用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友換牙?
go

小朋友換牙? [複製鏈接]

小朋友換牙?

各位媽咪,

小朋友快6歲,下排門牙仍未掉但新牙已長出,點算,是否須要看牙醫把它脫掉或由它自然脫掉? 你們的小朋友是怎麼的,可否告知?

謝謝

Re: 小朋友換牙?

你看下d乳齒有無鬆的跡象, 如果無就要去搵牙醫拔, 我個女上次都係甘, 一隻醫生話會自己甩, 甘就真係自己甩, 另一隻要mok.

hinhinmummy

我看過有小小鬆, 但如果等隻牙自己甩要等幾耐? 我怕隻牙會生得唔好.

幾時會甩答不到你呀, 你去看下醫生啦, 我果次帶個女去, 醫生話不駛mok, 都無收我錢.  佢叫我日日同佢郁下, 同比多d野佢扯, 好似apple甘, 食多d, 就易甩d, 都係果句, 去看下牙醫好d.

hinhinmummy 寫道:
幾時會甩答不到你呀, 你去看下醫生啦, 我果次帶個女去, 醫生話不駛mok, 都無收我錢.  佢叫我日日同佢郁下, 同比多d野佢扯, 好似apple甘, 食多d, 就易甩d, 都係果句, 去看下牙醫好d.

你個牙醫幾好喎肯唔收錢 而且都幾老實冇話隻隻都脫來做多啲生意, 如是在香港區可否pm我醫生資料?

肥仔媽咪, 不係香港呀! 我都想係香港, 因為我住香港麻

hinhinmummy 寫道:
肥仔媽咪, 不係香港呀! 我都想係香港, 因為我住香港麻

咁你咪要過九龍睇囉!

我仔前面上面

肥仔媽咪

係青衣呀, 因為我以前住青衣麻, 所以最後一次, 牙醫話比一個星期機會隻牙, 如果不甩就要mok, 甘過左一個星期之後都不甩, 我咪帶佢去果d社區中心mok左就算啦, 無再特登入去lor, 好遠水路呀!

siulisa

我個女都係呀! 上邊兩隻甩左好耐都未出呀!

囝囝6 1/2 yrs old, 一隻都未鬆,算不算遲呢

下排門牙仍未掉但新牙已長出... 我個女, 同麻佢個唐妹
都係咁. 佢亞媽帶佢睇過牙醫, 醫生話等佢自己
掉下來. 雖然新牙長在後排, 但係呢個換牙
過程中, 牙齒會自己
調整位置. 如果所有牙出齊都係排得
唔好的話, 咁, 只有去
"cool"牙!

我亦看過一些網頁話...乳齒的牙根會自動
萎縮, 及後自然掉下.

我個女的前下兩隻乳齒都係成
兩三星期先掉下來, 現還有兩個
"窩"留下來. 仲有, 兩隻都生得
斜左. 好奇怪, 佢個唐妹早我個女一個月
換牙, 情況竟然一樣!

hinhinmummy

hi hi係妳呀, 咁

我個仔現在 5歲3個月, 前幾日發現佢下門牙後面出o左少少新牙仔, 乳齒郁郁地, 都係未脫掉, 我都問了幾位媽媽的意見, 都係話可以等佢自然脫掉!! 可以不用去牙醫處脫牙!!! 所以, 日日都叫阿仔搖下隻牙仔, 我都想佢快些脫掉呀!!!
Hei-Hei

王國長老

我仔6歲半,又係牙出了上面嗰隻仲係穩如泰山,最終上星期處男第一脫!而家隻牙出左喇,但都仲係偏向後,因之前有隻牙左住,真的會生番向前的嗎?

yw

我個女都係差不多6歲半先換牙的.

siulisa

hi, 無留意wor, 好鬼衰, 下邊兩隻牙, 未甩佢就出新牙, 反而上邊兩隻甩左又未出新牙

講個秘密你們知呀! 佢有隻牙係比佢老豆撞甩架!

慳返d錢

hinhinmummy

冇記錯的話, 我仔都係小一先開始換牙, 下面四隻已出佐, 今次牙醫保健, 醫生話佢有 "牙菌漠”喎, 請問怕唔怕架

siulisa

我都不知mug野叫做牙菌漠?

我個女剛剛先收到通知5月去做第一次的牙科保健??

版主

我個女又係 5歲3個月 (12月出世), 佢d牙 搖都唔搖下, 因為佢d牙開始"註", 想佢早d換牙

Hei-Hei 寫道:
我個仔現在 5歲3個月, 前幾日發現佢下門牙後面出o左少少新牙仔, 乳齒郁郁地, 都係未脫掉, 我都問了幾位媽媽的意見, 都係話可以等佢自然脫掉!! 可以不用去牙醫處脫牙!!! 所以, 日日都叫阿仔搖下隻牙仔, 我都想佢快些脫掉呀!!!

哈囉,我仔仔就嚟六歲啦,係佢五歲半果陣就換咗两隻鬥牙。當其時都好似其它媽咪咁,擔心隻乳齒唔脫會影響恆齒生得唔靚。 仲帶佢去牙醫度脫。但係個牙醫好好人,不但冇收我錢還好仔細地解釋俾我聽。 原來棚牙齊唔齊嘅關鍵喺牙床够唔够位喔, 等小朋友自己搖脫佢會靚啲亦都讓小朋友經歷下成長嘅過程啊。

我囡囡剛六歲,她下排有一只門牙已出,但乳齒未甩,而她上週經常話痛,冇胃口食飯,故帶她去脫牙,那個牙醫話她牙床唔夠位,每出一只牙都要去脫,嘩! 咁多牙都要脫那麼我咪破產? 請問你們有冇好牙醫介紹?等我帶小朋友去睇清楚,是否之前之牙醫有問題?   
‹ 上一主題|下一主題