用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女孩子以游水/乒乓球作個人運動操練, 邊樣易突圍而出呢? ...
go

女孩子以游水/乒乓球作個人運動操練, 邊樣易突圍而出呢?! [複製鏈接]

因為十一月係小女最後一期學游水 (十一月至明年二月), 我打算學埋最後呢期及最後一式蝶式就唔學游水, 用學游水錢及時間, 用係小女其他方面預備出年小五開始的呈分試.

我以為呢一期會教蝶式, 因為蛙式已教了一年啦. 我上星期問接待處職員及教練, 佢地講唔會教蝶式住, 亦都唔知會幾時教, 佢地話要視乎小朋友手臂及胸用力游才會教, 呢一期仍然會係繼續游蛙式及自由式. 但我想小女一氣呵成咁學識晒 4式, 因為驚佢日後升中後忙無時間學, 又擔心她如果佢真係升中時考體藝, 體能考試可以考4式游水

有以下疑問:
1) 學咗3年游水, 最後蝶式仍唔教,係咪合理? 因為我真係唔知合唔合理!

2) 如果我堅持係呢期學蝶式, 惟一方法是額外加多大約$320/堂單對單教, 如我12月開始至2月, 共要額外俾多差不多$4,000元, 呢個選擇的話小女3月以後唔洗再學游水, 學游水的錢及時間, 3月以後可以立即學其他英文/普通話之類, 為小五小六呈分試補底及加強學習.

3) 如果唔額外俾錢而我又想小女學晒 4式, 咁呢 3月時我會轉游會要有蝶式學的, 即係3月以後仍要繼續俾錢及付出時間學游水, 而打算唔學游水的錢及時間就要推遲.

咁,  值唔值依家俾多$4,000 學蝶式, 買時間呢? 抑或已學3式已好足夠, 唔洗再學埋蝶式傍身呢? 請指教

JJDBB  不如跟私人,學左蝶式,咁就告一   發表於 14-11-14 15:45
   2    0    0    1

小時了了 發表於 14-11-13 14:01
因為十一月係小女最後一期學游水 (十一月至明年二月), 我打算學埋最後呢期及最後一式蝶式就唔學游水, 用學 ...

1. 如果諗住第日考體藝, 我諗你要一日保持操水, 有乜可能小四停游水, 但小六去體藝考游水。

2. 你女女游水叻唔叻? 操下攞番一兩個校際奬, 可能有幫助喎。

3. 我今年小朋友學游水一個月已經要4000大元, 所以如果真係想學, 無話抵唔抵的。

4. 學蝶式會好大隻喎, 有無見過莊泳同葉詩文。

5. 如你囡囡喜歡運動, 建議一直學游水, 一來強身健體, 二來可以relax。對讀書都好啲架。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-13+14:27+

原帖由 小時了了 於 14-11-13 發表

因為十一月係小女最後一期學游水 (十一月至明年二月), 我 ...
你係邊間分校呢? 會唔會間間分校唔同呢? 如果一路學,自然就會順住教…… 你個小朋友都唔係細細個既bb啦…… 我女都開始左蝶泳了。。。 你問下職員,係咪佢要“就”埋其他組員進度? 還是你小朋友真係未到果個level..... ?  或者轉去有游蝶泳既班?

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-13+14:27+

原帖由 小時了了 於 14-11-13 發表

因為十一月係小女最後一期學游水 (十一月至明年二月), 我 ...
因囡一星期要操4曰水關係,所以我經常到泳會睇人游水,見太多例子,游得幾好幾快都好,如果唔keep住游(一星期一曰都好丫),一段長時間停咗,隨時游什麼都不成型
我唔知你囡游既進度係點?可能教練認為你囡3式末算游得好,所以唔教蝶式住?你有冇直接問過教練?我囡個泳會,係睇進度升級,如果游得好嗰式,教練會中途升學生去高一班學另—式,不用等一期完咗先升。
每人學習能力不同,冇話學幾耐4式先合理。我囡4式都在泳會學,用咗2年時間,之後被教練叫入泳隊操水,但我都有另搵私人教練一星期一堂再執下D姿勢(係囡要求我搵的) 。如果睇你想點?如只想識游就得,咁轉泳會keep游都0K啦,想姿勢好一定係私人好D

回覆 小時了了 的帖子

我女由高班-小四,在史丹福學,早已經學識了四式.現操水.

