用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 擇校後遺症
go

擇校後遺症 [複製鏈接]

雖然,仔仔已經派第一志願,屯門天主教中學,但我又唔係好開心,可能因為之前係想擇馬可賓,但老師怕仔仔跟唔上,話屯天會比較好,所以先擇,成日係到想,點解唔擇b1學校呀,因為今年向上幾會真係好大,雖然仔仔係b2學生,又眼見好像無咩人提起這間學校。

1    0    0    0

我朋友的情況比你差,她兒子是band 2頭,是油尖旺區,但第二志願,老師已叫他揀信義,她唔上ek取資炓,直到放榜前才問我意見,我立即幫她自看信義的排名,check khama的list,信義竟是band 3頭,學校又跟家長說是band 2,家長又不查証,問我時,為時已晚,學校簡直靠害
我跟她說,如果你亞仔派派第二志願,你都要叩門,而我亦建議一些叩門策略,
結果求仁得仁,自然派去第二志願,昨天忙於叩門,現在等消息,唉!

囝囝mama  D老師唔update成日仲記住佢係B2學校!!  發表於 14-7-9 20:46
王家爸爸    發表於 14-7-9 17:59

所以,學校為求做靚數字,九成派頭三志願,不難,只是苦了家長

回覆:擇校後遺症

仔仔好喜歡,所以不會去叩門了。

王國會長

宏頌媽咪^0^GARY 發表於 14-7-9 14:22
成日係到想,點解唔擇b1學校呀,因為今年向上幾會真係好大,雖然仔仔係b2學生,又眼見好像無咩人提起這間學校。 ...
最重要係選合適的而不是出名多人提的.

eytben    發表於 14-7-9 16:35
王家爸爸    發表於 14-7-9 15:23
Cello093  非常同意  發表於 14-7-9 15:00

回覆 chun媽 的帖子

這位同學是band 2 , 信義在油尖旺來說是band 2首選 , 一定好過劉旺發, 因為有人派十幾都入到劉旺發, 信義今年開了兩班英文班, 其他band 2 是他區只得一班英文班,所以不是派得不好. 請問第一選了哪間?

屯天都OK架,請放心。

王家爸爸    發表於 14-7-9 15:22

雖然,仔仔已經派第一志願,屯門天主教中學,但我又唔係好開心,可能因為之前係想擇馬可賓,但老師怕仔仔跟 ...
屯門天主教中學已經是屯門區最好的中中,我覺得首先你要評估中中還是英中是最合適你的孩子。

謝謝,大家支持,其實做人媽媽真難,又怕佢跟唔上,又怕佢張來怨我唔幫佢擇間好D學校,因為眼見公司D大學生同事,都怨佢亞媽,點解唔幫佢擇間b1中學,讀大學就唔洗禁辛苦喎

我同你一樣,我個仔派左自行收生第二志願的伍華,我是九龍城區的,伍華係跨區,我只在自行收生時有填,其他都無,所以我sure佢係首輪interview就已被伍華收了,所以根本都無搞珠。

不過我其實想佢入鄧鏡波多D,因為近D同埋校風聽聞好過伍華,我選伍華最初係想買個保險,因為第二次呈分試有D失手,成績係band 2B, 所以我驚佢大抽獎會被派左去band 3,老師就提議可以問把最like的鄧鏡波放自行的first choice, 然後選伍華做2nd choice, 咁會穩陣D。點知第三次呈分試竟然又考得好好wor, 所以我係大抽獎時又博下進取D的band 2A的學校啦!唉,點知根本都無機會博已被收左!

我都唔知係咪自己太保守,而家又聽人講話伍華成績同校風都唔好,都唔知點算好!昨日去左入表鄧鏡波等後補,今日又去左胡兆熾考筆試,何官又剛剛出左interview list, 又無份,考胡兆熾筆試出來又話有幾條數做唔完,睇情況都係無機的了

引用:Quote:宏頌媽咪^0^GARY+發表於+14-7-9+14:2

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

同我想法一樣、

TuenMunResident 發表於 14-7-9 16:31
屯天開幾多班英文班?
AB半英班,CD全英班。但通識與宗教全中。

引用:回覆+chun媽+的帖子 這位同學是band+2+,+

原帖由 johnmamama 於 14-07-09 發表
回覆 chun媽 的帖子

這位同學是band 2 , 信義在油尖旺來說是band 2首選 , 一定好過劉旺發, 因為有人派十幾 ...
oh, 是嗎?我只根據khmama的list, 信義不是band 3頭嗎?那太好了,我立即call 她。
另外,唐乃勤好D還是信義好D?
朋友仔第一志願銘基書院

雖然,仔仔已經派第一志願,屯門天主教中學,但我又唔係好開心,可能因為之前係想擇馬可賓,但老師怕仔仔跟 ...
如果我冇記錯, 你自行一和甲一都揀馬可賓, 奇怪你為何乙一好似無揀到,原來如此。不過現在都已派位要再叩門相信好難。因為馬記叩門試全考中英數三份卷, 操行一定要A, 校長又說過不考慮B2生, 相信比自行面試更是難上加難。

屯天是間好學校, 有望進升B1c, 它今年有2班英文班, 努力考進去都同讀英中一樣, 我沒有選它是因為要讀天主聖母的經, 我們返開基督教教會怕阿仔會混淆。

最重要的是不要內疚和自責,鼓勵囝囝努力適應中學的生活吧!

‹ 上一主題|下一主題