami  禁當然係能力範圍以內啦~   發表於 15-5-16 10:12

回覆:YmOra 的帖子

你好!YmOra,除了你講的三大因素,我覺得校風都係我考慮的因素,我喜歡比較撲實、乖巧、有禮貌、肯幫人的學生,所以之前幫我囡選擇學校時都有係放學時間去學校門口觀察下D學生;其次交通方面,離家距離都係要諗的因素,唔想囡囡天天舟車勞頓,花太多時間係交通方面;另外功課多或少、課外活動多唔多,師資方面、剛才你提及的老師的關愛方面及入U率等,雖然我都有做著research,但始終心情未能釋懷,一天未公佈派位結果,我都擔心唔知會派去邊個志願,希望大家都入到心儀的中學。

goodmama2003 發表於 15-5-16 08:56
如果你手頭有幾間,唔知去邊間,我提議,邊間最叻去邊間。
SPCC 校園係比較細,地理所限,無計!
老師愛心無限,某幾位對學生說話口脗有如朋友,亦師亦友,讚!

上位中既中學,要keep banding, 老師不會提拔您,只求個個合格便足夠,資源去晒補底,卻沒有拔尖.

如果您小朋友屬上進,精益求精,追求卓越的,便要考慮去一線AA級中學。

goodmama2003 發表於 15-5-16 09:58
我沒去過,但我綱上見到好大哦,曾有個帖子,係spcc同某校比邊間好,D人帖曬相出來,我見到又大又靚。 ...
新校舍真係好靚!  但整體空間較細,不過用家話夠呀,唔錯呀~
比我,鐘意MCS, LS , GHS 校舍

1)學生意願
2)位置
3)學校方針及執行力

老師是変數
成績只反映過去 因為是6年後 才跟自己有関係
1最重要  因為人生是他的 不会他日跟你説讀不好因是被迫的

醒目開學勳章

like_travel 發表於 15-5-16 10:04
新校舍真係好靚!  但整體空間較細,不過用家話夠呀,唔錯呀~
比我,鐘意MCS, LS , GHS 校舍
...
我會睇學校校風, 升u率
我都幾鍾意GH 既校舍, 但是阿女唔like, 所以放棄了offer

10月某日(稍後再填)SPCC open day, 歡迎參觀

有攤位遊戲,看看club leader 設計如何? 上一次open day已是5年前
‹ 上一主題|下一主題