用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每次測驗考試都會引唔住鬧小朋友
go

每次測驗考試都會引唔住鬧小朋友 [複製鏈接]

奇實唔想, 但好多時忍唔住, 有時連D難聽說話都講埋......

真的怕會影響大家的感情

但我又唔想俾小朋友補習, 想自己教....................
   2    0    1    0

回覆:每次測驗考試都會引唔住鬧小朋友

正常吖,很多媽媽同你一樣忍唔到口喎,including me.

鬧完锡返就得啦

真的講就容易,做就難!

回覆:Honey0608 的帖子

高年班定低年班,低年班仲有得訓練下学習態度。我見同學仔媽咪,有D訓練有數,都不用勞氣。應制定時間表,有規矩....慢慢習慣可以罵少左,從中訓練佢自己温。講就易,但都要試下。
另外測驗也計分的嗎?或計少少?或許試下找机会放手。

回覆:Honey0608 的帖子

樓上所説的都是現實情況,沒有人天生就懂,大家做父母都是邊做邊學,不過真的要小心説話所能帶來的傷害,尤其是對小孩。

下次試試度氣到心口還未到喉頭時,即刻行開冷靜一下,不然孩子很快便會抗拒你的幫助。

Honey0608  學習當中...謝謝  發表於 14-3-27 23:17

係呀忍得就忍!要相信讚美正面才可幫到小朋友!

Honey0608  我明白, 但有時真的讚唔中口....努力學習中...謝謝  發表於 14-3-27 23:18

話說有個fd, 細的可跟大的入讀一間谷的傳統小學,但細的表態唔想,0願去一間二線,可想父母和大的溫習時情況如何。塘邊鶴說三道四很易,小弟自問也不能100%控制到自己語氣,但都要下決心盡量改變自己,不然去到青春期便後悔莫及。

共勉之

魚兒小寶貝  哇個細既咁成熟嘅? 幼稚園已經自己收晒風!  發表於 14-3-27 18:54

做錯嘢要鬧,冇乜問題,最緊要唔好出口傷人

每個有小朋友的家庭都幾乎要面對同樣的問題,每次考試都重複同樣的錯誤,唔知鬧定唔鬧好。

回覆 Honey0608 的帖子

你直頭講緊我心聲啦....自己教係好勞氣, 但係這係最好方法, 最貼心, 我每次一想爆就盡量忍一忍, 大力吸一口氣, 然後唔出聲, 又佢, 等自己COOL DOWN, 真係忍唔到就唯有爆一爆, 之後再慢慢解釋點解要爆囉..無計了....

明白做父母心情,自己也控制不到情緒,個女有次對我說,叫我可以每做錯事都鬧佢,不過不要太久, 所以我要用快鬧法,然後轉話題。

Honey0608  其實我同我小朋友, 當我大聲話你時, 你提提媽咪...但佢冇咁做到  發表於 14-3-27 23:19

回覆:irischowys 的帖子

父母都係緊張而話o者
但小朋友唔明! 我都係呀, 之前死唔斷氣咁鬧,後來老公叫我唔好咁, 我想爆的時候就行開去浪衫, 飲水呀,浪完番去又無事了 , 我自己要慢慢學習包容亞女的豬油包性格

香香  我都要學習一下. 我個女又係好豬油.  發表於 14-4-7 15:30

longlokma 發表於 14-3-27 06:57
鬧完锡返就得啦
我同個仔唔INVOLVE讀書既野, 一温書習收咗野我就由巫婆變番個媽咪,  我老公話我係咪思學失調, 咁快變樣...

引用:Quote:longlokma+發表於+14-3-27+06:57+鬧

原帖由 jojoplanet 於 14-03-27 發表
我同個仔唔INVOLVE讀書既野, 一温書習收咗野我就由巫婆變番個媽咪,  我老公話我係咪思學失調, 咁快變樣...: ...
我閙仔时会好惡,但阿仔一直好痴我,佢知我锡佢紧張佢先会鬧佢,所以我地关系好好,成日攬攬锡锡

longlokma 發表於 14-3-27 11:50
我閙仔时会好惡,但阿仔一直好痴我,佢知我锡佢紧張佢先会鬧佢,所以我地关系好好,成日攬攬锡锡

...
我同個仔都係架。。我閙得佢勁但佢又好鐘意我。。因為佢知我好鍚佢,亦閙得有道理

引用:Quote:longlokma+發表於+14-3-27+11:50+我

原帖由 jojoplanet 於 14-03-27 發表
我同個仔都係架。。我閙得佢勁但佢又好鐘意我。。因為佢知我好鍚佢,亦閙得有道理 ...

Honey0608 發表於 14-3-27 01:08
奇實唔想, 但好多時忍唔住, 有時連D難聽說話都講埋......

真的怕會影響大家的感情

係, 真係忍唔到, 唔係阿囡學習態度有問題, 係我做人品格有問題, EQ太低, 無耐性, 脾氣暴燥, 乞人憎。有時真係唔明白點解睇下條例題就識做都做唔到, 好火滾, 鬧到阿囡眼泛淚光, 其實佢真係好乖了。

我要學習, 我要忍耐, 我要改善!

Honey0608  我小朋友都算乖...都係我既EQ越黎越抵....  發表於 14-3-27 23:21

我相反,平時溫習大閙特閙,考試測驗盡量唔會閙,怕影響心情,效果仲差。

引用:Quote:Honey0608+發表於+14-3-27+01:08+奇

原帖由 little_yolky 於 14-03-27 發表
係, 真係忍唔到, 唔係阿囡學習態度有問題, 係我做人品格有問題, EQ太低, 無耐性, 脾氣暴燥, 乞人憎。有時 ...
你有咁嘅心,一定會得嘅!加油!

‹ 上一主題|下一主題