用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 他區位可去可從?
go

他區位可去可從? [複製鏈接]

請問大家,乙部有提供他區位的中學往往只得2個位左右,但如果在大抽獎期間無人被派往該校,在完成整個統一派位後,即是連B3生也無人入讀,那麼,該校的2個學位將會歸到可處呢?thx.

王家爸爸  學校變成收生不足   發表於 15-4-30 15:43
   1    0    0    0

+3金熱血 貢獻勳章

引用:請問大家,乙部有提供他區位的中學往往只得2

原帖由 YmOra 於 15-04-29 發表
請問大家,乙部有提供他區位的中學往往只得2個位左右,但如果在大抽獎期間無人被派往該校,在完成整個統一派位 ...
應該變叩門位

派給一些只填數間, 又運氣差的

為甚麼不是歸回該校作統一派位呢?
有些中學有提供好幾區的他區位,加加埋埋都唔少嘢?!

王家爸爸  邏輯上做唔到  發表於 15-4-30 15:44

+3金熱血 貢獻勳章

引用:為甚麼不是歸回該校作統一派位呢?有些中學

原帖由 YmOra 於 15-04-30 發表
為甚麼不是歸回該校作統一派位呢?
有些中學有提供好幾區的他區位,加加埋埋都唔少嘢?! ...
你都識講成個大抽獎都完晒囉,除咗做叩門,仲可以點呢?

當位多過升中學生,這現象不就是很大機會發生嗎?我以為這情況以前都會發生過,前人也討論過,但在這裡番查了很久也是找不到答案.

引用:當位多過升中學生,這現象不就是很大機會發

原帖由 YmOra 於 15-04-30 發表
當位多過升中學生,這現象不就是很大機會發生嗎?我以為這情況以前都會發生過,前人也討論過,但在這裡番查了很 ...
位多過人,連band 3 生都吸納唔到的,收唔夠學生的就有殺校危機,升中家長那會關心討論這些學位會去咗邊?其實你點解會有這個疑問?稍為似樣的學校就算在他區只得幾個位都唔會唔夠三個人填入那30 個格度啦,你點會以為有得執人地執完再執剩嘅雞?真係有這些學位剩,都是連band 3 生都唔想去的學校

fion6406 發表於 15-4-30 20:54
位多過人,連band 3 生都吸納唔到的,收唔夠學生的就有殺校危機,升中家長那會關心討論這些學位會去咗邊? ...
對, 假設有2個LS既它區位, 你估會唔會成個校網, 連兩個人都無將LS呢2個位放入30個選擇之內?

王家爸爸    發表於 15-4-30 21:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fion6406 發表於 15-4-30 20:54
位多過人,連band 3 生都吸納唔到的,收唔夠學生的就有殺校危機,升中家長那會關心討論這些學位會去咗邊? ...
有机會.....他區既中學本身就係B3 ~~~

hkpapa852 發表於 15-4-30 21:00
對, 假設有2個LS既它區位, 你估會唔會成個校網, 連兩個人都無將LS呢2個位放入30個選擇之內?
...

咁d B3學生揀晒學校之後....尾門一定要補番個套票 他區LS+B1中學lu

王家爸爸    發表於 15-4-30 21:51

mcl203 發表於 15-4-30 21:22
咁d B3學生揀晒學校之後....尾門一定要補番個 LS+B1中學lu
如果真係所有個B1+B2生都無人夠膽填, 抵佢中囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-30 21:23
如果真係所有個B1+B2生都無人夠膽填, 抵佢中囉

提醒左吖嗎....係 乙27-30 部補番幾間B1a-B1b他區中學囉....(如果有位剩填唔晒30個位)

只可能餘下連 band 3生都不選的學校吧!

王國會長

YmOra 發表於 15-4-30 18:32
當位多過升中學生,這現象不就是很大機會發生嗎?我以為這情況以前都會發生過,前人也討論過,但在這裡番查了很 ...
通常都係B3或B2尾學校才會出現, 唔好話他區, 就算本區學校也有機會大抽將完左都派唔足學生.

王國會長

mcl203 發表於 15-4-30 21:22
咁d B3學生揀晒學校之後....尾門一定要補番個套票 他區LS+B1中學lu
B3 學生入到LS 都...  

唉呀,早知我填埋呂明才啦

他區位一般都唔會填在黃金位嘅乙1/乙2/乙3,而且有九成學生能抽入頭三志願.那麼,全區就算有人會在30志願內填他區位也未必有機會觸及到.想為他區位作更深入探討,因為也是一個寶貴的選校學位,也是一個機會,心想這類他區位應放置在那裡才有最大的中簽機會呢?也在想著,這類因位太少,沒太多人會選的他區位的中簽率是否會更高呢?

何文田官立中學,提供他區有:西貢區, 荃灣區, 觀塘區, 黃大仙區, 深水埗區, 油尖旺區

庇理羅士女子中學,提供他區有:離島區, 油尖旺區, 香港南區, 灣仔區, 中西區

有些地區與學校距離甚遠,減低了該區家長會把該校的他區位填入黃金位嘅乙1/乙2/乙3,即該校的他區位空置機會好大,此時的他區位將會被安置去哪兒呢?

王國會長

YmOra 發表於 15-5-1 09:22
他區位一般都唔會填在黃金位嘅乙1/乙2/乙3,而且有九成學生能抽入頭三志願.那麼,全區就算有人會在30志願內填 ...
我乙1/乙2/乙3都係塡他區的

我地班主任叫填乙一(超勁果啲啦)

引用:Quote:原帖由+YmOra+於+15-04-30+發表當位

原帖由 fion6406 於 15-04-30 發表
其實好多時都聽到他區位最後派咗俾啲低band嘅學生,因為大部份家長都跟隨學校嘅建議,喺3-5志願就填保險位,邊有機會容納到呢類他區少位嘅學校,填都只係填喺保險位後,所以永無機會派到,最後就俾啲估錯band嘅意外執到!

(例如band2生填3-4間band1然後幾間band2A做保險,再填返啲band1他區。結果幾間B1冇佢份,連B2都在前啲嘅志願派完,最後好彩地派到好多人羨慕嘅他區滄海遺珠!)

‹ 上一主題|下一主題