用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒K1致K3都攞到品學獎唔知道對叩門有無幫助 ...
go

小兒K1致K3都攞到品學獎唔知道對叩門有無幫助 [複製鏈接]

小兒K1致K3都攞到品學獎(今年老師話如果保持都會比佢攞),有獎杯,唔知道對叩門有無幫助?小兒讀的都是區內的邨校幼稚園(東華三院),唔算私稚,名稚之類,學校有派出參加校外普通話朗誦比賽,攞到B的成績。有參加校內小童軍和參加義工。
請大家比D意見,謝謝。
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:小兒K1致K3都攞到品學獎(今年老師話如果保

原帖由 yuenedmund 於 14-02-19 發表
小兒K1致K3都攞到品學獎(今年老師話如果保持都會比佢攞),有獎杯,唔知道對叩門有無幫助?小兒讀的都是區內 ...
一定有幫助呢d唔係俾錢買返黎嘅活動証書,亦唔係人人有份的豬肉獎。父母擺左幾多心機學校點會唔知?good luck

happyty    發表於 14-2-19 10:06
lauwingtai    發表於 14-2-19 08:34

回覆 yuenedmund 的帖子

The all-round training should have developed your child to perform well in the interview, so the chance of getting admission to good PS is very high.

subb    發表於 14-2-19 10:13

回覆:小兒K1致K3都攞到品學獎唔知道對叩門有無幫助

當然有用

謝謝各位保貴意見

好叻仔

當年阿女k3唯一嘅一張進步獎我都當宝咁攞去叩門,你仔嘅學業獎一定有睇頭好多啦,仲要k1到k3添。
我女幼稚園攞呢d獎嘅同學去叩門都好ok吓,不過希望你仔唔使叩啦。

小朋友申請那一區小學?  
小學是否超熱門?
自行及統一甲一及乙一是否都選該校?

其餘請看PM短訊

小兒現就讀沙田的幼稚園,品學奬今年鐵定攞到,傑出獎老師已經推薦給校長,如無意外下學期都會得到。由於上年年中我們一家已經搬家到深水埗區40校網,所以自行和大抽獎都報了40校網,我們自行,甲一,乙一,都選擇了同一間,聖方濟愛德小學,都算本區熱門。現在怕大抽獎抽唔中心水要去叩門。

lauwingtai  good luck  發表於 14-2-19 16:44

你咁好準備,小朋友又有實力,天助自助者,有機!

有總好過冇,但如得個乖字,面試時表現唔到自己,就幫唔到啦!

引用:小兒現就讀沙田的幼稚園,品學奬今年鐵定攞

原帖由 yuenedmund 於 14-02-19 發表
小兒現就讀沙田的幼稚園,品學奬今年鐵定攞到,傑出獎老師已經推薦給校長,如無意外下學期都會得到。由於上 ...
請問現讀沙田邊間幼稚園呀   出名嗎

reneemama0118 發表於 14-2-19 18:31
請問現讀沙田邊間幼稚園呀   出名嗎
一般的東華三院幼稚園,唔算出名。

有冇幫助唔係呢度網友決定, 答你咩都冇用, 最重要係學校睇唔睇。

回覆:Rattie 的帖子

我仔舊年都係揸住張操行獎,叩六間全部有得見

但我囡K1致K2上下學期都攞整體表現憂異獎,但考三間直資都要waiting,真係擔心扣門吾得,其實我學得佢地會睇是否讀名幼稚園

傑出學生由每班老師提名, 可能有幾位參與競逐
每間幼稚園只有一位能夠成功突圍, 最後由現屆東華三院主席或副主席或總理頒發.  並有一張由現屆主席簽發的獎狀, 有一定的認受性,  但對 聖方濟愛德小學 是否有效, 很難作定論
1+1+1 已充分表現誠意
有參加過朗誦比賽, 小朋友已有面對疏生環境經驗, 對面試都有幫助.
當然最好是抽中, 祝好運!

而家啲學校邊睇你係咪1-1-1, 叩門學術唔掂講乜都無用,人地名幼有考試,有成績表,你得叠評估報告,自己唸下校長有得揀會見邊個

BSCYL 發表於 14-2-19 21:29
傑出學生由每班老師提名, 可能有幾位參與競逐
每間幼稚園只有一位能夠成功突圍, 最後由現屆東華三院主席或 ...
很感激你的詳細意見,希望最好能抽中。
‹ 上一主題|下一主題