小女係大埔學, 由小一學到依家小四, 同組有另一個同隊員同小女一齊學學足咁多年的.

我有話要轉去第二組學蝶式 (因為只有星期六及日才有時間學), 星期六早上有一班電腦顯示係蝶式, 但教練話呢班依家都係未教蝶式. 咁之係星期六及日無蝶式班?

little_yolky 發表於 14-11-13 14:10
1. 如果諗住第日考體藝, 我諗你要一日保持操水, 有乜可能小四停游水, 但小六去體藝考游水。

學3年好嚇人下~~~

學樓上話齋,水唔喺禁學o咼~~私人教練一個summer都教曬4式(阿女K3時連續10堂已學識3式),然後操水期間會不斷改善各式(唔喺學左一式,操好先再學另一式吖。喺學曬禁多式,邊操邊改善吖~)。除非主項喺蝶(要不斷練),如果唔喺,久不久練下唔會好大隻吖。操水都喺1100蚊一個月吖(每興期6日,教練唔建議少過4日吖~)有d叻叻P3已出戰學界囉。要用游水考學校,邊有得停架?停一個星期都慢曬啦~~~考學校唔喺識游就得吖,要鬥時間吖。

Yanamami 發表於 14-11-13 17:27
學3年好嚇人下~~~

學樓上話齋,水唔喺禁學o咼~~私人教練一個summer都教曬4式(阿女K3時連續10堂 ...

咁點好呢, 我唔知游水係咁學並且唔停得架???? 小女卻幻想報考體藝呢!!!!!!

依家上錯隻咁嘅船, 係咪繼續 keep 落去俾佢"昆"呢? 當強身健體少生病痛算, 不求學到咩式? 抑或轉呢?

Yanamami  轉會!同教練道明。  發表於 14-11-13 17:52

小時了了 發表於 14-11-13 17:50
咁點好呢, 我唔知游水係咁學並且唔停得架???? 小女卻幻想報考體藝呢!!!!!!

依家上錯隻咁嘅船, 係 ...

真喺入錯會。問下其他會,而家個女禁禁禁,想禁禁禁,你個會可以幫到嗎?如要以游水入體藝,休想只喺識游就得,唔止要游得好,甚至入左體藝都唔可以停。

一喺放棄入體藝,keep住游當運動就算。

你女每周游幾多日呢?

有心喺游水方面搏殺的,8歲都開始比賽了~~跟住不斷比到上中學呢~

http://www.hkasa.org.hk/index.php?option=com_content&task=category§ionid=12&id=63&Itemid=169?LANG=CHI

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-11-13+18:06+

原帖由 Yanamami 於 14-11-13 發表

我都認同樓上家長講,要用游水搵學校一定要參加大型公開賽攞奬才行。但我會告知你,游水競爭都好大下,要突圍不是容易事,同時真係要用好多時間去練水架。我囡7歲,上個月有幸比學校選出參加九龍北區校際賽,比我同囡見識到大場面,D學生真係快到嚇人而且呢個比賽冇分齡之分,阿囡都要同4,5年級D大姐姐同組比,亦係第一次出賽,都總算幸運入到8强,得到8強證書一張D家長叫我好好keep住,話如要轉校,呢張野都有幫助

回覆:阿女史X福學咗3年游水, 最後蝶式仍唔教,係咪合理

三年學三式,拖得太慢了,會否考慮轉泳會呢?

引用:Quote:ling1211+發表於+14-11-13+18:32+我

原帖由 ha8mo 於 14-11-13 發表
有分齡,分甲組同乙組
你千金咁細都出,證明你千金訓練有素之餘,更說明學校極缺人
...
學校好缺人又真係丫可能好多家長都以學業為重 學校安排6年級游甲組,2-5年級冇再細分,全部游乙組。我只能話阿囡當日好彩冇遇到太多猛人,僅僅用49秒背泳入8強,我睇返以往記錄,呢個時間入8強係好微喺泳隊中,阿囡都唔係突出,同隊中有2個同囡差唔多大嘅女仔仲快過我囡

引用:Quote:ling1211+發表於+14-11-13+19:35+學

原帖由 ha8mo 於 14-11-13 發表
總之學體會的小學生註冊就係甲組U13
乙組U11
丙組U10
我當然明白游出嘅時間先係重點 多謝解答比賽分組,而家明了

想憑游水入中學,唔需要學齊4式,學好一式稱皇就掂。

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-11-13+17:27+學3

‹ 上一主題|下一主題