用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人考慮緊聖公會?
go

有冇人考慮緊聖公會? [複製鏈接]

你會考慮咩?
1)囡囡(因為聽講男仔收得唔錯,女就唔清楚)
2)唔係龍校
3)其他!
*自己都諗緊聖嘉勒定聖公會

1    0    0    0

回覆:有冇人考慮緊聖公會?

For me i would chose st clare especially dragon school

聖嘉勒PM,但聖公會AM朋友都話唔易入,唔讀好可惜

女仔正路都係揀st Clare,除非佢小學唔係你杯茶。不過聽聞家下幼稚園都唔係必上小學。

我個係囡, 我有兩間女龍校OFFER 同聖公會PM, 我已放棄了聖公會, 因為到K3時我至少唔需要考女龍校私小已有OFFER, 考少一間已很好了. 聖公會學生係要靠家長配合去出外學習, 你因為睇佢地考私小同直資好, 所以才唔捨得. 但我好清楚而家已手握一間龍校P1位(就算半龍, 都比出面學生易考入), 所以而家都冇唔捨得.

引用:我個係囡,+我有兩間女龍校OFFER+同聖公會PM

原帖由 catcle 於 14-03-13 發表
我個係囡, 我有兩間女龍校OFFER 同聖公會PM, 我已放棄了聖公會, 因為到K3時我至少唔需要考女龍校私小已有OF ...
同意

catcle 發表於 14-3-13 08:04
我個係囡, 我有兩間女龍校OFFER 同聖公會PM, 我已放棄了聖公會, 因為到K3時我至少唔需要考女龍校私小已有OF ...
same here. i released kv offer and take dragon school too.

我都考慮緊,始終女仔有女龍校在手好似安心少少,但也要考慮埋是否喜歡st clare, 佢唔俾大抽獎

因為見SC今年講明唔guarantee升P1所以有所考慮

當你知道聖公會幼稚園的校監,便會明白多D了。

回覆:kyleebc 的帖子

唔係好明

引用:當你知道聖公會幼稚園的校監,便會明白多D

原帖由 kyleebc 於 14-03-13 發表
當你知道聖公會幼稚園的校監,便會明白多D了。
我明你說什麼,但真是入到的只有三十幾個,即約20%。

睇你博唔博
讀完SKH...港島區都係去考 DGJS/SPCC/SH/SSCPS/SC/TL/Raimondi
好既就博到好d...唔係都係去差不多既SSCPS/SC/TL/Raimondi
btw...SKH 真係好有江湖地位既...叩門力強.....仲有...入SPCC機會...先考慮自己背景~~~

mcl203 發表於 14-3-13 18:43
睇你博唔博
讀完SKH...港島區都係去考 DGJS/SPCC/SH/SSCPS/SC/TL/Raimondi
好既就博到好d...唔係都係去差不 ...
就是了! 可能三年內大人同小孩都要好努力, 但結果可能都是SH/RC/SC或大概呢個程度的學校。 真係好睇預計自己同小朋友能付出幾多。你自己幾有信心入SPCC/DGJS? ....... 又或有其他PATH?
另外, 2011B實在太多了, 好多傳聞或朋友早幾年的成功經驗, 我只會當參考......

引用:Quote:mcl203+發表於+14-3-13+18:43+睇你博

原帖由 yubaba 於 14-03-13 發表
就是了! 可能三年內大人同小孩都要好努力, 但結果可能都是SH/RC/SC或大概呢個程度的學校。 真係好睇預計自 ...
2011B實在太多了

yubaba 發表於 14-3-13 19:17
就是了! 可能三年內大人同小孩都要好努力, 但結果可能都是SH/RC/SC或大概呢個程度的學校。 真係好睇預計自 ...
但係 SKH d升小仲係好得...事實上...從升小學名單中所見...同以往比係有少少影嚮~~~

jenjenny 發表於 14-3-13 18:32
我明你說什麼,但真是入到的只有三十幾個,即約20%。
要入讀最好的學校,就要與孩子同行,一齊去努力奮鬥,有優勢有機會當然要好好把握,這是金科玉律。未入讀SKHkg,著眼在入唔到SPCC⋯我未能認同用這種心態去揀KG。我覺得一間幼稚園有20%學生入到,已算係比其他幼稚園多。

回覆 mcl203 的帖子

請問「要先考慮自己背景」是指.....?

很多人都說聖公會學生容易考進聖保羅男女,究竟是學校的因素還是家長的因素?聖保羅是否真的優先考慮聖公會的學生,還是當中有很多家長都是聖保羅舊生,所以有分加?

回覆 kongman 的帖子

同樣疑問...
‹ 上一主題|下一主題