用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問聖巴西流小學是否已和聖馬可中學結龍? ...
go

請問聖巴西流小學是否已和聖馬可中學結龍? [複製鏈接]

請問聖巴西流小學是否已和聖馬可中學結龍?

想請問聖巴西流小學是否已經和聖馬可中學結龍?
教署是否已批准兩校在今年九月已成一條龍?
有沒有資料可以証實真確性?

Re: 請問聖巴西流小學是否已和聖馬可中學結龍?

聖公會聖巴西流小學將於二零零五年九月一日易名為聖馬可小學,與區內歷史悠久、校風純樸、成績卓越的聖馬可中學結為「一條龍」中小學。於二零零五年九月一日入讀聖馬可小學的小一學生將於二零一一年九月按教統局中一派位及「一條龍」中小學升學指引升讀聖馬可中學一年級。

透過善用學校資源,發展一套連貫十二年的中小學課程,聖馬可小學會著重英語發展,以銜接聖馬可中學英語授課模式,讓學生可以在十二年的英語學習環境下,得到優質的培育。

除英語發展外,學校亦十分重視中文和普通話兩文三語的發展,培養學生的語文能力,希望學生在面向國際之同時,亦放眼祖國。

學校會運用靈活和彈性的教學方法,讓學生有多元發展,學校會注重學生在音樂藝術造詣的栽培,所以在小學階段,學生至少要學習一種樂器,以陶冶性情。另外,學生亦須最少加入一個制服團隊,學習群體生活,培養獨立能力。

我們期望透過十二年基督化的優質教育,培養學生成為放眼世界、熱愛國家,服務人群的新一代。

妳可看這個網址 :http://www.sbps.edu.hk/school.htm

Thank you, Irene_BB

醒目開學勳章

但教署仍未收到佢地的申請,所以仍未結龍!

東區聖馬可中學是否很有名...入讀聖馬可小學是否一定可以入到聖馬可中學架...除佐聖馬可中學,東區有無名校??
:giveup: :fighting1: :wave: :-? :-) :-D :-P :lalala: :wave: :wave:

我都係讀e間中學出來家,報紙有買過啦,不過e家好似沒個時咁好啦,down grade左啦
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

醒目開學勳章

小寶:

好似唔係100%可以讀St. Marks,都要睇成績。好似嘉諾撒咁!

麥當奴既學前教育書有講呢件事,好似話今年趕唔切申請,要出年06年先搞得掂,但無影

醒目開學勳章

really???    Last time 校長 said to me is not the same wor!!! But no need to worry as there is only 1 class to open in 04.

小寶 寫道:
上次我去聽講座,校長話今年會收兩班小一,ST MARKS會100%收晒這兩班.

結得龍既其中一個條件係要全數收晒小學學生,仲要有位比出面人

shirleyauhc,
介唔介意講你邊年畢業呀?  我都係d間o咼.  終於比我搵到有bk媽咪係d 間中學畢業拿.  
shirleyauhc 寫道:
我都係讀e間中學出來家,報紙有買過啦,不過e家好似沒個時咁好啦,down grade左啦
--- 2J 作品

我係F4轉左校我98年走啦
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

JJ1122,
我都係聖馬可畢業架,我index no 係91字頭,老唔老呢,你呢

SSL, shirleyauhc,
我睇完你地回應..我唔想答我邊年畢業Form5添    好老呀我.   我89年畢業Form5架.      我最鐘意既老師係周"元率"(唔知點寫), 同劉天華呀   
--- 2J 作品

Hello JJ1122,
我係你學姊, 我88年Form5畢業架! 我鐘意蕭太同miss wu! 最憎貓骨!
:-P :-P

SSL 寫道:
JJ1122,
我都係聖馬可畢業架,我index no 係91字頭,老唔老呢,你呢

Hello! 我都係呢個中學畢業, index no. 都係91字頭, 唔通我哋係同班同學?

tungtung020807,
你88年, 我地可能見過面架o咼.  
--- 2J 作品

SSL 寫道:
JJ1122,

同學 : 我F1-F3讀C班, 而F4 & F5讀D班, 你呢?

JJ1122,
he!he! 我地可能認識tim! 你邊個"house"? 我係"水"

你識唔識model "楊x"?

:-P :-P

tungtung020807,
我係豬鼻乸..(即係咩House呀?)  我自己都唔記得左.
楊x 同我同班囉.  你識佢?  佢好似無咩朋友架o咼.
--- 2J 作品
‹ 上一主題|下一主題