用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對升中分banding之感想⋯⋯
go

對升中分banding之感想⋯⋯ [複製鏈接]

望子成龍,每位家長都想的。本人有兩位小朋友,一個已入了band one top 10 中學,另一個今年升中,被定為band3學生,但為人開朗、樂觀,品性很好,由於有讀障,成績進不上,試過考band2-3直資中學,都不成功,現等派位,只求派到一間校風比較好的中學,老師對學生有愛心,而小朋友讀得開心,因這些學生品性比較單純,容易受人影響。讀band1又好、band3都好,只願他們有快樂的成長已足夠。  

CarolFSM  Good!!!  發表於 15-5-17 20:19
18號  加油!  發表於 15-5-14 19:33
evitalcm  加油  發表於 15-5-14 14:06
chysanna  只要搵到適合嘅讀書方法, 佢地一   發表於 15-5-14 12:13
王家爸爸  有讀障其實唔一定成績差。   發表於 15-5-14 09:13
   2    0    0    0

回覆:對升中分banding之感想⋯⋯

我明你呀................我有個 SEN 小朋友巳升中,雖然不是讀什麼神校,但也算找到合適的學校,學校有好多支援,小孩子也很愛校園生活。

我囡今年升中,成績算 ok, 希望能夠升到心儀中學。

大家要加油啊!!祝你仔仔考到好中學。

回覆:austism 的帖子

你們好,我也是同路人,但出年先選校升中,想問問兩位知否 匯基中學適合SEN細路嗎?因透過用家及在EK的家長分享中,好像此校宗教氣氛強,老師有愛心。兩位除此校外,對於SEN小孩有咩學校適合,有何建議呢?謝謝。

回覆:ltdcorp 的帖子

小朋友怎樣的成績才被評為band3?band 3也有好學校,放心!

开朗樂觀品性好,要好好keep住!加油!

引用:你們好,我也是同路人,但出年先選校升中,

原帖由 Bonboncoffee 於 15-05-13 發表
你們好,我也是同路人,但出年先選校升中,想問問兩位知否 匯基中學適合SEN細路嗎?因透過用家及在EK的家長 ...
如果小朋友成績係ok, 其實連band1學校都可以試的,有些SEN同學成績好好的,匯基是否適合這類型小朋友,真的不清楚。

把他的長處集中培訓,將來成為他的利器.

回覆:YmOra 的帖子

其實 SEN 讀津校會比較多 support

回覆:對升中分banding之感想⋯⋯

SEN 跟 Banding 可能是兩個不同的概念,選擇學校亦有不同考量,十分合理!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ltdcorp 的帖子

我仔有亞氏保加,學障, 我幫佢揀深水埗中聖書院, 今年已中五, 我覺得呢度校風唔錯, 而且老師教長好好, 絕對有支援, 你可以考慮

王家爸爸  下一個愛因斯坦或者牛頓   發表於 15-5-14 13:52

ltdcorp 發表於 15-5-13 21:53
望子成龍,每位家長都想的。本人有兩位小朋友,一個已入了band one top 10 中學,另一個今年升中,被定為ba ...
天生我才必有用

兒女讀書叻, 唔叻, 都唔係父母功勞, 天賜的, 父母盡自己的責任便好了. 不要跟人比較

jena2468 發表於 15-5-14 12:36

我仔有亞氏保加,學障, 我幫佢揀深水埗中聖書院, 今年已中五, 我覺得呢度校風唔錯, 而 ...

唔少亞氏保加Syndrome患者係天才

Yanamami  雷頌德个仔~  發表於 15-5-14 18:57

王家爸爸 發表於 15-5-14 13:53
唔少亞氏保加Syndrome患者係天才

facebook 發明者都係,有人話bill gates 都係還多個學障添,佢讀書一d都唔叻,但佢今日成就真係叻過好多讀書叻的

ernestchow 發表於 15-5-14 14:02
facebook 發明者都係,有人話bill gates 都係還多個學障添,佢讀書一d都唔叻,但佢今日成就真係叻過好多讀書 ...
佢地既特點係數學、邏輯同科學好勁

引用:回覆+ltdcorp+的帖子 我仔有亞氏保加,學障

原帖由 jena2468 於 15-05-14 發表

我仔有亞氏保加,學障, 我幫佢揀深水埗中聖書院, 今年已中五, 我覺得呢度校風唔錯, 而 ...
謝謝你啊!另外其他家長提到津校多支援也是同意的,多謝大家鼓勵。想請問ltdcorp這位家長,中聖是否津校?對你囝囝有特別支援嗎?如有,具體來說是什麼呢?

加油,知足常樂!

pauline_c 發表於 15-5-14 10:12
其實 SEN 讀津校會比較多 support
TSK 係無得加時考試,朋友有醫生紙都無得加時,唔明津校都無support

Bonboncoffee 發表於 15-5-14 18:28
謝謝你啊!另外其他家長提到津校多支援也是同意的,多謝大家鼓勵。想請問ltdcorp這位家長,中聖是否津校?對 ...
中聖係一半直資一半派位.

引用:SEN+跟+Banding+可能是兩個不同的概念,選

原帖由 ANChan59 於 15-05-14 發表
SEN 跟 Banding 可能是兩個不同的概念,選擇學校亦有不同考量,十分合理!

...
Agree

王家爸爸 發表於 15-5-14 14:07
佢地既特點係數學、邏輯同科學好勁
佢地特點係敢做自己想做既事,唔受外圍環境影響,加埋steve jobs,個個讀讀下大學都話唔讀搞創業,我就唔信未有成果前個個家長都完全贊成+支持
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題