用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN班:St Johannes College vs 對衝道方方 vs 窩打老道迦 ...
go

PN班:St Johannes College vs 對衝道方方 vs 窩打老道迦南 [複製鏈接]

St Johannes College (英文幼稚園) vs 對衝道方方 (中英班) vs 窩打老道迦南 (中英班)

請問以上3間你會如何選擇?那間好些? 請問知唔知學費及雜費多少?
謝謝!
   1    0    0    0

我考左st johannes, 而家等消息……後兩間我都有offer, 我都想知 ……有無用家媽媽分享?謝謝

回覆 alpo1122 的帖子

alpo1122媽媽: 咁你會點選擇?

引用:St+Johannes+College+(英文幼稚園)+vs+對衝

原帖由 Joanma893 於 14-03-17 發表
St Johannes College (英文幼稚園) vs 對衝道方方 (中英班) vs 窩打老道迦南 (中英班)

請問以上3間你會如 ...
我唔會選SJC,我上年有朋友讀過SJC,話英文好好,於是我女女今年都係SJC讀n班,不過開左學先發覺完全唔係我朋友口中所講咁好,老師d質素好差,行政混亂,呢間學校賣點係英文,但係我又唔覺老師d英文好好,連新生家長日都係講中文的

回覆:Joanma893 的帖子

引用:Quote:原帖由+Joanma893+於+14-03-17+發表S

引用:+本帖最後由+halflower+於+14-3-18+14:34+

原帖由 halflower 於 14-03-18 發表
其實我覺得SJC老師d質素好參差,有好有唔好,我女女返左幾個月學,日日都話唔返學,係學校整瘀左,老師又好以唔知道咁,但係我同其他家長傾返,佢地又好以無咁既問題,所以睇下你好唔好彩,遇到一個好定唔好既班主任

回覆 babybaby@2011 的帖子

Want to know how many NET SJC has coz I saw very few during interview!
And how many kids for a class with how many teachers?

回覆:PN班:St Johannes College vs 對衝道方方 vs 窩打老道迦南

我反而覺得方方老師英文唔錯,可能我女面試係國際班。

回覆 Joanma893 的帖子

我有考慮st johannes, 如果佢收...迦南雖好, 但無直升, 出年又要再驚過...方方知佢嚴, 有做幼師朋友話唔係咁好, 但至少係直升, 進可攻, 退可守...不過見到又有媽媽話st johannes唔好, 亦擔心幾年前話學校轉老師,   雖然話係幾年前, 但呢幾年都再無build up番啲聲譽, 又確實令人擔心...

引用:回覆+babybaby@2011+的帖子 Want+to+know+

原帖由 smile_w99 於 14-03-18 發表

Want to know how many NET SJC has coz I saw very few during interview!
老師講過話每班都會有一個net,不過我見到有d net係indian,我女女個時讀個班有27個小朋友,我見到有一個local class teacher,一個net同一個auntie

smile_w99  Thx for your info! Is your kid still in SJC now?  發表於 14-3-19 08:51

回覆:babybaby@2011 的帖子

引用:你指聖若望嗎?早前打電話去問,個receptio

原帖由 halflower 於 14-03-19 發表
你指聖若望嗎?早前打電話去問,個receptionist竟然答唔到有咩國藉的net
可能個receptionist未知下年有幾多個net同乜野國籍,所以答你唔知,不過今年我見n班都最少都有2個net係indian,佢地每日返學時間都會係門口的

smile_w99  I also notice that during interview!  That's why I'm asking!  發表於 14-3-20 08:36

smile_w99 發表於 14-3-18 16:25

Thx for your info! Is your kid still in SJC now?  

我女女已經退左學,因為女女返學返得好唔開心,日日都喊住話唔返學,之前係學校整到,個身有個瘀痕,老師又好似唔知道咁,完全無同我交待返,我唔放心再將女女交比佢地,而且我唔想女女嚇親,將來會怕左返學,所以最後同丈夫商量過之後就決定退學

babybaby@2011 發表於 14-3-19 19:45
Thx for your info! Is your kid still in SJC now?  

我女女已經退左學,因為女女返學返得好唔開心, ...

Oh, that's really a concern if the teachers are not caring!  Hope your kid won't be affected by this incident.  Thx for your info again!

睇完babybaby@2011媽媽的post, 又令人好擔心...我之前仲諗住呢間幾好...如果而家真係收, 都唔知搏唔搏

babybaby@2011 發表於 14-3-19 19:45

我女女已經退左學,因為女女返學返得好唔開心, ...
babybaby@2011 媽媽: 希望你女女現在開開心心返學. 請問佢轉了那間學校?

引用:Quote:babybaby@2011+發表於+14-3-19+19:45

原帖由 Joanma893 於 14-03-28 發表
babybaby@2011 媽媽: 希望你女女現在開開心心返學. 請問佢轉了那間學校?
女女係SJC退左學後,在屋企附近的幼稚園插班PN,剛開始時,女女仍很抗拒返學,之後過了大約一個星期,女女返學已經無喊,最近仲開始會唱d係學校學的歌俾我聽,感覺到女女返學好開心,好鍾意個老師,真係有很大的進步。
而且女女個class teacher好好,女女係學校發生任何事,例如小朋友之間不小心碰撞到,就算沒受傷,老師都會打電話向我報告,我感覺老師真的很關心小朋友,所以我都十分滿意。

回覆:babybaby@2011 的帖子

請問SJC PN班是全日嗎?
校舍係咪好舊?

smilebearbear 發表於 14-3-29 01:46
請問SJC PN班是全日嗎?
校舍係咪好舊?

Not sure if they offer full-day pn for 2014-15...

as observed on Interview Day, school campus looked a bit old ...
‹ 上一主題|下一主題